ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η “Απολογία του Σωκράτη” στο πρωτότυπο κείμενο του Πλάτωνα

Η “Απολογία του Σωκράτη” στο πρωτότυπο κείμενο του Πλάτωνα
Στο ρόλο του Σωκράτη, ο Βασίλης Καραμπούλας και στου Μέλητου ο Θανάσης Δισλής Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Η συγκλονιστική δίκη, η απολογία του Σωκράτη απέναντι στις κατηγορίες ότι δεν πίστευε στους θεούς της πόλης και διέφθειρε τους νέους, εισάγοντας καινά δαιμόνια θα μεταφερθεί στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης .

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ θα γίνει η αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην αρχαία ελληνική γλώσσα (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά), σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης διευκρινίζει ότι ετοίμασε την παράσταση του έργου του Πλάτωνα "Απολογία του Σωκράτη", στα αρχαία ελληνικά, για "να διατηρηθεί η μουσικότητα της γλώσσας του κειμένου". Άλλωστε, όπως εξηγεί "οι μεταφράσεις αλλάζουν τη μουσικότητα των λέξεων που εκφράζεται μόνο με τη φωνή. Η μετάφραση είναι ένα είδος παρερμηνείας των εννοιών που εκφράζουν οι λέξεις. Χωρίς φωνή έχουμε ένα νεκρό κείμενο", αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Η γενική είσοδος για την αυριανή παράσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι 10 ευρώ.

Συντελεστές

Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Επιμέλεια μετάφρασης υποτιτλισμού: Αμαλία Κοντογιάννη. Εικαστική παρέμβαση : Αριστείδης Πατσόγλου. Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς. Οργάνωση Παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Διανομή

Σωκράτης: Βασίλης Καραμπούλας. Μέλητος: Θανάσης Δισλής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ