ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

23ο ΦΝΘ: Πέντε ντοκιμαντέρ που ξεχωρίσαμε από το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες»

23ο ΦΝΘ: Πέντε ντοκιμαντέρ που ξεχωρίσαμε από το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Το CΝΝ Greece παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα πέντε ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν από το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πρόεδρος / President, Καμίλα Νίλσεν

Δανία – ΗΠΑ – Νορβηγία, 2021, 127΄

Η Ζιμπάμπουε βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Στις πρώτες εκλογές μετά την απομάκρυνση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο νέος αρχηγός της αντιπολίτευσης Νέλσον Τσαμίσα αμφισβητεί τη διεφθαρμένη κληρονομιά του δικτάτορα και τον διάδοχό του, τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, γνωστό με το παρατσούκλι «κροκόδειλος». Οι εκλογές θα αποτελέσουν την ύστατη δοκιμασία και τον δύο πλευρών. Το πώς θα ερμηνεύσουν τις αρχές της δημοκρατίας, το αν θα καταφέρουν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους πολίτες, να αποφύγουν τη βία και να ενισχύσουν την πίστη στους θεσμούς, όλ' αυτά θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της χώρας. Μια καθηλωτική, επικών διαστάσεων υπενθύμιση ότι, παρόλο που οι λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν κατά περίπτωση, ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι οικουμενικής σημασίας.

Το Νέο Ευαγγέλιο / The New Gospel, Μίλο Ράου

Γερμανία – Ελβετία – Ιταλία, 2020, 107΄

Τι θα κήρυσσε ο Ιησούς τον 21o αιώνα; Ποιοι θα ήταν οι μαθητές του; Στην πόλη Ματέρα της Νότιας Ιταλίας, όπου τόσο ο Παζολίνι όσο και ο Μελ Γκίμπσον γύρισαν τις θρυλικές τους ταινίες για τη ζωή του Χριστού, ένας κινηματογραφιστής επιστρέφει στις απαρχές του Ευαγγελίου και το σκηνοθετεί ως αναπαράσταση των παθών ενός ολόκληρου πολιτισμού. Μαζί με τον Καμερουνέζο πολιτικό ακτιβιστή Ιβάν Σανιέ οργανώνει μια πολιτική εκστρατεία που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο για να καταλήξουν σκλάβοι στις τοματοκαλλιέργειες της Ιταλίας. Ένα μανιφέστο αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους, μια επανάσταση για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο.

Μια δική τους ιστορία / A Story of One’s Own, Αμαντίν Γκε

Γαλλία, 2021, 100΄

Πέντε υιοθετημένα άτομα εξομολογούνται στον φακό την κοινή τους εμπειρία απομάκρυνσης από τις χώρες καταγωγής τους και τις βιολογικές τους οικογένειες, και την ανατροφή τους από οικογένειες στο εξωτερικό. Αντλώντας από μαρτυρίες που συγγενεύουν με το προσωπικό της βίωμα, η σκηνοθέτις συνθέτει έναν πολιτικό στοχασμό για το περίπλοκο ζήτημα της διακρατικής υιοθεσίας.

Ζιγιάρα, ένα προσκύνημα / Ziyara, Σιμόν Μπιτόν

Γαλλία – Μαρόκο – Βέλγιο, 2020, 99΄

Στο Μαρόκο, η Zιγιάρα –η επίσκεψη στα ιερά των αγίων– είναι ένα διαδεδομένο έθιμο, κοινό για Εβραίους και Μουσουλμάνους. Δίκην κινηματογραφικού προσκυνήματος στις εβραϊκές της ρίζες, η σκηνοθέτις διασχίζει οδικώς το Μαρόκο από τη μια άκρη του ως την άλλη με σκοπό να γνωρίσει τους μουσουλμάνους φύλακες της εβραϊκής μνήμης.

Fathom / Fathom, Ντρου Ξανθόπουλος

ΗΠΑ, 2021, 87΄

Διεθνής πρεμιέρα

Σε σκηνοθεσία και διεύθυνση φωτογραφίας του Ντρου Ξανθόπουλος, το Fathom παρακολουθεί δύο γυναίκες επιστήμονες που επικεντρώνονται στη μελέτη του τραγουδιού της φάλαινας και της επικοινωνίας μεταξύ των φαλαινών. Καθώς ξεκινούν παράλληλα ερευνητικά ταξίδια σε αντίθετες πλευρές του κόσμου, οι δυο τους πασχίζουν να κατανοήσουν σε βάθος την επικοινωνία των φαλαινών. Ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει μοναδικά την αφοσίωση και τον σεβασμό στις επιστημονικές διαδικασίες, αλλά και την οικουμενική ανάγκη της αναζήτησης απαντήσεων για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Από την υπόθεση εργασίας έως τις καινοτόμες μεθόδους στον τομέα των ερευνών γύρω από τις φάλαινες, η ταινία παρουσιάζει το πάθος, την περιέργεια, τη συνεργασία, την επιμονή και τον μόχθο που απαιτείται από τους κορυφαίους επιστήμονες προκειμένου να φτάσουν σε ανακαλύψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ