ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια της επετειακής έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21»

Εγκαίνια της επετειακής έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21»
ΥΠΠΟΑ

Εγκαινιάστηκε χτες η επετειακή έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Την έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο είναι το τιμώμενο μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στο χαιρετισμό της, η Λίνα Μενδώνη είπε, μεταξύ άλλων:

«Μετά από μακρό χρονικό διάστημα αναγκαστικής αναστολής της λειτουργίας τους λόγω της πανδημίας, πριν από λίγες ημέρες άνοιξαν ξανά τις πύλες τους στο κοινό και τα Μουσεία όλης της Επικράτειας. Το ασφαλές άνοιγμα των Μουσείων με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που οι συνθήκες εξακολουθούν να επιβάλλουν για την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων, σηματοδοτεί ένα επιπλέον σημαντικό βήμα στη σταδιακή επαναλειτουργία του συνόλου των πολιτιστικών υποδομών της Χώρας. Μια επαναλειτουργία την οποία όλοι μας προσμέναμε με ανυπομονησία.

Σήμερα, 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, βρισκόμαστε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ένα Μουσείο που αξιοποίησε με άριστο τρόπο την περίοδο της πανδημίας, προκειμένου να ανανεώσει την εικόνα του, να επαναπροσδιορίσει και να διευρύνει την επικοινωνία του με το κοινό αξιοποιώντας αποτελεσματικά και δημιουργικά τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Δικαίως λοιπόν το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM το επέλεξε ως τιμώμενο μουσείο για το έτος 2021, ένα έτος κατά το οποίο ολόκληρος ο Ελληνισμός πανηγυρίζει και εορτάζει την επέτειο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, του καθοριστικού εθνικού αγώνα, που οδήγησε στην αποτίναξη του μακραίωνου Οθωμανικού ζυγού, την απελευθέρωση και τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Στους εορτασμούς αυτούς, συμμετέχει δυναμικά το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ως κεντρικός φορέας και θεματοφύλακας της συλλογικής μνήμης για τους σπουδαιότερους σταθμούς της ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού, από την περίοδο της τουρκοκρατίας, την Επανάσταση και τους μετέπειτα αγώνες για την εθνική ολοκλήρωση έως σήμερα.

Στους χώρους του και στις συλλογές του φιλοξενούνται και εκτίθενται ιστορικά κειμήλια άμεσα συνδεδεμένα με τους ίδιους τους μεγάλους πρωταγωνιστές των γεγονότων, που διαφύλαξαν και παρέδωσαν ως κοινό κτήμα οι οικογένειές τους μαζί με τις ζωντανές προσωπικές τους εμπειρίες και αναμνήσεις.

Στο επίκεντρο των πολυάριθμων επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων του Μουσείου, που διοργανώνονται υπό το συλλογικό τίτλο «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21» – τίτλος που παραπέμπει στη θεώρηση της Επανάστασης υπό το πρίσμα της ανασυγκρότησης, του αναστοχασμού και της εκ νέου θεώρησης και γνωριμίας του σύγχρονου Ελληνισμού με το ιστορικό παρελθόν του – βρίσκεται η μεγάλη ιστορική έκθεση σπάνιων κειμηλίων, αρχειακού υλικού, αλλά και ψηφιακών διαδραστικών παρουσιάσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα εγκαίνια της οποίας τιμά σήμερα με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μια έκθεση με πρωταρχικό σημείο αναφοράς την έδρα του Μουσείου, το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, που αποτελεί το προϊόν σημαντικών συνεργειών και χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία, δυναμισμό και έντονη εξωστρέφεια. Ο πολλαπλά συνεργατικός και συλλογικός χαρακτήρας της έκθεσης διαφαίνεται και από το πλήθος των υποστηρικτών της, με προεξάρχοντες το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Πρόγραμμα «Πρωτοβουλία 2021» της Εθνικής Τράπεζας και Ιδρυμάτων για τα 200 χρόνια από το 1821, όπου συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των μεγάλων Μορφωτικών και Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ