ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σκανδιναβικό design από το Α έως το Ω στην έκθεση Northmodern της Δανίας

Το σκανδιναβικό design από το Α έως το Ω στην έκθεση Northmodern της Δανίας

Το μυστικό σε οποιοδήποτε κομψό διαμέρισμα από το Πεκίνο μέχρι το Μπρούκλιν είναι τα στοιχεία του σκανδιναβικού design που γεμίζουν με χρηστική απλότητα και ομορφιά το χώρο. Η χερσόνησος έχει μια απίστευτη παραγωγή και επιρροή στο όμορφο διάκοσμο και εδώ και μισό αιώνα αποφεύγει να πέσει στην παγίδα των εντυπωσιασμών.

Επιμένοντας στο μοντερνισμό οι Σκανδιναβοί δημιουργοί από τη δεκαετία του 1960 κάνουν ωδές στην απλότητα και τη χρηστικότητα με τη Δανία και τη Σουηδία να πρωτοστατούν. Φινλανδία, Νορβηγία και Ισλανδία ακολουθούν το παράδειγμα και την παράδοση που έχει γίνει η σχολή του nordic design. Mια σχολή που θέλει να κάνει τη ζωή απλότερη και πιο όμορφη.

“Πολλά από τα εκθέματα της Northmodern έχουν δημιουργηθεί πριν καν γεννηθούμε εσύ και εγώ” λέει ο διευθυντής της Kristian Andersen. “Όλα όμως κουβαλάνε την ποιότητα της φροντίδας που χαρακτηρίζει το design τους”.

Από τότε που τράβηξε το βλέμμα επάνω του στο Μιλάνο του 1947, το σκανδιναβικό design καθιερώθηκε και έγινε μια σχολή που αγαπήθηκε αλλά και αμφισβητήθηκε. Σε κάποιους υπερτερεί η απλότητα, για άλλους είναι πολύ ομογενοποιημένο χωρίς τόλμη, κάτι που το αδικεί.

Με αναφορές τόσο στη φύση αλλά και τη φαντασία, το σκανδιναβικό design είναι τολμηρό και προτείνει από μικρά σκαμπό φτιαγμένα για παραμυθένια πλάσματα σε LED γλυπτά που λάμπουν φως. Αδιάφορο για τους επικριτές του το σκανδιναβικό design μοιάζει να επιστρέφει στις χρυσές στιγμές του -από το 1930 μέχρι και τη δεκαετία των 70s όταν και η ιταλική σκηνή επιτέθηκε με τις δικές της προτάσεις στον εσωτερικό διάκοσμο, το σκανδιναβικό design ήταν δημοφιλές και αγαπητό για την καθαρότητα των γραμμών του και τα φυσικά του υλικά.

Το nordic design σήμερα ανανεώνεται, εξελίσσεται και προχωράει με χιούμορ και ευφυή προϊόντα στο μέλλον.

Διαβάζεται με Tiiu Helinä από το Ελσίνκι.

Smart, simple, full of character: Contemporary design at Northmodern

ΔΗΜΟΦΙΛΗ