ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Παραμύθι για ενήλικες»: Έκθεση του Γιώργου Ταξίδη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

«Παραμύθι για ενήλικες»: Έκθεση του Γιώργου Ταξίδη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Λευτέρης Παρτσάλης

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση του Γιώργου Ταξίδη, με τίτλο: «Παραμύθι για ενήλικες» την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021.

Ο εικαστικός προβληματισμός του καλλιτέχνη διερευνά στοιχεία ανθρώπινης κινητικότητας, τους τρόπους με τους οποίους αυτά επηρεάζουν την αντίληψή μας για την κοινωνική πραγματικότητα και το πως τοποθετούμε τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

Θα παρουσιασθούν έργα από μολύβι, κάρβουνο, παστέλ, λάδι σε καμβά, λινόλεουμ σε χαρτί, λιθογραφία καθώς και γλυπτά που δημιουργήθηκαν με χώμα, ρίζες, στάχτη και ακρυλική κόλλα.

Τα υλικά που έχει επιλέξει ο Ταξίδης υποδεικνύουν την υπέρτατη ανάγκη του να επικοινωνήσει μέσα από πολλαπλούς διαύλους δίνοντας έμφαση στην βαρύτητα της αφήγησής του.

Ο Ταξίδης είναι ένας συλλέκτης ιστοριών, όχι όμως οποιωνδήποτε ιστοριών. Έχοντας ως αφετηρία το παρελθόν των γονιών και των παππούδων του οι οποίοι υπήρξαν πρόσφυγες από τις νότιες επαρχίες της Ρωσίας, ανιχνεύει κοινούς διαγενεακούς τόπους μέσα από την ίδια του τη ζωή, από τα πρώιμά της στάδια μέχρι σήμερα.

@Λευτέρης Παρτσάλης

Τρυφερές οικογενειακές και ιδιωτικές σκηνές σε εκτέλεση ιδιότυπης τεχνοτροπίας, οι οποίες βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο ρεαλισμό και τον ιμπρεσιονισμό, απεικονίζουν ένα περιβάλλον έντονης ψυχικής και συναισθηματικής διεργασίας.

Τα έργα του Ταξίδη ενσωματώνουν έναν κοινωνικό σύνδεσμο δίνοντας έμφαση στην διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η δυναμική των κοινωνικο-πολιτισμικών, προσωπικών και διαπροσωπικών αφηγήσεων μπορούν να κληροδοτηθούν σε γενεές διαμέσου της μνήμης ή να επανέλθουν στην επιφάνεια μέσα από εμπειρίες του παρόντος, αναπόφευκτα υπενθυμίζοντας γεγονότα του παρελθόντος.

@Λευτέρης Παρτσάλης

Ξεδιπλώνεται διαδοχικά μια συζήτηση για το πώς το μέλλον μπορεί να δομηθεί πάνω σε παλιές μνήμες και εμπειρίες. Ο χώρος της έκθεσης ξαφνικά μετατρέπεται σε έναν τόπο δίχως φυσικά όρια, με συναισθήματα στοργής, πένθους και νοσταλγίας να πλημμυρίζουν τον θεατή.

Το έργο Restricted Land αποτελείται από 16 λιθογραφίες, που στο σύνολο τους φανερώνουν έναν θαλάσσιο ορίζοντα. Σε κάθε ένα από τα χαρτιά είναι τυπωμένα ονόματα, ηλικιες, ημερομηνίες και ο τρόπος θανάτου χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων κατα την διάρκεια εισόδου στην Ευρώπη.

@Λευτέρης Παρτσάλης

Περίπου 34.000 ονόματα βρίσκονται σε όλο το έργο από την λίστα καταγραφής της United. Χάρη στη τεχνική της χαρακτικής εκτύπωσης το έργο μπορει να μεταβάλλεται χρόνο με το χρόνο δημιουργώντας μια ατέρμονη θάλασσα. Όπως και η λίστα που δυστυχώς αυξάνεται.

@Λευτέρης Παρτσάλης

Η έκθεση «Παραμύθι για Ενήλικες» ενσαρκώνει τη σχέση ανάμεσα στα αθώα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας και τη συνειδητοποίηση των κακουχιών και αντιξοοτήτων της ενήλικης ζωής. Είναι μια ισχυρή δήλωση της ανάγκης μας να συνεχίσουμε και της αέναης πάλης μας για επιβίωση.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο και κείμενο του ιστορικού της τέχνης και επιμελητή δρ Κώστα Πράπογλου, από όπου και προέρχονται τα παραπάνω αποσπάσματα.

Διάρκεια έκθεσης: 5 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρ. – Παρ. 11:00 – 14:30 & 18:00 – 21:00

Σαβ. 11:00 – 14:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ