ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ilulissat Icefjord Center: Ένα πρωτοποριακό κέντρο έρευνας αλλά και πολιτισμού στον Αρκτικό Κύκλο

Ilulissat Icefjord Center: Ένα πρωτοποριακό κέντρο έρευνας αλλά και πολιτισμού στον Αρκτικό Κύκλο
@Adam Mork/ dortemandrup.dk

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Dorte Mandrup Arkitekter αποκάλυψε τις πρώτες φωτογραφίες του Ilulissat Icefjord Center, ενός κέντρου έρευνας και επισκεπτών για το κλίμα μέσα στο τραχύ παράκτιο τοπίο της Γροιλανδίας.

Το κέντρο βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και θα λειτουργήσει ως κόμβος έρευνας, εκπαίδευσης και εκθέσεων που διερευνούν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

«Το Icefjord Centre προσφέρει ένα καταφύγιο μέσα στο εντυπωσιακό τοπίο και στόχος του είναι να γίνει ένα φυσικό σημείο συνάντησης από το οποίο μπορεί κανείς να έχει εμπειρία της απέραντης, σε μη ανθρώπινη κλίμακα, άγριας φύσης της Αρκτικής, της μετάβασης από τη σκοτεινιά στο φως και αντιστρόφως, του ήλιου του μεσονυκτίου και του χορού στον ουρανό από το βόρειο σέλας», είπε η Δανέζα αρχιτεκτόνισσα Dorte Mandrup· η οποία παρομοίασε τη μορφή του αρχιτεκτονήματος με «μια κουκουβάγια του χιονιού που διασχίζει, πετώντας, το τοπίο».

Οι εσωτερικοί χώροι είναι περικλεισμένοι από υαλοπίνακες και υπάρχουν και χώροι ανοικτοί, προστατευμένοι από τη στέγη. Στόχος είναι να έχουν οι επισκέπτες τη δυνατότητα να βιώσουν σε όλο το εύρος τους τις εντυπωσιακές συνθήκες φυσικού φωτός στη Γροιλανδία.

«Στη Γροιλανδία, έχεις ηλιόφως μόνο στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χειμώνα είναι πολύ σκοτεινά, αλλά έχεις την αντανάκλαση από το χιόνι και το έδαφος. Το καλοκαίρι, το χρώμα του φωτός είναι πολύ διαφορετικό· έχεις μπλε φως από τη μια πλευρά και ένα πολύ κοκκινωπό φως από την άλλη πλευρά. Ευελπιστούμε ότι θα το βιώσετε αυτό καθώς θα κινείστε μέσα στο κτήριο», είχε πει η Mandrup την περίοδο υλοποίησης του πρότζεκτ.

Το Ilulissat Icefjord Centre υποδέχεται πλέον κοινό, με έναν χώρο εκθέσεων, μια αίθουσα κινηματογράφου, εγκαταστάσεις έρευνας και εκπαίδευσης, ένα καφέ και ένα κατάστημα.

Η έκθεση, σχεδιασμένη από τα JAC Studios, παρουσιάζει αρχαιολογικά αντικείμενα και ταινίες που περιέχονται σε γυάλινα πρίσματα που έχουν σχεδιαστεί για να αναπαράγουν πραγματικούς πάγους. Περιλαμβάνει επίσης γεωτρήσεις με πυρήνα πάγου, που χρονολογούνται από το 124.000 π.Χ. έως σήμερα.

Το γραφείο Dorte Mandrup Arkitekter έχει ήδη ολοκληρώσει το με αχυροσκεπή Wadden Sea Centre και το γωνιώδες Ama'r Children's Culture House –και τα δύο στη Δανία– και έχει επίσης σχεδιάσει ένα παρατηρητήριο φαλαινών για τη βόρεια ακτή της Νορβηγίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ