ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Google Doodle: Γουίλιαμ Μόρις ένας σπουδαίος βρετανός σχεδιαστής

Google Doodle: Γουίλιαμ Μόρις ένας σπουδαίος βρετανός σχεδιαστής
Το Doodle της Google για τον Βρετανό σχεδιαστή, μυθιστοριογράφο, ποιητή και μεταφραστή Γουίλιαμ Μόρις Google

Η Google τιμά με Doodle τα 182α γενέθλια του Γουίλιαμ Μόρις, μιας σημαντικής προσωπικότητας του 18ου αιώνα, ο οποίος θεωρείται ότι αναζωογώνησε την παραδοσιακή βρετανική υφαντουργία και διακοσμητική κεντητική τέχνη.

Ο Γoυίλιαμ Μόρις (William Morris) ήταν Άγγλος σχεδιαστής υφασμάτων, καλλιτέχνης, συγγραφέας και ελευθεριακός σοσιαλιστής συνδεδεμένος με την Αδελφότητα των Προραφαηλιτών και το κίνημα Arts and Crafts που άνθησε το 1880-1910.

Ίδρυσε μία καλλιτεχνική εταιρία μαζί με τον Έντουαρντ Μπερν–Τζόουνς και τον ποιητή Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι που ενέπνευσε σημαντικά τη διακόσμηση εκκλησιών και σπιτιών κατά τον 20ο αιώνα.

William Morris age 53

Ως συγγραφέας, εικονογράφος και μεσαιωνιστής, συνέβαλε στην εδραίωση της φανταστικής λογοτεχνίας και υπήρξε άμεση επιρροή σε μεταπολεμικούς συγγραφείς όπως ο Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν.

Συνέβαλε, επίσης, σημαντικά στην αναβίωση της τέχνης των υφασμάτων και παραδοσιακών της μεθόδων, καθώς και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας για την Προστασία Αρχαίων Κτιρίων, σημαντικός φορέας για την προστασία ιστορικών κτηρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μόρις (φωτ.: σε ηλικία 53 ετών) έγραψε και δημοσίευσε ποίηση, λογοτεχνία και μεταφράσεις αρχαίων και μεσαιωνικών κειμένων για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του.

Τα γνωστότερα έργα του συμπεριλαμβάνουν τα βιβλία Η Άμυνα της Γκουίνεβιρ και Άλλα Ποιήματα (1858), Ο Γήινος Παράδεισος (1868-1870), Ένα Όνειρο του Τζον Μπολ (1888), το ουτοπικό Νέα από το Πουθενά (1890) και το φανταστικό μυθιστόρημα Το Πηγάδι στο Τέλος του Κόσμου (1896).

Ο Μόρις υπήρξε σημαντική προσωπικότητα που συνέβαλε στη διάδοση του σοσιαλισμού στη Βρετανία, ιδρύοντας τον Σοσιαλιστικό Σύνδεσμο το 1884, ωστόσο απομακρύνθηκε από την οργάνωση μέχρι το τέλος της δεκαετίας λόγω διαφωνιών σχετικά με τους στόχους και τις μεθόδους του.

Αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ζωής του στις Εκδόσεις Κέλμσκοτ (Kelmscott Press), τις οποίες ίδρυσε το 1891. Οι εκδόσεις ήταν αφιερωμένες στην έκδοση περιορισμένων έντυπων βιβλίων που περιλάμβαναν εικονογραφημένα χειρόγραφα. Η έκδοση του 1896 Έργα του Τζέφρι Τσόσερ θεωρείται μέχρι σήμερα ως αριστούργημα στον σχεδιασμό βιβλίων.

Απεβίωσε στις 3 Οκτωβρίου 1896 σε ηλικία 62 ετών στο Χάμερσμιθ (Hammersmith) του Μίντλσεξ (Middlesex).

william morris 182nd birthday 6264940497207296 5665117697998848 ror

ΔΗΜΟΦΙΛΗ