Εγκαινιάζεται το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας «Αρέθουσα», εγκαινιάζει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη την Κυριακή 23 Μαΐου, στις 19.30.
Από την επόμενη ημέρα, το νέο μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, με τη μόνιμη έκθεση που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας.
Το μουσείο, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Χαλκίδας, όπου βρίσκονται οι πηγές της μυθικής Αρέθουσας, από όπου και έλαβε την ονομασία του, στεγάζεται σε βιομηχανικό κτήριο που είναι κηρυγμένο μνημείο. To ίδιο αποτελεί έκθεμα και μάρτυρα της βιομηχανικής δραστηριότητας των αρχών του 20ου αιώνα.
Η βιομηχανική αρχιτεκτονική του κτηρίου οδήγησε στην διάρθρωση της έκθεσης σε τρία επίπεδα, ισόγειο, ημιώροφο και όροφο.
Στη θεματική έκθεση του νέου μουσείου αναπτύσσονται διαχρονικά ζητήματα πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας και παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τον νομό Ευβοίας και τη Σκύρο.
Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εύβοια και τη Σκύρο, ντοκιμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη. Είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.
Τον Αγιασμό εγκαινίων θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει μικρός αριθμός προσκεκλημένων σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Το έργο «Οργάνωση Μόνιμης Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας "Αρέθουσα"» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και υλοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων Youth Pass 2026 - Ποιες δαπάνες επιτρέπονται
01:00
Ο «χάρτης» πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 9 Απριλίου
00:30
Σύγχυση και αντιδράσεις για την ειδική άδεια παραμονής Γερμανών πολιτών στο εξωτερικό
23:59
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: Με κομμένη την ανάσα: Ο πλανήτης περιμένει την λήξη της προθεσμίας του Τραμπ στο Ιράν - Εκκλήσεις για παράταση
23:55