ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Ακρόπολη η φωτογράφιση της νέας κολεξιόν του Dior - Το ΚΑΣ άναψε το πράσινο φως

Στην Ακρόπολη η φωτογράφιση της νέας κολεξιόν του Dior -  Το ΚΑΣ άναψε το πράσινο φως
ΑP Photo

Το πράσινο φως για να πραγματοποιηθούν φωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ανάμεσα στους οποίους και η Ακρόπολη, από το διάσημο γαλλικό οίκο μόδας Dior έδωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Οι φωτογραφίσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της παρουσίασης της καλοκαιρινής συλλογής του οίκου Dior, μία συλλογή που όπως έχουν ανακοινώσει είναι εμπνευσμένη από την Ελλάδα και αφιερωμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Τη συλλογή υπογράφει η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Maria Grazia Chiuri. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο γαλλικός οίκος θα συνδεθεί οπτικά με την πρωτεύουσα, καθώς ρούχα υψηλής ραπτικής του Christian Dior είχαν φωτογραφηθεί στην Ακρόπολη πριν 70 χρόνια.

Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία στον οίκο Dior να αναβιώσει τη θρυλική φωτογράφηση του 1951 στην Ακρόπολη. Τότε, 8 φορέματα του Dior είχαν παρελάσει μπροστά στον Παρθενώνα και στον φακό του φωτορεπόρτερ Jean-Pierre Pedrazzini, σε μια φωτογράφιση που έγινε για λογαριασμό του Paris Match.

Τα μέλη του ΚΑΣ εισηγήθηκαν ομόφωνα υπέρ της διάθεσης των χώρων που ζητήθηκαν μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη, το Ηρώδειο, η Νεμέα, η Αρχαία Αγορά και ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Ωστόσο υπήρξαν και κάποιες αμφιβολίες που αφορούσαν στην κινηματογράφηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στον εσωτερικό χώρο του Ναού του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ωστόσο θα επιτραπεί η λήψη φωτογραφιών και αεροφωτογραφιών οι οποίες, σύμφωνα με την άποψη των μελών του ΚΑΣ, θα λειτουργήσουν ως διαφήμιση της χώρα μας στο εξωτερικό.

Ο οίκος Dior έχει ζητήσει να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας μέσα στο Καλλιμάρμαρο κάτι το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Το ντεφιλέ για τη νέα συλλογή του οίκου, «Cruise 2022», έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου. Η συλλογή έχει πολλά παραδοσιακά ελληνικά μοτίβα και είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ