ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Ai Weiwei στην πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

O Ai Weiwei στην πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο διάσημος Κινέζος ακτιβιστής και καλλιτέχνης Αi Wei Wei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από 20 Μαΐου έως 30 Οκτωβρίου. 

Mια πρωτιά για το πολιτιστικό ίδρυμα καθώς πρόκειται για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο, παγκοσμίως μέχρι σήμερα όπως ανακοίνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η συνεργασία του καλλιτέχνη με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2015, όταν έπειτα από πρόσκληση του μουσείου, ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Λέσβο, όπου και εγκατέστησε το εργαστήριό του, κάποια από τα οποία θα συμπεριληφθούν στην έκθεση Ai Weiwei at Cycladic που θέλει να απευθύνει ένα οικουμενικό μήνυμα ελπίδας για το μέλλον.

Το μουσείο προσκάλεσε τον Ai Weiwei να παρουσιάσει μια σειρά έργων που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική του προσέγγιση, την έμφαση του έργου του στην ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά καθώς και την κριτική του ματιά στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Visual Identity Poster Gr

Μέσα από την έκθεση θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Ai Weiwei αξιοποιεί υλικά γνωστά ήδη στην αρχαία τέχνη όπως το μάρμαρο και παραδοσιακές τεχνικές όπως η ξυλογλυπτική. Η έκθεση των έργων του μέσα σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, θα δώσει την αφορμή στον καλλιτέχνη να εισέλθει σε έναν διάλογο με την Κυκλαδική Τέχνη

Εκτός από τα 25 έργα της έκθεσης -ανάμεσα τους οι πιο γνωστές δημιουργίες του, όπως τo Grapes (2011), το Divina Proportione (2012), το Mask (2011) και το Cao (2014)- ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει επίσης ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από την συλλογή του μουσείου.

"Στο πλαίσιο των εκθέσεων σύγχρονης τέχνης του Μουσείου μας, επιθυμούσαμε από καιρό να παρουσιάσουμε τη δουλειά του Ai Weiwei" αναφέρει η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. "Είμαι ενθουσιασμένη που θα φιλοξενήσουμε την πρώτη έκθεσή του σε αρχαιολογικό μουσείο και θα δώσουμε στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του! Ο Ai Weiwei δημιούργησε για την έκθεση αυτή ένα νέο έργο εμπνευσμένο από τη μόνιμη συλλογή μας, αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής του αναζήτησης για την όσμωση του παλιού με το νέο".

"Ο Ai ανατρέχει συχνά στο παρελθόν για να αντλήσει έμπνευση και εργάζεται με υλικά που έχουν πολιτισμικούς συσχετισμούς. Γι’ αυτό και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσει την πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα. Γιατί οι αρχαιολογικές συλλογές του μουσείου εκφράζουν την εκτίμησή του για το παρελθόν, καθώς και την ελπίδα που τρέφει για το μέλλον. Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία μας με το μουσείο θα βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους τους οποίους ο Ai συνάντησε στη Λέσβο" σχολιάζει ο επιμελητής της έκθεσης Michael Frahm.

Το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, των πωλήσεων και των χορηγιών θα δοθεί απευθείας σε αυστηρά επιλεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ανακοινώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ποιός είναι ο αμφιλεγόμενος ακτιβιστής της τέχνης

Γεννημένος στο Πεκίνο το 1957, ο Ai Weiwei είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο ριζοσπαστικούς Κινέζους καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών. Ως εικαστικός, αρχιτέκτονας, συγγραφέας, κινηματογραφιστής και πολιτικός ακτιβιστής, έχει ασκήσει δριμύτατη δημόσια κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, σε θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει διερευνήσει και αναδείξει σκάνδαλα κυβερνητικής διαφθοράς και έχει θίξει ζητήματα σχετικά με την ποιότητα της ζωής στη σύγχρονη Κίνα.

Στις 3 Απριλίου του 2011, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου και τέθηκε υπό κράτηση για 81 ημέρες χωρίς να έχει ασκηθεί εναντίον του καμία επίσημη κατηγορία· η επίσημη εκδοχή για την κράτησή του ήταν «οικονομικά αδικήματα». Όταν αποφυλακίστηκε, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ ζούσε υπό τη στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης. Τελικά, το διαβατήριό του τού επεστράφη το 2015.

Ο Ai Weiwei είναι περισσότερο γνωστός για τα γλυπτά και τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του, που συνδέουν εννοιολογικά την παραδοσιακή τέχνη και νοοτροπία της Κίνας με τα σύγχρονα πολιτικά μηνύματα. Στα γλυπτά του, ο Ai Weiwei επαναχρησιμοποιεί συχνά υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, όπως πηλό, ξύλο από κατεστραμμένους ναούς, μάρμαρο και ίασπιν, συνδέοντας έτσι το παρελθόν με το παρόν, την παλιά Κίνα με τη νέα. Επίσης, συμμετέχει σε μακροχρόνια ερευνητικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το «Έρευνα Πολιτών» (“Citizen’s Investigation”) για τα θύματα του σεισμού στην επαρχία Sichuan το 2008 και εργάστηκε ως καλλιτεχνικός σύμβουλος στον σχεδιασμό του Εθνικού Σταδίου του Πεκίνου («Η Φωλιά του Πουλιού») για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις και πολιτιστικούς χώρους σε όλον τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ