ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
EPT

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο, στην πρώτη μεγάλη φετινή της εμφάνιση παρουσία κοινού.

Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2 και το Τρίτο Πρόγραμμα τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 στις 21.00.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, θα ερμηνεύσει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου, το «Ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883) και τη Συμφωνία αρ.2 σε Ντο μείζονα, έργο 61 του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856).

Tο «Ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» είναι ένα κομψοτέχνημα για ορχήστρα κι από τα λιγοστά μη οπερατικά έργα του σπουδαίου γερμανού συνθέτη. Πρόκειται για ένα συμφωνικό ποίημα που ο Βάγκνερ έγραψε ως δώρο γενεθλίων στη δεύτερη γυναίκα του Κόζιμα - κόρη του συνθέτη Φραντς Λιστ - μετά τη γέννηση του παιδιού τους Ζίγκφριντ το 1869.

Το πρωί των Χριστουγέννων του 1870, ο συνθέτης, επικεφαλής μικρής ορχήστρας, πρωτόπαιξε το κομμάτι στα σκαλιά της βίλας του στο Τρίμπσεν της Λουκέρνης, ξυπνώντας ευχάριστα τη γυναίκα του που εκείνη την ώρα κοιμόταν. Αν και ο Βάγκνερ ήθελε το συγκεκριμένο έργο να παραμείνει ιδιωτική σύνθεση, τελικά επέκτεινε την ενορχήστρωση και χρησιμοποίησε στοιχεία του στην όπερα «Ζίγκφριντ, η οποία παρουσιάστηκε το 1876.

Η Συμφωνία αρ.2 σε Ντο μείζονα, έργο 61 γράφτηκε μεταξύ 1845-46 κι ενώ ο Σούμαν είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα παράνοιας, γεγονός που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του έργου, χωρίς ωστόσο να μειώνει στο ελάχιστο την ωριμότερη, πλέον , και λαμπερή γραφή του. Ολόκληρη η Δεύτερη Συμφωνία χαρακτηρίζεται από την αντίσταση του πνεύματος και την πάλη στην αρρώστια και στις πνευματικές διαταραχές του συνθέτη. Σ’ αυτήν ο Σούμαν παρουσιάζει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σύνθεσης, μιας και πριν τη γράψει, μελέτησε σοβαρά τα κεφάλαια της μορφολογίας και της αντίστιξης.

Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883), Το ειδύλλιο του Ζίγκφριντ, WWV 103
Συμφωνικό ποίημα για ορχήστρα

Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61
Sostenuto assai – Αllegro ma non troppo
Scherzo (Αllegro vivace)
Adagio espressivo
Allegro molto vivace

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Προϊστάμενος τμήματος ηχογραφήσεων Μουσικών Συνόλων: Μιχάλης Συγλέτος
Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Δ/νση Παραγωγής ΕΣΟ: Μαρία Κοπανά
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαριάννα Ροζάκη

Διευθυντής Φωτογραφίας: Βασίλης Μητρόπουλος

Σκηνοθέτης: Τάκης Σακελλαρίου

Φωτογράφος: Λευτέρης Σαμοθράκης

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, που το κοινό μπορεί να προμηθεύεται από τα κεντρικά ταμεία του Φεστιβάλ και το ταμείο του Ηρωδείου.

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ