ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Μια γωνία μόνο για παιδιά συγκεντρώνει τους μικρούς αναγνώστες

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Μια γωνία μόνο για παιδιά συγκεντρώνει τους μικρούς αναγνώστες
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης άνοιξε σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου τις πόρτες της για το κοινό και το Περίπτερο 13 γέμισε με παιδιά, μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Μαθητές και μαθήτριες του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού παρακολούθησαν την πρώτη εκδήλωση της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς στη φετινή διοργάνωση, το «1821 ανεπίσημα», μία δράση που εντάσσεται και στο κεντρικό αφιέρωμα της 18ης ΔΕΒΘ στην επέτειο από τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Η Σταυρούλα Σιαπάτη, σχολική ψυχολόγος στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κορδελιού, μίλησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τη χαρά των παιδιών: «Για τα παιδιά του δικού μας σχολείου ήταν κάτι ξεχωριστό, καθώς δύσκολα πηγαίνουν σε μία έκθεση βιβλίου», είπε.

@ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ιστορίες για το 1821

Το «1821 ανεπίσημα» είναι αφηγήσεις μικρών ιστοριών που έγιναν κατά την προεπαναστατική, την επαναστατική και τη μετεπαναστατική περίοδο, που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες. Ιστορίες γνωστών ηρώων όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης και ο Καποδίστριας, αλλά και αφανών ηρώων. Ιστορίες που προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών όπως αυτή «της πρώτης μπουλντόζας», όπως εξηγεί στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Γιώργος Ευγενικός, αφηγητής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

«Προεπαναστατικά, ο Ρήγας Βελεστινλής ήταν έπαρχος σε μια επαρχία κοντά στο Βουκουρέστι. Τα πάντα ήταν χιονισμένα και οι κάτοικοι ήταν σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούσαν να κινηθούν. Τότε εκείνος σκέφτηκε να φέρουν δύο βουβάλια κι αυτά να σέρνουν βαρέλια ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανοίξουν τους δρόμους».

Μια άλλη ιστορία, που διασκέδασε τα παιδιά, ήταν η ιστορία της πατάτας -που όλα φυσικά την αγαπάνε- και πώς ο Καποδίστριας την έφερε πρώτος στην Ελλάδα, ενώ οι περισσότερες ιστορίες που αφηγείται ο κ. Ευγενικός βασίζονται στις έρευνες του ιστορικού Γιάννη Βλαχογιάννη, αλλά και ιστορίες από άλλους καταγραφείς. «Αυτή η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας σύνθεσης», εξηγεί ο αφηγητής και συμπληρώνει ότι «το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά είναι ότι ο καθένας που αγωνίζεται για την ελευθερία του χωρίς αντίτιμο, είναι αγωνιστής».

Η αφήγηση προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο των παιδιών και την ηλικία τους, ενώ οι ιστορίες αυτές στη συνέχεια θα γίνουν podcasts στο Παραμυθόφωνο.

Ενθουσιασμένος δήλωσε ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, μαθητής του συγκεκριμένου σχολείου. «Θέλω να μάθω για τα βιβλία. Έχω μάθει να διαβάζω, έχω κάνει τα πάντα, γι' αυτό είμαι στο σχολείο και το όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ