ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα: Aναβιώνει η «Αίθουσα συναθροίσεων» με πρωταγωνιστή τον Καποδίστρια

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα: Aναβιώνει η «Αίθουσα συναθροίσεων» με πρωταγωνιστή τον Καποδίστρια

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ), στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζει το οπτικοακουστικό έργο 3διάστατης κίνησης με 2διάστατες φιγούρες, που αναβιώνουν τον πίνακα «Αίθουσα συναθροίσεων», με πρωταγωνιστή τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Το φως και οι σκιές τού πίνακα συνομιλούν με την επίσημη ιστορία και το παρασκήνιό της. Άλλες μορφές λούζονται στο φως και άλλες, υποφωτισμένες, υπαινίσσονται υπόγειες διαδρομές, που τελικά θα οδηγήσουν το 1831 στη δολοφονία του κυβερνήτη, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

Ο άγνωστος ζωγράφος αυτής της συμβολικής συνάντησης είναι πιθανόν αρχιτέκτονας, όπως προδίδουν οι τυποποιημένες φιγούρες του πίνακα, ωστόσο, χάρη στο τάλαντό του, οι μορφές έχουν μία θεατρικότητα, είναι «ανθρώπινες».

Ο πίνακας, με τους φανερούς και κρυφούς συμβολισμούς του, αποτελεί τοιχογραφία μίας εποχής. Η μουσική που ακούγεται είναι «Η Σονάτα του αποχαιρετισμού» του Μπετόβεν, αγαπημένο κομμάτι του κυβερνήτη και της Ρωξάνδρας Στούρτζα, της γυναίκας που αγάπησε αλλά ποτέ δεν παντρεύτηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, για χάρη της Ελλάδας.

Ο πίνακας (αντίγραφο) είναι δωρεά στο ΠΛΙ του γνωστού σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου. Το έργο έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και την White Fox Team. Την αφήγηση έκανε ο Κώστας Καστανάς.

Η προβολή θα γίνεται καθημερινά στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ «Σοφρώνη 13» στο Ναύπλιο, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, από τις 10:00 έως τις 14:00, με δωρεάν είσοδο.

Για την είσοδο ισχύει ό,τι και για το Μουσείο «Β. Παπαντωνίου», δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test 48 ωρών.

Για τα παιδιά 5-11 ετών ισχύει το self test 24 ωρών.

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη.

Την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, το ΠΛΙ συμμετέχει στον εορτασμό για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την υλοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικού προγράμματος, με θέμα την «Αίθουσα Συναθροίσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ