ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ματίας Γκέρνε και Κρίστοφ Έσενμπαχ στο «Χειμωνιάτικο ταξίδι» του Σούμπερτ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ματίας Γκέρνε και Κρίστοφ Έσενμπαχ στο «Χειμωνιάτικο ταξίδι» του Σούμπερτ
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει την ευκαιρία στους φίλους της φωνητικής μουσικής δωματίου να απολαύσουν τον κορυφαίο Γερμανό βαρύτονο Ματίας Γκέρνε και τον σπουδαίο μαέστρο Κρίστοφ Έσενμπαχ σε ρόλο πιανίστα, σε μία και μοναδική βραδιά αφιερωμένη αποκλειστικά στο «Χειμωνιάτικο ταξίδι», το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 20:30.

Η εμφάνισή τους στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου «Μεγάλοι Ερμηνευτές».

O Ματίας Γκέρνε, ένας από τους πλέον διακεκριμένους ερμηνευτές του γερμανικού λιντ σήμερα, και ο διάσημος πιανίστας και μαέστρος Κρίστοφ Έσενμπαχ, ερμήνευσαν δισκογραφικά το «Χειμωνιάτικο ταξίδι», τον διάσημο κύκλο τραγουδιών για φωνή και πιάνο του Φραντς Σούμπερτ, για πρώτη φορά το 2014.

Έκτοτε, ακολούθησαν ρεσιτάλ των δύο καταξιωμένων καλλιτεχνών σε πολλές χώρες, με το κοινό και τους κριτικούς να τους εγκωμιάζουν για την απαράμιλλη μουσικότητά τους και για την ικανότητά τους να ξετυλίγουν με εκφραστικότητα το ευρύ φάσμα των συναισθημάτων που διαπερνούν και τα 24 τραγούδια αυτής της αριστουργηματικής σύνθεσης του μεγάλου Αυστριακού μουσουργού.

Στο «Χειμωνιάτικο ταξίδι» του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828) η φωνή του ποιητή-εραστή εκφράζεται μέσα από έναν κύκλο τραγουδιών αφηγηματικού χαρακτήρα, η ατμόσφαιρα των οποίων θυμίζει εκείνη μιας μεγάλης τραγικής όπερας ή ενός δραματικού θεατρικού μονολόγου.

Τόσο το «Χειμωνιάτικο ταξίδι», όσο και η «Ωραία μυλωνού», επηρέασαν καθοριστικά, όχι μόνο το ύφος, αλλά και την τεχνική της σύνθεσης της φωνητικής μουσικής δωματίου εν γένει, ένα είδος που απαιτεί από τον καλλιτέχνη υψηλά αποθέματα ερμηνευτικής δεινότητας, σωματικής αντοχής και πνευματικής συγκέντρωσης.

Ο κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο «Χειμωνιάτικο ταξίδι» (Winterreise, D. 911) γράφτηκε από τον Φραντς Σούμπερτ αρχικώς για τενόρο σε δύο μέρη, το καθένα από τα οποία περιλαμβάνει 12 λίντερ. Η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1827 και η δεύτερη τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Eκδόθηκαν αντίστοιχα τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο του 1828. Πρόκειται συνολικά για 24 ποιήματα του Βίλχελμ Μύλλερ, ο οποίος πέθανε πρόωρα σε ηλικία 32 ετών.

Κατά βάθος, αυτό το ταξίδι του ποιητή μέσα στον χειμώνα, όπως περιγράφεται μέσα από τους στίχους των τραγουδιών, είναι η περιπλάνηση της καρδιάς του στους δρόμους της μοναξιάς. Προδομένος από την αγαπημένη του, φεύγει από το σπίτι της κρυφά μέσα στη νύχτα και εγκαταλείπει την πόλη ακολουθώντας τις απότομες όχθες του ποταμού.

Η σκέψη του θανάτου στοιχειώνει εμμονικά το νου του, αλλά εντέλει ο ταξιδιώτης του χειμώνα συμφιλιώνεται με τη μοναξιά του, βαδίζοντας μέσα στο χιονισμένο, γυμνό και σκοτεινό τοπίο. 'Αλλωστε, οι τίτλοι του διάσημου κύκλου τραγουδιών του Σούμπερτ είναι ενδεικτικοί των ψυχολογικών καταστάσεων και μεταπτώσεων που βιώνει ο ταξιδιώτης: «Καληνύχτα», «Ο ανεμοδείκτης», «Παγωμένα δάκρυα», «Ξεπάγιασμα», «Η φλαμουριά», «Χείμαρρος», «Στην όχθη του ποταμού», «Πισωκοίταγμα», «Το φως που πλανεύει», «Ανάπαυση», «Ανοιξιάτικο όνειρο», «Ερημιά», «Ο ταχυδρόμος», «Τα γκρίζα μαλλιά», «Το κοράκι», «Τελευταία ελπίδα», «Στο χωριό», «Πρωινή θύελλα», «Ψευδαίσθηση», «Ο οδοδείκτης», «Το πανδοχείο», «Θάρρος», «Ψεύτικοι ήλιοι», «Ο οργανοπαίκτης».

Τιμές εισιτηρίων: από 11 έως 60 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ