ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Το Onassis Cinema Award στην ταινία «Bastards»

62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Το Onassis Cinema Award στην ταινία «Bastards»

Το OnassisCulture, συνεχίζοντας τη μακρόχρονη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θεσπίζει αυτήν τη χρονιά ένα νέο βραβείο: το Onassis Cinema Award, για ένα από τα ελληνικά πρότζεκτ που συμμετέχουν στην Αγορά.

Το βραβείο απονεμήθηκε χθες το βράδυ στην ταινία «Bastards» του Νίκου Πάστρα, που συμμετέχει στο Τμήμα WorksinProgress. Όπως αναφέρει το Ίδρυμα Ωνάση στο σκεπτικό επιλογής της ταινίας: «Η ταινία μοιάζει πολιτική, ακόμη και αν δεν μιλάει για πολιτική. Μιλάει για τις αλήθειες της νέας γενιάς χωρίς δίχτυ ασφαλείας, με την ορμή μιας φρέσκιας κινηματογραφικής γλώσσας, και συμπλέει ταυτόχρονα με μια διαχρονική αξία του Ιδρύματος Ωνάση: το αυτονόητο δικαίωμα στην ελευθερία. Είναι μια ταινία που θέλουμε να δούμε σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες».

Το OnassisCulture συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου της χώρας μας. Το 2019, υποστήριξε την πρωτοβουλία «MeettheFuture», όπου 15 σκηνοθέτριες και σκηνοθέτες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό.

Δύο από τους συμμετέχοντες, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και η Ζακλίν Λέντζου, έγιναν OnassisFellows και θα ταξιδέψουν στις αρχές του 2022 στη Νέα Υόρκη και το ΛοςΆντζελες, πόλεις όπου δραστηριοποιείται το Ίδρυμα Ωνάση, για να γνωρίσουν από κοντά την κινηματογραφική κοινότητα στην Αμερική. Πέρα από την υποστήριξη νέων κινηματογραφιστών, το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, έχει δημιουργήσει συνθήκες πρόσβασης σε όλες τις προβολές ταινιών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα από τη δράση «Cinemability».

Το Ίδρυμα Ωνάση αγαπά και στηρίζει το ελληνικό σινεμά σε κάθε μορφή και έκφρασή του. Απελευθερώνει τις δυνάμεις και το ταλέντο καταξιωμένων και ανερχόμενων κινηματογραφιστών και αγκαλιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας, της έρευνας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης. Μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα, στηρίζει από την αρχή την καλλιτεχνική δημιουργία και την ανάπτυξη σεναρίων. Ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Σύλλας Τζουμέρκας, η Εύη Καλογηροπούλου και ο Βασίλης Κεκάτος είναι μερικοί από τους κινηματογραφιστές που γράφουν τα επόμενα πρότζεκτ τους με την υποστήριξη του OnassisCulture.

Το OnassisCulture συνεργάζεται με τα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος, για πρώτη φορά θέσπισε δύο νέα κινηματογραφικά βραβεία, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας, το OnassisFilmDevelopmentGrant και το QueerDramaAward, αναδεικνύοντας νέες φωνές του σινεμά που αξίζει να ακουστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ