ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δακτυλικό αποτύπωμα του Μιχαήλ Αγγέλου εντοπίστηκε σε κέρινο αγαλματίδιο

Δακτυλικό αποτύπωμα του Μιχαήλ Αγγέλου εντοπίστηκε σε κέρινο αγαλματίδιο
@BBC

Ένα μικρό κέρινο αγαλματίδιο ίσως έχει τεράστια αξία, καθώς το δακτυλικό αποτύπωμα του Μιχαήλ Άγγελου φέρεται να εντοπίστηκε εντυπωμενο σε αυτό, όπως μεταδίδει το CNNi.

Το αγαλματίδιο βρίσκεται στο Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου, και ειδικοί ανακάλυψαν το αποτύπωμα που είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από τον αντίχειρα του Μιχαήλ Αγγέλου. Το κέρινο αγαλματάκι ήταν το πρόχειρο μοντέλο για ένα μεγαλύτερο μαρμάρινο άγαλμα του μεγάλου δασκάλου της Αναγέννησης.

Έχοντας τον τίτλο «Σκλάβα», το 500 ετών κέρινο αγαλματίδιο αποτελούσε τμήμα των προετοιμασιών του Μιχαήλ Αγγέλου για το τάφικό μνημείο του Πάπα Ιουλίου του Β’ στη Ρώμη. Δείχνει μια γυμνή φιγούρα νεαρής γυναίκας που έχει το μπράτσο της πάνω από το μέτωπό της.

Η «Σκλάβα» επρόκειτο να είναι ένα από τα περισσότερα από 40 αγάλματα που σχεδιάζονταν για την τελευταία κατοικία εκείνου του Πάπα. Δεν ολοκληρώθηκε, όμως, ποτέ, καθώς τα σχέδια για το μνημείο άλλαξαν.

Μια από τους επιστήμονες που φροντίζουν τα έργα τέχνης στο μουσείο, η Πέτα Μότσιουρ, είπε στο BBC ότι «τέτοια σημάδια αναδεικνύουν τη δημιουργική διαδικασία ενός καλλιτέχνη». Πρόκειται, όπως εξήγησε, για παράδειγμα στο οποίο «συναντώνται το πνεύμα και το χέρι. Ένα δακτυλικό αποτύπωμα συνιστά την άμεση σύνδεση με τον καλλιτέχνη».

Στη βιογραφία του Μιχαήλ Άγγελου «Life of Michelangelo», του 16ου αιώνα, ο ζωγράφος Τζόρτζιο Βασάρι εξήγησε με λεπτομέρειες πώς ο καλλιτέχνης χτησιμοποιούσε τα κέρινα μοντέλα για να δημιουργήσει μεγαλύτερα αγάλματα. Το συγκεκριμένο αγαλματίδιο πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1516 και το 1519, δέκα χρόνια μετά την αρχική ανάθεση του παπικού μνημείου. Το τελικό μοντέλο για τη «Σκλάβα» βρίσκεται στο μουσείο Accademia Gallery της Φλορεντίας και διαφέρει πολύ από το αρχικό.

Fingerprint found on 500-year-old statue may belong to Michelangelo, Megan C. Hills, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ