ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα για «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» από το ΚΘΒΕ

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα για «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» από το ΚΘΒΕ

Πρεμιέρα κάνει το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 το θεατρικό έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Το κορυφαίο έργο του Λόρκα, εκτυλίσσεται σε ένα φτωχικό χωριό της ισπανικής υπαίθρου στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Μπερνάρντα, μια μορφή ηγετική και μαζί τυραννική, έχοντας χάσει το δεύτερο σύζυγό της, επιβάλει οκταετή εγκλεισμό στις κόρες της και θέλοντας να διατηρήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειάς της, θέτει αυστηρούς κανόνες, όρους και όρια, στερώντας την ελευθερία τους.

«Ένα "γιατί", ένα "me too", ένας κόμπος στο λαιμό, μια γροθιά στο στομάχι. Ψάχνω να βρω τον τρόπο να τους πω να φύγουν από κει, τον τρόπο να τους δείξω πώς να φύγουν. Όμως εκείνες μένουν. Δεμένες η μία με την άλλη. Η παράσταση αυτή είναι αφιερωμένη στις γυναίκες», σημειώνει η Εύη Σαρμή.

Η μετάφραση είναι του Νίκου Γκάτσου, τα σκηνικά-κοστούμια του Αλέξανδρου Πιεχόβιακ, τη μουσική υπογράφει ο Κωστίκας Τσολάκου, την επιμέλεια κίνησης-χορογραφία η Ιωάννα Δεμερτζίδου, τους φωτισμούς ο Άρης Βακός.

Διανομή

Μαρία Χατζηιωαννίδου (Μπερνάρντα Άλμπα)

Λίλιαν Παλάντζα (Μαρία Χοσέφα)

Χρύσα Ζαφειριάδου (Ανγκούστιας)

Μομώ Βλάχου (Μαγδαλένα)

Ελένη Θυμιοπούλου (Αμέλια)

Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μαρτίριο)

Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Αδέλα)

Ιωάννα Παγιατάκη (Πόνθια)

Ελευθερία Αγγελίτσα (Υπηρέτρια)

Μάρα Μαλγαρινού (Κορίτσι)

Η παράσταση, 110 λεπτών, που ανεβαίνει στο Φουαγιέ Θεάτρου ΕΜΣ κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00 και Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 είναι ακατάλληλη για θεατές κάτω των 16 ετών.

Οι σκηνές του ΚΘΒΕ λειτουργούν ως covid free χώροι για θεατές που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ