ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ο κορυφαίος Ρώσος πιανίστας Γεβγκένι Κίσιν εγκαινιάζει τη νέα σεζόν

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ο κορυφαίος Ρώσος πιανίστας Γεβγκένι Κίσιν εγκαινιάζει τη νέα σεζόν

Με τρία από τα πιο λαμπρά αστέρια του διεθνούς πιανιστικού στερεώματος, τον Γεβγκένι Κίσιν (24/9), την Κάτια Μπουνιατισβίλι (26/9) και τον Ίβο Πογκορέλιτς (30/9), εγκαινιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022, αλλά και τη νέα σειρά ρεσιτάλ «Piano Masters» που σηματοδοτεί τη συνέχεια των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Μεγάρου.

Η αυλαία για τους Piano Masters ανοίγει την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου με το ρεσιτάλ του Γεβγκένι Κίσιν, ενός βιρτουόζου που υπήρξε παιδί-θαύμα και έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με μαέστρους-θρύλους όπως ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

Παλιός γνώριμος του ελληνικού κοινού και πιανίστας με ευρύ ρεπερτόριο, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα έργα της ρομαντικής περιόδου, ο Κίσιν φημίζεται για το βάθος, τον λυρισμό και την ποιητικότητα των ερμηνειών του. Πολλοί τον θεωρούν ως έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους εκπροσώπους της περίφημης πιανιστικής Ρωσικής Σχολής. Έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες και στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου, έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία και έχει συνεργαστεί με φημισμένες ορχήστρες και διάσημους μαέστρους.

Ο Γεβγκένι Κίσιν έχει κερδίσει τρία Grammy (2006, 2009, 2010), έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις από τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, ενώ έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ από γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Εκτός από πιανίστας, είναι επίσης συνθέτης. Μια άλλη μεγάλη του αγάπη είναι η ποίηση. Έχει λάβει μέρος και σε βραδιές απαγγελίας ρωσικών και γίντις (γερμανοεβραϊκών) ποιημάτων, ενώ το 2019 εκδόθηκε το βιβλίο του «A Yiddisher Sheygets», μια συλλογή ποιημάτων και διηγημάτων του Κίσιν καθώς και μεταφράσεων ποιημάτων στα γίντις από τον ίδιο.

Για το ρεσιτάλ της επιστροφής του στο Μέγαρο, ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας επέλεξε συνθέσεις της προκλασικής, κλασικιστικής και ρομαντικής περιόδου και έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Καρλ Τάουζιχ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και Φρεντερίκ Σοπέν.

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Άννα Πάβλοβνα Κάντορ, δασκάλας του Γεβγκένι Κίσιν, η οποία απεβίωσε στις 27 Ιουλίου στην Πράγα σε ηλικία 98 ετών.

Τιμές εισιτηρίων για όλες τις συναυλίες: από 11 έως 60 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ