ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Animasyros 14: Τα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου

Animasyros 14: Τα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου
Instagram

Το 14ο Animasyros, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου έριξε αυλαία την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, με μία τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό θέατρο Απόλλων και μεταδόθηκε διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της τελετής λήξης, απονεμήθηκαν και τα βραβεία του Animasyros 2021.

Το Animasyros πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση και με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που στηρίζουν το Φεστιβάλ από την πρώτη του κιόλας χρονιά, σε συνδιοργάνωση με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η φετινή διοργάνωση είχε ένα πλούσιο πρόγραμμα με 180 ταινίες, την αφρόκρεμα του παγκόσμιου ανιμέισον, 7 διαγωνιστικά προγράμματα, παραδοσιακά το διεθνές πανόραμα, δύο μεγάλα αφιερώματα, ταινίες με οικολογικό και κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά και ταινίες ειδικά επιλεγμένες για παιδιά, πρωτότυπα εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και την καθιερωμένη Αγορά.

Βραβείο Καλύτερου/ης Εθελοντή/τριας. Φέτος απονεμήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ένα Βραβείο-έκπληξη, για την ψυχή του Φεστιβάλ, που δεν είναι άλλο από τους εθελοντές του. Το βραβείο της Καλύτερης Εθελόντριας απονεμήθηκε στην Αγγελική Παναγιώτου.

Ο νικητής του Pitching Forum Agora Animasyros είναι ο Nicolas Fattouh από το Λίβανο, με την ταινία «The little blue house at the beach», ο οποίος θα φιλοξενηθεί για έναν μήνα, στις αρχές του 2022, στο Studio Folimage, στη Valence της Γαλλίας, ώστε να δημιουργήσει την ταινία του με τις παρεχόμενες από το στούντιο εγκαταστάσεις. Η κριτική επιτροπή ανέφερε: «Η ταινία άγγιξε την κριτική επιτροπή σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Η ιστορία για τις οικογένειες είναι τέτοια, ώστε πολλοί μπορούν να ταυτιστούν μαζί της.Τα εικαστικά ήταν δυνατά, ειδικά η χρήση του αλατιού ως μεταφορά για το μίσος που διαβρώνει τις οικογενειακές σχέσεις από γενιά σε γενιά».

Το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών #ThisIsEU, το οποίο έχει θεσπιστεί τα τελευταία τρία χρόνια στο Animasyros, απονεμήθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην ταινία «La Prima Cosa» των Omar Al Abdul Razzak και Shira Ukrainitz. Η ταινία διακρίθηκε ανάμεσα σε οκτώ άλλες, κοινής θεματικής, για την προώθηση των ιδρυτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και το κράτος δικαίου.

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία «Have a nice dog» του Jalal Maghout, καθώς, σύμφωνα με την επιτροπή, αποτελεί «μια εξαιρετική ταινία που αιχμαλωτίζει την απώλεια της αθωότητας μετά τον πόλεμο και τις συγκρούσεις, τόσο τις προσωπικές όσο και τις κοινωνικές, ξεπερνώντας τα γεγονότα της ιστορίας της, μέσω κάποιων εμπνευσμένων τεχνικών κινουμένων σχεδίων και σκηνοθετικών επιλογών».

Ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία έλαβε η ταινία «Love, Dad» της Diana Cam Van Nguyen.

Στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών, το πρώτο βραβείο κέρδισε η ταινία «Ilzuna Fair» του Sumito Sakakibara. «Mια εκπληκτική, ποιητική και συγκλονιστικά όμορφη ταινία, ένας ελεγειακός διαλογισμός σχετικά με το πώς είναι να βρίσκεσαι ανάμεσα στη μνήμη και την εμπειρία, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, ένας κινούμενος σε αργή κίνηση πίνακας φτιαγμένος από εναλλακτικά νήματα αφηγησης, όπως ο ίδιος ο χρόνος.»

Η ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία δόθηκε στην ταινία «Vanille» του Guillaume Lorin.

Το βραβείο του Διαγωνιστικού Τμήματος Animapride, στο οποίο φέτος συμμετείχαν καλλιτέχνες από τη Βραζιλία και το Περού μέχρι το Ιράν, κέρδισε η ταινία «Anima», του Mahboobeh Mohammadzaki. Σύμφωνα με την κριτικη επιτροπή, η ταινία «αποτυπώνει με μεγάλη ευαισθησία και δημιουργικότητα τη διαμάχη ενός ατόμου ανάμεσα στην εξωτερική του εμφάνιση και την πραγματική του φύση. Μια φύση που συνδέει και τελικά ξεπερνά έννοιες όπως η αρρενωπότητα και η θηλυκότητα και ταυτίζεται με την ελευθερία να βιώνουμε τον πραγματικό μας εαυτό».

Ειδική μνεία απέσπασε η ταινία «Ιn Nature» της Marcel Barelli.

Το βραβείο K.ID.S, το οποίο έγινε φέτος διαγωνιστικό, απονεμήθηκε στην ταινία «Mum is pouring rain» του Hugo De Faucompret. «Μια ταινία με την οποία μπορούν να ταυτιστούν πολλά παιδιά διαφόρων ηλικιών. Ταυτόχρονα περνά πολύ σημαντικά μηνύματα και θίγει τη σχέση γονέων-παιδιών και πώς καταφέρνουμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες της ζωής μας».

Τιμητική αναφορά έγινε στο «Fly» του Carlos Gomez Mira Sagrado.

Το βραβείο του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, με τη συμμετοχή 14 ταινιών, που αθλοθετήθηκε με τη συνδρομή για 6η χρονιά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, απέσπασε η ταινία «From the Balcony» των Ιωάννα Σουλτάνη και Άρη Καπλανίδη, καθώς «απεικονίζει με πολύ δημιουργικό και δυναμικό τρόπο τη ζωή μιας γειτονιάς της εργατικής τάξης. Η ρεαλιστική και αναγνωρίσιμη πρωταγωνίστρια δεν αφήνει ποτέ τη θέση της, αλλά μπορεί να ιδωθεί από μπαλκόνια σε όλο τον κόσμο. Μια ζεστή, χιουμοριστική και δημοφιλής προσέγγιση στη δημιουργία ταινιών στην πιο αγνή της μορφή».

Ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία «Per Aspera» του Nika Lominatze.

Το βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, απονεμήθηκε από την κριτική επιτροπή στην ταινία «Affairs Of The Art» της Joanna Quinn. «Ένα ταξίδι ζωής που έχουμε την τύχη να μοιραστούμε, μια εκπληκτική και χαρούμενη απεικόνιση ενός ελαττωματικού χαρακτήρα που μας θυμίζει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Αυτός είναι ο πραγματικός, εμμονικός, εκκεντρικός κόσμος γεμάτος χαμένες ευκαιρίες, ένας χαρακτήρας που υποφέρει για χρόνια, αλλά διαπιστώνει ότι δεν είναι ποτέ αργά για να κάνει μια νέα αρχή. Μια ταινία που μας δίνει ελπίδα.», ανέφερε η κριτική επιτροπή.

Ειδική μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 2021 απέσπασε η ταινία «Tie» της Alexandra Ramires.

H βραδιά έκλεισε με την προβολή των βραβευμένων ταινιών και την καθιερωμένη δεξίωση στην αυλή του θεάτρου Απόλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ