ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Νέο τοπόσημο της πόλης το γλυπτό «Meteoron» που τοποθετήθηκε απέναντι από το δημαρχείο

Θεσσαλονίκη: Νέο τοπόσημο της πόλης το γλυπτό «Meteoron» που τοποθετήθηκε απέναντι από το δημαρχείο

Τη θέση του απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, σε χώρο πρασίνου και με φόντο το Θερμαϊκό Κόλπο, πήρε από νωρίς το πρωί το γλυπτό «Meteoron» του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου.

Τα συνεργεία, με τη βοήθεια γερανού, ξεκίνησαν την τοποθέτηση του γλυπτού παρουσία του καλλιτέχνη αλλά και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει καινούργιο τοπόσημο της πόλης και προορισμό που θα προσελκύει τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες για να το θαυμάζουν και να το φωτογραφίζουν.

«Η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα καινούργιο τοπόσημο και χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό. Ο Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην πόλη του και μας χαρίζει ένα σημαντικό δημιούργημά του. Είναι η χαρά μου μεγάλη, γιατί σ' αυτό το υπέροχο σημείο της πόλης μας τοποθετείται και θα το στολίζει ένα σημαντικό γλυπτό, που συμβολίζει πολλά πράγματα. Για μένα συμβολίζει τη δυναμική της Θεσσαλονίκης, των πολιτών της και την ελκυστικότητα που έχει», είπε ο κ. Ζέρβας.

Ο Κωστής Γεωργίου, που δημιούργησε το «Meteoron» ύστερα από χορηγία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου στο δήμο Θεσσαλονίκης, είπε ότι το έργο αυτό είναι μια σύνθεση που από μικρός θα ήθελε να υπάρχει στο χώρο όπου γεννήθηκε, γιατί είναι «Θεσσαλονικιός γέννημα θρέμμα».

«Οι συνθήκες με ανάγκασαν να βρεθώ στην Αθήνα αλλά η καρδιά μου και η ψυχή μου είναι εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το τι συμβολίζει το γλυπτό, οι δεκαπέντε μορφές χυτευμένες από αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας, ανέφερε πως «θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια στιγμή της ζωής, όπου εκεί μέσα υφίσταται η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η φιλία, η δυναμική, η αγωνία για τη ζωή», ωστόσο πρόσθεσε πως ο καθένας μπορεί να δει ένα έργο από τη δική του οπτική γωνία.

Το γλυπτό, που έχει τοποθετηθεί σε ειδική μαρμάρινη βάση, φτάνει τα 11 μέτρα ύψος, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ο κατάλληλος φωτισμός.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ