ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών: H εβδομάδα σε Ηρώδειο και Επίδαυρο

Φεστιβάλ Αθηνών: H εβδομάδα σε Ηρώδειο και Επίδαυρο

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου περιλαμβάνει μουσική, θέατρο και πολλά ενδιαφέροντα δρώμενα.

Μέταξύ άλλων θα δούμε και θα ακούσουμε τους El Sistema Greece-Blend Mishkin A World Music, την Όπερα ποδοσφαίρου, την παράσταση της Λενιώς Κακλέα, τα τραγούδια της Λιλιπούπολης στο Ηρώδειο και παραστάσεις σε μικρή και μεγάλη Επίδαυρο.

Το προγραμμα της εβδομάδας

* Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 5 Ιουλίου, 21:00

El Sistema Greece-Blend Mishkin A World Music

Οι ταλαντούχοι νεαροί μουσικοί της πολυπολιτισμικής ορχήστρας και της χορωδίας του El Sistema Greece, που προέρχονται από 40 και πλέον χώρες του κόσμου, συμμετέχουν υπερήφανα για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και σε συνεργασία με τον παραγωγό, μουσικό και dj Blend Mishkin (Γιώργο Μαντά), μας υπόσχονται μια βραδιά γεμάτη μουσικές εκπλήξεις!

Στις 5 Ιουλίου, τα μέλη της El Sistema Greece Youth Orchestra και της El Sistema Greece Youth Choir ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη ρέγκε-σόουλ μπάντα Roots Evolution του Blend Mishkin και αγαπημένους Έλληνες τραγουδιστές, σε μια καλλιτεχνικά απρόσμενη συνάντηση στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού και παρουσιάζουν νέες εκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών που σημάδεψαν τη σύγχρονη μουσική, έχοντας με τη σειρά τους βασιστεί σε παλαιότερες μεγάλες επιτυχίες, συστήνοντας έτσι στις νεότερες γενιές ήχους από το παρελθόν και δημιουργώντας παράλληλα έναν νέο μουσικό κόσμο.

Από τον Bob Marley, τον Lou Reed και τον James Brown μέχρι τον Dr. Dre, τους Massive Attack και τη Beyonce, το El Sistema Greece και ο Blend Mishkin αποδεικνύουν περίτρανα ότι η μουσική δεν έχει γεωγραφικά ή χρονικά σύνορα. Είναι μια παγκόσμια, διαχρονική γλώσσα, με τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους κάθε εθνικότητας και κάθε γενιάς.

Οι Θοδωρής Μαραντίνης, Μαρίνα Σάττι και Κατερίνα Ντούσκα, σε μία ανατρεπτική μουσικά εμφάνιση, αναλαμβάνουν παρέα με τους Jerome Kaluta, Taf Lathos και BNC, την ερμηνεία πασίγνωστων επιτυχιών της reggae, soul και funk μουσικής σκηνής, απογειώνοντας αυτή την απρόσμενη καλλιτεχνική σύμπραξη.

Το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece προσφέρει από το 2016 δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά, νέους και νέες σε διάφορα σημεία της Αττικής και της Κορίνθου, ανάμεσα στα οποία και δομές φιλοξενίας προσφύγων, με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις, με πυρήνα τη μουσική. Η μουσική είναι μία διεθνής γλώσσα παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως ένα διαχρονικά ισχυρό εργαλείο κοινωνικής ένταξης και ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των λαών, ενώ μέσα από τη συμμετοχή τους σε μουσικά σύνολα, οι μαθητές του ESG -ανεξαρτήτως εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας- αποκτούν εφόδια επικοινωνίας και συνεργασίας χρήσιμα όχι μόνο στη μουσική αλλά στη ζωή γενικότερα και εμπνέονται για ένα καλύτερο μέλλον.

* Πειραιώς 260 – Αίθουσα Δ. 5 – 6 Ιουλίου, 21:00

The Soccer Opera / Όπερα ποδοσφαίρου,

Ποδόσφαιρο. Το δημοφιλέστερο άθλημα σε όλο τον κόσμο. Όλοι έχουμε παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις από ποδοσφαιρικούς αγώνες ανάμεσα στις ομάδες της γειτονιάς, των αντίπαλων σχολείων, αγώνες στις πλατείες και στα τοπικά γήπεδα.

Ο Λευτέρης Βενιάδης αντλεί υλικό από τις γεμάτες ένταση ποδοσφαιρικές αναμνήσεις του και τις ανασυνθέτει σε μια πρωτότυπη όπερα! Πώς θα σας φαινόταν ένας αγώνας ποδοσφαίρου 3x3 όπου οι ποδοσφαιριστές είναι λυρικοί τραγουδιστές και χορευτές; Και όπου δύο αντίπαλες χορωδίες, στη θέση των φιλάθλων, τραγουδούν, αντί για συνθήματα, δύσκολα πολυφωνικά τραγούδια; Και τι γίνεται όταν ο παρουσιαστής του αγώνα ξεπερνά τον απλό σχολιασμό και ξεκινά τα πολιτικά σχόλια πάνω στην παγκόσμια επικαιρότητα;

Φάσεις, πέναλτι, κίτρινες κάρτες, διαμαρτυρίες, γκολ, χαμένες ευκαιρίες, οφσάιντ, παράταση είναι τα συστατικά μέρη του απρόσμενου λιμπρέτου της αυστριακής συγγραφέως Gerhild Steinbuch, που σκηνοθετεί η Sofia Simitzis.

Τους τραγουδιστές-ποδοσφαιριστές συνοδεύουν επί σκηνής το μουσικό συγκρότημα Ventus Ensemble και η νεανική χορωδία ομοίων φωνών Sonorae του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας». Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου.

* Πειραιώς 260 – Χώρος E, 7-8 Ιουλίου, 21:00

Λενιώ Κακλέα Age of crime

Ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών στη χορογράφο Λενιώ Κακλέα, που ζει κι εργάζεται στο Παρίσι, το Age of Crime, με αφορμή την επέτειο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, μας καλεί να παρατηρήσουμε τις επίσημες αφηγήσεις που διαμόρφωσαν την εθνική μνήμη. Η συγκρότηση ενός έθνους αποκαθαρμένου από τις επιρροές της Τουρκοκρατίας και αναγεννημένου σύμφωνα με τις προσδοκίες της Δύσης, θεμελιώθηκε στη βάση βίαιων αποκλεισμών. Η δημιουργός ανατρέχει στη φιγούρα των βαμπίρ για να σχολιάσει πώς οι εθιμικές τελετές συγκροτούν ένα είδος φαντασιακής κοινότητας, και βασίζεται σε πρωτοπρόσωπες οθωμανικές αφηγήσεις της επανάστασης για να αποκαλύψει τις εντάσεις που αποσιωπώνται γύρω από μια πολιτικά βιώσιμη ταυτότητα στο παρόν.

* Ωδείο Ηρώδου Αττικού 9 & 10 Ιουλίου, 21:00

Εδώ Λιλιπούπολη, Τα τραγούδια

Εδώ Λιλιπούπολη: Η θρυλική ραδιοφωνική σειρά που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε ως σήμερα γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και μας παρασύρει στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών, σε μουσική Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Χριστοδούλου και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή.

Δύο παραμυθένιες βραδιές στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, γεμάτες όνειρα και αναμνήσεις υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου, που θα ζωντανέψουν μέσα από τις ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου, του Δώρου Δημοσθένους, της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Τάση Χριστογιαννόπουλου.

Για πρώτη φορά, ορισμένα τραγούδια της Λιλιπούπολης θα αποδοθούν στη νοηματική γλώσσα από τη χορωδία Rosarte, σε διδασκαλία του κέντρου εκμάθησης Νοηματικής γλώσσας «Πολυχώρος Κιβωτός».

* Πειραιώς 260 – Αίθουσα Δ, 11 – 12 Ιουνίου, 21:00

Σοφία Μαραθάκη Το δάσος

Μήπως η «ειρηνική» συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση εξελίσσεται σε μια από τις ουτοπίες του 21ου αιώνα;

Με νωπές ακόμα τις αποκαρδιωτικές εικόνες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και στην Αυστραλία, η Σοφία Μαραθάκη, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και δημιουργεί μια παράσταση με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Αντλώντας εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα Άνθρωποι του δάσους της γνωστής, από το Brokeback Mountain, Annie Proulx, Η Σοφία Μαραθάκη προτείνει, με οπτικοακουστικό υλικό από συνεντεύξεις δασολόγων, βιολόγων και άλλων επιστημόνων, ένα ολικό αφήγημα για την ιστορία του δάσους και την επιτακτική ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η μυθοπλασία συναντά την τεχνική του θεάτρου-ντοκουμέντου με τους ηθοποιούς Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ελεάνα Καυκαλά, Νέστορα Κοψιδά, Σοφία Μαραθάκη, Δημήτρη Πασσά, Γιώργο Σύρμα και Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου επί σκηνής να στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα, μια ηχηρή προειδοποίηση για το ζοφερό μέλλον που μας περιμένει αν δεν αγκαλιάσουμε την οικολογία.

* Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 9 – 10 – 11 Ιουλίου, 21:00

Αργυρώ Χιώτη, Βάτραχοι του Αριστοφάνη

Πόσο σημαντικός είναι ο ποιητικός λόγος για την ευημερία των κοινωνιών μας; Στην ξεκαρδιστική αλλά και εξόχως στοχαστική σάτιρά του, ο Αριστοφάνης σχολιάζει την αξία της Ποίησης και της Τέχνης. Στην πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η Αργυρώ Χιώτη παρουσιάζει μία από τις πιο αγαπημένες αριστοφανικές κωμωδίες, τους Βατράχους. Σε μία εξαιρετική διανομή-έκπληξη, τον Ξανθία ερμηνεύει η Εύη Σαουλίδου, τον ρόλο του Διονύσου η Μαρία Κεχαγιόγλου, ενώ στην κορυφαία σκηνή του αγώνα λόγων μεταξύ Ευριπίδη και Αισχύλου, θα απολαύσουμε τους Ακύλλα Καραζήση και Νίκο Χατζόπουλο.

Η επίκαιρη αυτή κωμωδία αναμένεται να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία γέλιου και συγκίνησης, πυροδοτώντας παράλληλα τον προβληματισμό μας για τον ρόλο της Ποίησης στη ζωή μας, σε μια εποχή μεγάλης αναταραχής.

Στις 9, 10 και 11 Ιουλίου, στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου, ο Ξανθίας και ο Διόνυσος επιδίδονται σε μία κωμική αλλά και αγωνιώδη αναζήτηση του ποιητή που θα σώσει την πόλη, η οποία έχει χάσει τους τραγικούς ποιητές της. Όπως λέει η σκηνοθέτις: «Βουτώντας σε έναν κωμικό Κάτω Κόσμο, όπου όλα είναι ανάλαφρα και ρευστά, οι άνθρωποι στους Βατράχους χορεύουν και τραγουδούν ακροβατώντας. Η ποίηση γίνεται ο σκοπός και το μέσο για την ανάταση της καρδιάς και του νου τους». Το έργο θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, που θα εκδοθεί στη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με εισαγωγή και παραστασιογραφία από τον Καθηγητή Άγι Μαρίνη.

* Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 9 – 10 Ιουλίου, 21:30

Ελένη Σκότη, Το σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

Οι Τραχίνιες (457-430 π.Χ.) είναι ένα από τα πιο παραγνωρισμένα έργα του Σοφοκλή, που αφηγείται την επιστροφή του Ηρακλή στην πατρίδα του. Μαζί του φέρνει αιχμάλωτη τη νεαρή Ιόλη. Η Δηιάνειρα, προσπαθώντας να ξανακερδίσει το ενδιαφέρον του, του δωρίζει έναν χιτώνα ποτισμένο με το αίμα του Κενταύρου Νέσσου. Ωστόσο, το αίμα δε λειτουργεί ως ερωτικό φίλτρο, όπως πίστευε, αλλά ως δηλητήριο. Ο φριχτός θάνατος του Ηρακλή επιβεβαιώνει τους παλιούς χρησμούς, ενώ η Δηιάνειρα με τη σειρά της δίνει τέλος στη ζωή της.

Ο τραγικός αυτός μύθος αποτελεί τη βάση του έργου του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Το σπίτι με τα φίδια, του πρώτου από τα τέσσερα νέα έργα σε παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που ανοίγει τον Κύκλο Contemporary Ancients στη Μικρή Επίδαυρο. Ο Χατζηγιαννίδης τοποθετεί τη δράση του έργου και πάλι στην Τραχίνα, που τώρα είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη της Φθιώτιδας, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σε αυτή την αναπάντεχη, εξαιρετικά σύγχρονη οπτική του μύθου, ο Ηρακλής, έχοντας επιβληθεί με το εργοστάσιό του στην πατρίδα της Ιόλης, την έχει στείλει να μείνει στο σπίτι του, με τον γιο του, Ύλλο, και τη σύζυγό του, Διάνα. Η υπηρέτρια Νάγια αποκαλύπτει στη Διάνα το σχέδιο του Ηρακλή να ζήσει μαζί με την Ιόλη σε μία φάρμα στην Εύβοια. Επί σκηνής σταθερά δύο Τραχίνιες, φαντάσματα που βλέπει μόνο η Διάνα.

Η Ελένη Σκότη αναλαμβάνει να ζωντανέψει το έργο επί σκηνής, με την ιδιαίτερα ρεαλιστική ματιά της, έχοντας μαζί της έναν εξαιρετικό θίασο. Η Αλεξία Καλτσίκη ερμηνεύει τη αιώνια ερωτευμένη με τον σύζυγό της Διάνα, ο Μιχάλης Ταμπακάκης τον αποστασιοποιημένο γιο Ύλλο, η Μάρω Παπαδοπούλου την οικονόμο του σπιτιού Νάγια που αποφεύγει να θίξει καταστάσεις και οι Ράνια Οικονομίδου και Αριέττα Μουτούση τις πανταχού παρούσες Τραχίνιες. Το μόνο πρόσωπο που επιχειρεί να πάει ενάντια στα φαντάσματα και τα φίδια του σπιτιού να δώσει μία λύση, είναι η ευθύς και ειλικρινής νεαρή Ιόλη, που ερμηνεύει η Ηρώ Πεκτέση.

Όπως λεει η Ελένη Σκότη «Στο Σπίτι με τα φίδια γοητεύει η μαεστρία με την οποία ο συγγραφέας χειρίζεται το κωμικό στοιχείο, ως εργαλείο που φωτίζει και εντείνει το τραγικό. Μάλιστα, μας οδηγεί εκεί, στο τραγικό και επικό, μέσω μιας άμεσης και ρεαλιστικής βάσης διαλόγων και δράσης».

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Το έργο κυκλοφορεί από τη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, στα βιβλιοπωλεία και τα πωλητήρια του Φεστιβάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ