ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (φωτογραφία αρχείου) ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Η ανάληψη των καθηκόντων του διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου γίνεται λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ και τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν τα σχέδιά του για το Φεστιβάλ.

«Το έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι βαρύ και δύσκολο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι o καλλιτεχνικός διευθυντής θα συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με το Δ.Σ. του «Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.» όσο και με τους Έλληνες δημιουργούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Και πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ποιος είναι ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και ως το 1992 εργάστηκε ως ηθοποιός, οπότε και στράφηκε στη σκηνοθεσία.

Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο, σκηνοθετώντας σειρά παραστάσεων, μεταξύ των οποίων «Το φιόρο του Λεβάντε» του Γ. Ξενόπουλου, «Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι, «Οι δύο ευγενείς από τη Βερόνα» του Σαίξπηρ, «Η μαύρη κωμωδία» του Π. Σάφερ, «Οι τρομεροί γονείς» του Ζαν Κοκτώ, «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη.

Από το 1997 μόνιμη στέγη του έγινε το Θέατρο του Νέου Κόσμου, όπου έχει επίσης σκηνοθετήσει πλήθος έργων, μεταξύ των οποίων «Βρομιά» του Ρ. Σνάιντερ, «Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα» του Λόρκα, «Εδουάρδος Β΄» του Μάρλοου, «Παίζοντας με τη φωτιά» του Στρίντμπεργκ, «Τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ, «Ο γλάρος» του Τσέχοφ, «Οθέλλος» του Σαίξπιρ, «Τρωάδες» του Ευριπίδη, καθώς και το έργο «Τέσσερις αχτίδες συν μία ή Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη» της Ρεγγίνας Καπετανάκη και του Βασίλη Ρίσβα για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Φέτος για δεύτερη χρονιά ανεβαίνεισ το Θέατρο του Νέου Κόσμου η παράσταση "Παράσιτα", υπό τη σκηνοθετική ματιά του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Το 2008 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο Αλβανίας και σκηνοθέτησε τις Τρωάδες του Ευριπίδη με Αλβανούς ηθοποιούς. Έχει διδάξει υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ