ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η οικία του Μάνου Χατζιδάκι παραδίδεται στις επόμενες γενιές

Η οικία του Μάνου Χατζιδάκι παραδίδεται στις επόμενες γενιές

Ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στις επόμενες γενιές αλλά και την τοπική κοινωνία της Ξάνθης η Οικία Χατζιδάκι μετά από εργασίες αναστύλωσης της. Πλέον το σπίτι του διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικοσυνθέτη θα είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης.

"Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχωρά σε όλες τις διεργασίες στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης (το σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις), έχοντας άριστη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, ώστε να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στις 17 Απριλίου 2016” σχολιάζει σε επίσημη ανακοίνωση της η αντιπεριφέρεια Ξάνθης.

“Yπήρξε η αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια, όπου ζητήθηκε από τους επιγόνους και γνώστες της προσωπικότητας του Μάνου Χατζιδάκι. Η συμβολή τους στο να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια με αγάπη και σεβασμό στην ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού ήταν απεριόριστη. Επίσης, με μεγάλη χαρά μας χορήγησαν υλικό από το προσωπικό αρχείο του συνθέτη. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον με μοναδικό σκοπό, ο κόσμος να γνωρίσει και να κάνει κτήμα το έργο του Μάνου Χατζίδάκι” συνεχίζει.

Τοποθετημένο μέσα στην Παλιά Πόλη, το κτίριο γνωστό και ως Φρουραρχείο Ξάνθης είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Στο κέντρο Μάνος Χατζιδάκις θα ενταχθούν οι παρακάτω τομείς δραστηριοτήτων: Τομέας πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, τομέας αγώνων τέχνης, τομέας μουσικών συνόλων, τομέας ραδιοφωνικού σταθμού, τομέας πολύτροπο, τομέας δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά, τομέας παραγωγικών εκδόσεων, τομέας πολιτιστικών ανταλλαγών, τομέας πολίτης Χατζιδάκις (καλλιέργεια και παραγωγή ήθους και συνείδησης του πολίτη που μετέχει στα κοινά και προασπίζεται τις αξίες της δημοκρατίας).

Ο πολίτης Μάνος Χατζιδάκις

manos xatzidakis

Επιπλέον την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, πραγματοποιείται από το “Δίκτυο Λόγου και Πράξης” σε συνεργασία με το “Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης” ημερίδα με τίτλο “Ο πολίτης Μάνος Χατζιδάκις” υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και παρεμβάσεις, αναγνώσεις και απαγγελίες “που αναδεικνύουν το πρόσωπο και την πολυεπίπεδη παρουσία του Ξανθιώτη οικουμενικού δημιουργού”.

Η ημερίδα πλαισιώνεται από έκθεση δημοσιευμάτων, φωτογραφιών και άλλων τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο, καθώς και δίσκων βινυλίου, του Χατζιδάκι και θα λάβει χώρα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Π” του Ιδρύματος “Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης” στην Ξάνθη.

Την έναρξη θα κηρύξει ο πρύτανης του ΔΠΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ