ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNN Greece: «Ματιές» σε τρεις βαλκανικές ταινίες του 62ου ΦΚΘ

Αποκλειστικό CNN Greece: «Ματιές» σε τρεις βαλκανικές ταινίες του 62ου ΦΚΘ
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το κορυφαίο ελληνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ. Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 14 Νοεμβρίου.

Ένα από σημαντικότερα και πιο αγαπημένα τμήματα του Φεστιβάλ, το «Ματιές στα Βαλκάνια» συμπληρώνει φέτος 28 χρόνια ζωής, προβάλλοντας τις σημαντικότερες ταινίες της κινηματογραφικής μας γειτονιάς, τα Βαλκάνια.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει και φέτος τις πλέον ενδιαφέρουσες βαλκανικές ταινίες, με το CNN Greece να ρίχνει μία «κλεφτή ματιά» σε τρεις από τις ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια»:

The Cemil Show

Bariş Sarhan (Τουρκία)

Ο Tζεμίλ, ένας ταλαίπωρος αστυνομικός που δουλεύει σε εμπορικό κέντρο, κάνει οντισιόν για τον ρόλο του κακού στο remake μιας b-movie από τη δεκαετία του '60, την εποχή όπου γυρίζονταν στην Τουρκία απομιμήσεις διάσημων χολιγουντιανών ταινιών καρέ προς καρέ. Ο Τζεμίλ δεν έχει την παραμικρή ελπίδα για τον ρόλο, παρόλα αυτά, συνεχίζει να τον κυνηγάει με μανία. Μέχρι που ο ρόλος έρχεται σε αυτόν.

Anatolian Leopard

Emre Kayiş (Τουρκία)

Στον παλαιότερο ζωολογικό κήπο της Τουρκίας, ένας μοναχικός υπάλληλος και ντροπαλή φύλακας σχηματίζουν έναν απίθανο δεσμό. Αποκρύπτουν τον θάνατο του παλαιότερου ενοίκου, μιας λεοπάρδαλης της Ανατολίας, για να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση του κήπου, σκηνοθετώντας την απόδρασή του. Κάπως έτσι, θέτουν σε κίνηση μία σειρά από παραλογισμούς και ευτράπελα, ενώ η κατάσταση σύντομα βγαίνει εκτός ελέγχου. Στη μουντή και ήσυχη πρωτεύουσα της Τουρκίας, το φάντασμα της λεοπάρδαλης επιμένει να κάνει την παρουσία του αισθητή, λειτουργώντας ως πολυεπίπεδος και ισχυρός συμβολισμός.

Intregalde

Radu Muntean (Ρουμανία)

Η Maria, ο Dan και η Ilinca πραγματοποιούν το καθιερωμένο τους «ανθρωπιστικό» ταξίδι, που επαναλαμβάνουν στο τέλος κάθε χρονιάς. Οδηγώντας σε ορεινούς χωματόδρομους, φτάνουν σε απομονωμένα χωριά και προσφέρουν βοήθεια στους ντόπιους. Καθοδόν συναντούν έναν μοναχικό γέρο και συμφωνούν να τον μεταφέρουν στο πριονιστήριο όπου υποτίθεται ότι εργάζεται. Όταν όμως το αυτοκίνητό τους κολλήσει σε ένα χαντάκι στο δάσος, το πριονιστήριο αποδειχθεί πως είναι εγκαταλειμμένο, και αναγκαστούν να περάσουν τη νύχτα με τον περίεργο γέροντα, οι ιδέες τους περί ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης αρχίζουν να κλονίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ