ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλη Δευτέρα: Τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» σε live streaming από το ΚΠΙΣΝ

Μεγάλη Δευτέρα: Τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» σε live streaming από το ΚΠΙΣΝ
ΚΠΙΣΝ

Τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου στις 20.30 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει τους μουσικούς της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ στα «Κατά Ματθαίον Πάθη» (1781) του Carl Philipp Emanuel Bach (1714 - 1788).

Τους Μουσικούς της Καμεράτα διευθύνει ο διακεκριμένος τσεμπαλίστας και μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Η συναυλία, που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα μεταδοθεί μέσα από την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος μέσω live streaming στον ιστότοπο του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org), στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.

Τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του C. P. E. Bach παρουσιάστηκαν στο Αμβούργο την περίοδο της Σαρακοστής του 1781 και ανήκουν στην κατηγορία του «pasticcio». Στο συγκεκριμένο είδος, τυπικό για την ευρύτερη περίοδο του Μπαρόκ, οι συνθέτες ανακύκλωναν προγενέστερα έργα, δικά τους ή άλλων συνθετών. Η εκτέλεση-διασκευή ενός δοκιμασμένου και οικείου μουσικού υλικού προκαλούσε θετική εντύπωση στο κοινό, ανανεώνοντας μάλιστα το ενδιαφέρον για έργα μιας προγενέστερης αισθητικής.

Εσωστρεφή και συνοπτικά, γραμμένα για λίγους τραγουδιστές και μικρό οργανικό σύνολο, τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του C. P. E. Bach δανείζονται από συνθέσεις του G. A. Homilius, του G. Benda αλλά και του πατέρα του, Johann Sebastian Bach. Σε αντίθεση με τα πασίγνωστα διασωθέντα «Κατά Ματθαίον» και «Κατά Ιωάννην» του πατέρα του, τα «Πάθη» που συνέθεσε ο C. P. E. Bach (εικοσιένα στο σύνολο) δεν γράφτηκαν για να πλαισιώσουν το κήρυγμα της Μεγάλης Παρασκευής, εξ ου και είναι μικρότερα σε διάρκεια και έκταση. Η συναυλία στο ΚΠΙΣΝ σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίασή τους στην Ελλάδα σύμφωνα με τα πρότυπα του ρεύματος της ιστορικά ενήμερης ερμηνείας.

Οι Μουσικοί της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (γνωστοί διεθνώς με το όνομα Armonia Atenea) θεωρούνται ένα από τα κορυφαία σύνολα με ειδίκευση στις ιστορικά ενημερωμένες ερμηνείες. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική του Händel, το αθηναϊκό σύνολο έχει αποσπάσει τις υψηλότερες διακρίσεις στον διεθνή Τύπο και εμφανίζεται τακτικά στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ της Ευρώπης.

Η Χορωδία της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1977 από τον τότε διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος Μάνο Χατζιδάκι και γρήγορα αναδείχτηκε ως ένα από τα καλύτερα σύνολα της χώρας. Το ρεπερτόριό της -πάνω από 1.000 έργα- περιλαμβάνει ευρύτατο φάσμα εποχών, συνθετών και μουσικών ιδιωμάτων έως τον 21ο αιώνα, ελληνικά χορωδιακά, καθώς και πολλές όπερες. Επί γενικής διεύθυνσης Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποίησε πληθώρα συναυλιών σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Τυνησία, ΗΠΑ, Καναδά, Φινλανδία κ.α., ενώ το 2004 συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές και τις διασημότερες ξένες ορχήστρες (Συμφωνική Βερολίνου και Νυρεμβέργης, Φιλαρμονική Λονδίνου και Καπιτωλίου Τουλoύζης κ.α.), καθώς και με όλους τους καταξιωμένους Έλληνες και πολλούς κορυφαίους ξένους μαέστρους (Masur, Menuhin, Ashkenazy, Rilling, Marriner).

Διδασκαλία Χορωδίας ΕΡΤ: Μιχάλης Παπαπέτρου. Σολίστ: Γιάννης Καλύβας, Μάριος Σαραντίδης, Χρύσα Μαλιαμάνη, Βασίλης Δημακόπουλος, Ιάσων Μαρμαράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ