ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

44ο Φεστιβάλ Δράμας: Στην ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» ο Χρυσός Διόνυσος

44ο Φεστιβάλ Δράμας: Στην ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» ο Χρυσός Διόνυσος

H ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» (Brutalia, days of labour) του Μανώλη Μαυρή, μια αλληγορία για την ανθρώπινη φύση και τις σχέσεις εξουσίας, απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο στην τελετή λήξης του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (18/9) στο Δημοτικό Ωδείο.

Ο Μανώλης Μαυρής αφιέρωσε το βραβείο στη σύντροφο του, την ηθοποιό Κατερίνα Ζησούδη (πρωταγωνίστρια σε δύο ταινίες που επίσης διαγωνίζονταν στο φετινό φεστιβάλ) και το 4 μηνών μωρό τους που ήταν εκεί.

Η ταινία απέσπασε ακόμα τέσσερις διακρίσεις (Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών, Τιμητική Διάκριση Σκηνικών, αλλά και το βραβείο της Fipresci).

Το Ειδικό βραβείο της επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού (αποτελούμενη από τους: Ελένη Ανδρουτσοπούλου, Στέλλα Θεοδωράκη, Παναγιώτη Ιωσηφέλη, Μενέλαο Καραμαγγιώλη, Χριστίνα Μπίθα) μοιράστηκαν δύο ταινίες: το «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου για την «τολμηρή αισθητική του ματιά, που την εκφράζει με μια γραφή συνυφασμένη απόλυτα με το θέμα του», και το «Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδη, για την «τόσο βαθιά ελλειπτική έκφραση του πόνου που φέρνει ο χωρισμός».

Ο Νίκος Τσεμπερόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Soul Food» με θέμα την ιδιαίτερη σχέση ενός έφηβου με μια μεγαλύτερη γυναίκα που υφίσταται bullying, ενώ συνολικά οκτώ διακρίσεις, ανάμεσά τους το Βραβείο Κοινού, το Βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Onassis Film Development Grant, εξασφάλισε το ευρηματικό animation «Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη.

Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας μοιράστηκαν ο Βασίλης Κουτσογιάννης για το «Βανκούβερ» της 'Αρτεμης Αναστασιάδου και ο Απόλλωνας Σαρρής για το «Soul Food», ενώ τη διάκριση καλύτερης γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Μαίρη Μηνά για την ταινία «Α Summer Place» της Αλεξάνδρας Mατθαίου. Τιμητική διάκριση ερμηνείας έλαβε επίσης ο μικρός πρωταγωνιστής της ταινίας του Γιώργου Τελτζίδη «Souls all unaccompanied», Jouvany Guirguis, τον οποίο ο σκηνοθέτης ανακάλυψε σε δομή. Ο Γ. Τελτζίδης αφιέρωσε το βραβείο σε όλα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.

Βραβείο σεναρίου δόθηκε στην Βαγγελιώ Σουμέλη για την ταινία «Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα». Βραβείο ντοκιμαντέρ έλαβε η ταινία «Every Sunday» σε σκηνοθεσία Καίτης Παπαδήμα. Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία «Son Of Sodom» (Ο Γιός των Σοδόμων) του Theo Montoya από την Κολομβία.

Την τελετή λήξης άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τις κριτικές επιτροπές, τους σκηνοθέτες αλλά και τη νεολαία της Δράμας που αγκάλιασε τη διοργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ