ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»

Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»
ΥΠΠΟΑ

Στην κοινωνία της Χαλκίδας αποδόθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα», το οποίο εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Μόλις δέκα μέρες από το άνοιγμα των Μουσείων και κατ΄ ουσία από το άνοιγμα των πολιτιστικών υποδομών και την επαναλειτουργία του Πολιτισμού, είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, για τα εγκαίνια του Διαχρονικού Μουσείου της Χαλκίδας, την «Αρέθουσα».

Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά να βρίσκεται κανείς σε μία τέτοια εκδήλωση απόδοσης στους φορείς, στους οποίους ανήκει, μιας σημαντικής πολιτιστικής υποδομής, μιας κιβωτού μνήμης και ιστορίας.

Το συγκεκριμένο Μουσείο στεγάζεται, φιλοξενείται, σε ένα βιομηχανικό κτήριο, το οποίο σώθηκε, καθώς του απεδόθη η χρήση του Μουσείου. Είναι πολύ σημαντικό ότι το κτήριο αυτό βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και δηλώνει στον επισκέπτη την αξία και την ιστορική διάρκεια αυτής της πόλης, αυτού του τόπου», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Λίνα Μενδώνη.

Το μουσείο στεγάζεται σε βιομηχανικό κτήριο που είναι κηρυγμένο μνημείo και αποτελεί μάρτυρα της βιομηχανικής δραστηριότητας των αρχών του 20ου αιώνα.

Στη θεματική έκθεση του νέου μουσείου αναπτύσσονται διαχρονικά ζητήματα πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας και παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τον νομό Ευβοίας και τη Σκύρο.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εύβοια και τη Σκύρο, ντοκιμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη. Το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αγγελικής Σίμωσι ανέπτυξε την θεματική των εκθεμάτων του μουσείου, τα οποία αναφέρονται στην πολιτειακή οργάνωση, την οικονομία, την πολιτισμική ταυτότητα και την λατρεία της Εύβοιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ