ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπάνια συλλογή έργων του Σαίξπηρ βρέθηκε στην Σκοτία

Σπάνια συλλογή έργων του Σαίξπηρ βρέθηκε στην Σκοτία
Πυροτεχνήματα σχηματίζουν την μορφή του Σαίξπηρ κατά τους εορτασμούς από τα 450 χρόνια από την γέννηση του Σαίξπηρ στην γενέτειρά του Stratford-upon-Avon REUTERS/Suzanne Plunkett/files

Ένα σπάνιο, σχεδόν 400 ετών, αντίγραφο της πρώτης έκδοσης της συλλογής έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ βρέθηκε σε σπίτι στην Σκοτία, στο Isle of Bute.

Οι ειδικοί θεωρούν την συλλογή (First Folio) αποτελούμενη από 36 κείμενα, την πιο αξιόπιστη πηγή των έργων του μεγαλύτερου θεατρικού συγγραφέα όλων των εποχών και σε αυτά περιλαμβάνεται το έργο «Μάκβεθ» και «Όπως αγαπάτε».

Η σπάνια έκδοση βρέθηκε στο Mount Stuart στο Isle of Bute ενώ η αυθεντικότητά του διαπιστώθηκε από την Έμμα Σμιθ, καθηγήτρια Μελετών του Σαίξπηρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Οι διαχειριστές της συλλογής επικοινώνησαν μαζί μας και μας πληροφόρησαν ότι έχουν στην κατοχή τους την πρώτη έκδοση του Σαίξπηρ και η πρώτη μου αντίδραση ήταν, ναι καλά. Όμως όταν έκανα μια επιτόπια έρευνα, αποδείχτηκε πως είχαν δίκιο», δήλωσε η Σμιθ στο BBC.

Οι τρεις δερματόδετοι τόμοι, αξίας 2,5 εκατομμυρίων στερλινών, έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα αντίγραφα που διασώζονται αυτή τη στιγμή και ανέρχονται στα 234.

«Χωρίς αυτή την έκδοση θα είχαμε χάσει ίσως το μισό έργο του Σαίξπηρ», είπε η Σμιθ.

Η συλλογή εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1623, επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Σαίξπηρ, σύμφωνα με την Βρετανική Βιβλιοθήκη και θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης στο Mount Stuart που ξεκινά την Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Φέτος είναι η χρονιά που σηματοδοτεί την 400η επέτειο από τον θάνατο του Σαίξπηρ, στις 23 Απριλίου του 1616.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ