ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

Θεσσαλονίκη: 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη- Reflection of Disability in Art» με ακρωνύμιο iRoDi, διοργανώνεται διαδικτυακά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021.

Μια δεκάλεπτη ταινία μαθητών και μαθητριών του 5ου Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Ειδικού Σχολείου Ξάνθης και μια τοιχογραφία από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βέροιας είναι μόνο δύο από τις πολλές και στοχευμένες δράσεις, που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ iRoDi πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τέταρτη χρονιά, με στόχο την υποστήριξη και την προώθηση της κοινωνικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία, μέσω της συμμετοχής τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλους τους ρόλους, από ηθοποιοί και σκηνοθέτες, ως εθελοντές και θεατές.

Για οκτώ ημέρες θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για θέματα προσβασιμότητας, τέχνης, οικογενειακών σχέσεων, αθλητισμού, δικαιωμάτων, διαπολιτισμικότητας και ταυτότητας, ενώ το φεστιβάλ συντροφεύει για ακόμη μία χρονιά η Rodi Music Orchestra, η οποία απαρτίζεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες εθελοντές μουσικούς.

Στα φετινά τραγούδια της διοργάνωσης συμμετέχει και χορωδία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Πρόσβαση Περαίας που αποτελείται από άτομα με αναπηρία.

Για πρώτη φορά, το Διεθνές Φεστιβάλ έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση μουσικής σύνθεσης σε ενδιαφερόμενους δημιουργούς, προκειμένου να απαθανατίσουν με τη μουσική τους σύνθεση την έννοια του περιορισμού στη σύγχρονη κοινωνία και στη σημερινή εποχή, ενώ όπως κάθε χρόνο, υπάρχει και το διαγωνιστικό τμήμα των κινηματογραφικών ταινιών, για το οποίο υποβλήθηκαν 597 ταινίες και θα προβληθούν οι 42 από αυτές. Οι βραβεύσεις θα γίνουν την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, στις 10 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας, τις ημέρες του Φεστιβάλ διοργανώνεται και εθελοντική αιμοδοσία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ