ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λοράνς ντε Καρ: Για πρώτη φορά μια γυναίκα θα διευθύνει το μουσείο του Λούβρου

Λοράνς ντε Καρ: Για πρώτη φορά μια γυναίκα θα διευθύνει το μουσείο του Λούβρου
ΑP Photo

Η σημερινή διευθύντρια του Μουσείου Ορσέ του Παρισιού, Λοράνς ντε Καρ, είναι ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει από την 1η Σεπτεμβρίου τον Ζαν-Λικ Μαρτινέζ στη διεύθυνση του Λούβρου.

Η ντε Καρ, 54 ετών, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του μεγαλύτερου μουσείου στον κόσμο. Διηύθυνε το Μουσείο Ορσέ τα τελευταία τέσσερα και είναι ιστορικός της τέχνης του 19ου αι. και των αρχών του 20ού. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Ορσέ διακρίθηκε για το δυναμισμό και την ευρηματικότητά της και έδωσε έμφαση στην ποικιλομορφία, στα κοινωνωνικά ζητήματα και στην προσέλκυση των νέων γενεών στα μουσεία.

Την τελευταία τετραετία οι επισκέπτες του Ορσέ, ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, αυξάνονταν διαρκώς: έως 3.700.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το μουσείο το 2019.

Κόρη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ζαν ντε Καρ, εγγονή του μυθιστοριογράφου Γκι ντε Καρ, η Λοράνς διετέλεσε επίσης επιστημονική διευθύντρια της υπηρεσίας France-Muséums, της γαλλικής υπηρεσίας που επιφορτίστηκε με την επίβλεψη του Λούβρου στο 'Αμπου Ντάμπι, και μετά διηύθυνε το Μουσείο Ορανζερί στο Παρίσι.

Ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, 57 ετών, ιστορικός και αρχαιολόγος, ειδικός στην ελληνική αρχαιότητα, ολοκλήρωσε την τρίτη θητεία του και παρέμεινε ως προσωρινός επικεφαλής του Λούβρου από τις 13 Απριλίου μέχρι να οριστεί αντικαταστάτης του.

Στη διάρκεια της θητείας του ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τα δέκα εκατομμύρια το 2019, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, κάτι που αποτέλεσε παγκόσμιο ρεκόρ. Η τελική επιλογή για τον διορισμό των προέδρων των μεγάλων δημόσιων μουσείων όπως το Λούβρο, οι Βερσαλλίες, το Πομπιντού ή το Ορσέ είναι απόφαση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ