ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φέτος, κι εγώ στον Μοριά»: Ένα ταξίδι στο κέντρο του επαναστατικού αναβρασμού

«Φέτος, κι εγώ στον Μοριά»: Ένα ταξίδι στο κέντρο του επαναστατικού αναβρασμού
Δημόσια Τοιχογραφία Καλαμάτας

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι κάτι παραπάνω από μία σημαντική στιγμή για τη χώρα μας, καθώς αποτελεί τη «γέφυρα» που ήρθε για να ενώσει την ιστορία του παρελθόντος με τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Με αυτή τη σκέψη ξεκίνησε και για εμάς, το ταξίδι από το «τότε» στο «τώρα», στο λίκνο του Αγώνα του ‘21, την Πελοπόννησο, χάρη στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την Costa Navarino, όπου μέσα από 21 θεματικές διαδρομές κατάφεραν να συνδέσουν και να αναδείξουν την ιστορία του τόπου και τον ρόλο κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Μέσα από τέσσερις βασικούς θεματικούς άξονες – την Ιστορία, τη Φύση, τη Γαστρονομία και την Τέχνη – ο Μοριάς και το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού «Μοριάς 21» αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και μνήμης, μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία μας.

Διαδρομές, ψηφιακά εκθέματα, πίνακες ζωγραφικής, εκθέσεις, μοναδικές γεύσεις και μνημεία της φύσης, ήταν οι κατευθυντήριοι άξονες του ταξιδιού μας.

MORIAS-5.jpg
«Ναυμαχία του Ναυαρίνου», Σωτήρης Τζαμουράνης

Πρώτη Ημέρα: Στα μονοπάτια των αγωνιστών του ‘21

Οδηγώντας με προορισμό το Costa Navarino, ήμασταν έτοιμοι να ανακαλύψουμε, μέσα από τα πρόσωπα των ηρώων μας, τα πιο σημαντικά σημεία της πορείας προς την απελευθέρωση, έχοντας ως «οδηγό» μας τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Από τις πρώτες κιόλας ώρες του ταξιδιού μας, γνωρίσαμε τη ντοπιολαλιά της εποχής, μαθαίνοντας λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι ήρωες του ’21, όπως βολύμι, σπέρωμα και πολλές άλλες. Η πρώτη μας στάση ήταν στη Μεσσήνη και συγκεκριμένα στην είσοδο της περιοχής, όπου ξεπροβάλλει μια Δημόσια Τοιχογραφία, η οποία αναπαριστά τον Κολοκοτρώνη να κρατά ένα κλαδί ελιάς, ενάντια στον Ιμπραήμ, θέλοντας να αποτυπώσει, όπως μας είπε η Aντιδήμαρχος της περιοχής, κυρία Ελένη Τσέλιου – Μουρούφα, πως «ακόμη και καμένη γη να μας αφήσετε, εμείς δεν την προδίδουμε». Η ίδια, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η τοπική κοινωνία και ο κόσμος εν γένει «αγκάλιασε» το συγκεκριμένο έργο των αδερφών Κρέτση της Σχολής Καλών Τεχνών και πλέον το κομμάτι εκείνο της περιοχής, έγινε σημείο αναφοράς και συνάντησης, ιδιαιτέρως για τη νεολαία.

Λίγη ώρα αργότερα, πήραμε τον δρόμο προς την Πύλο, ξεκινώντας με ένα walking tour από το Νιόκαστρο και κατευθυνόμενοι προς το Αρχοντικό Τσικλητήρα, ενώ καταλήξαμε στο εστιατόριο «Ποσειδωνία», για να δοκιμάσουμε πιάτα εμπνευσμένα από τον αγώνα της Επανάστασης, με την υπογραφή του chef Λευτέρη Λαζάρου και του master of wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη. Η παραμονή μας στην Πύλο έλαβε τέλος – λόγω της ημέρας της επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου - με την παρακολούθηση της τελετής υποστολής των σημαιών και κατόπιν μία άκρως ενημερωτική και ενδελεχή συζήτηση με τον Δήμαρχο της περιοχής, για το μέλλον του τόπου και την ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις του Προγράμματος «Μοριάς 21».

Φέτα Σφυρίδας με τσιγαριστά χόρτα εποχής, από τον Λευτέρη Λαζάρου

Η επαφή μας με τους τέσσερις θεματικούς άξονες του ταξιδιού μας, ήταν ήδη γεγονός μέσα από τις ξεχωριστές εικόνες και εμπειρίες που αναβιώσαν μπροστά στα μάτια μας σε κάθε μέρος του ταξιδιού μας. Η γεμάτη αυτή πρώτη ημέρα, δεν θα μπορούσε να κλείσει καλύτερα από μία σύντομη ξενάγηση στην πληρέστατη και άκρως εντυπωσιακή Συλλογή Έργων Τέχνης της Costa Navarino, σχετικά με το 1821 και μετέπειτα μία ακόμη άμεση επαφή με την Γαστρονομία της εποχής στο εστιατόριο Morias.

Δεύτερη Ημέρα: Όταν η μνήμη γίνεται πολιτισμός

Η δεύτερη ημέρα του ταξιδιού μας, ξεκίνησε με μία πρώτη στάση στην Καλαμάτα, έχοντας ως «πρωταγωνίστριες» τις γυναίκες της εποχής, των οποίων τα ενδύματα θαυμάσαμε σε μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών τοπικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο, τη Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Συνεχίσαμε το ταξίδι μας στην ιστορία και τον πολιτισμό, μέσα από μία σύντομη βόλτα στα δρομάκια του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, η οποία μας οδήγησε μέχρι το Πνευματικό Κέντρο της περιοχής, όπου είδαμε την έκθεση ζωγραφικής του κ. Σωτήρη Τζαμουράνη για το αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και εν συνεχεία συνομιλήσαμε με τον Αντιδήμαρχο της περιοχής κ. Σκοπετέα Αναστάσιο. Φυσικά μία ακόμη Δημόσια Τοιχογραφία των ίδιων Καλλιτεχνών, κοσμούσε και την Καλαμάτα, με πρωταγωνιστή της, τον «Γέρο του Μοριά».

Ήταν σχεδόν τέσσερις το απόγευμα, όταν πήραμε τον δρόμο προς την Τρίπολη, όπου μετά την επίσκεψή μας στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, κάναμε μία γρήγορη βόλτα στο κέντρο της πόλης, περνώντας -όπως σε κάθε στάση μας - από την πλατεία «Σκάκι» και θαυμάζοντας την τρίτη κατά σειρά τοιχογραφία με πρωταγωνιστή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Στη συνέχεια παρευρεθήκαμε σε ένα από τα πιο ιστορικά καφέ της Ευρώπης, εν ονόματι «Το Μεγάλο Καφέ», το οποίο τοποθετείται στην «καρδιά» της Τρίπολης. Εκεί, είχαμε μία ενδιαφέρουσα συνομιλία με την Αντιδήμαρχο, κυρία Καρούντζου Ελένη και τον ιδιοκτήτη του καφέ, για την αλλαγή των συνηθειών των ανθρώπων με το πέρας των χρόνων, καθώς και για την ανταπόκρισή τους στις δράσεις που διοργανώνει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Πλατεία Άρεως, Τρίπολη

Δύο σχεδόν εικοσιτετράωρα γεμάτα Ιστορία, Τέχνη, Γαστρονομία και Φύση, τα οποία ήρθαν να «ξυπνήσουν» τη μνήμη μας και να κάνουν ακόμη πιο ισχυρή τη σύνδεσή μας με το παρελθόν και το μέλλον του Έθνους μας, αντιληφθήκαμε πως η Ιστορία εμπνέει, η Τέχνη ελευθερώνει, η Γεύση ξεσηκώνει και η Φύση επαναστατεί. Το 2021, μέσα από 21 θεματικές διαδρομές, καθένας από εμάς μπορεί πλέον να περιηγηθεί στις εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου, ερχόμενος σε επαφή με κάθε πτυχή της εποχής του Αγώνα για την ελευθερία, τους ήρωες και τους ζωντανούς μάρτυρες εκείνων των ιστορικών γεγονότων. Το πρόγραμμα «Μοριάς 21» μας έκανε να αναφωνήσουμε με συγκίνηση για το χθες και σεβασμό για το σήμερα, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, ένα στεντόρειο «Φέτος, κι εγώ στον Μοριά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ