ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πάνος Γιαννακόπουλος

Και τα φετινά Χριστούγεννα το Μέγαρο Μουσική Αθηνών παρουσιάζει ένα εορταστικό πρόγραμμα για παιδιά και μεγάλους.

Την αρχή κάνει ο θίασος του Ηλία Καρελλά με τη νέα παραγωγή «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Σκάλα του Μιλάνου» (18 – 30/12/2021). Σε αυτή την ολοκαίνουργια μουσική κωμωδία, ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών και οι φίλοι του προετοιμάζονται πυρετωδώς για το χριστουγεννιάτικο γκαλά του διάσημου θεάτρου, όμως ο Καλικάντζαρος των Χριστουγέννων προσπαθεί να τους ανατρέψει τα σχέδια. Συμπαραγωγή: Θίασος Ηλία Καρελλά – ΜΜΑ. Διάρκεια: 90 λεπτά.

Από το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου δεν θα λείψει «Ο Καρυοθραύστης», μια χορευτική υπερπαραγωγή για όλη την οικογένεια, βασισμένη στην υπέροχη μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Το κοσμαγάπητο μπαλέτο που χορογράφησε ο μεγάλος Γιούρι Γκριγκαρόβιτς, προβάλλεται στο Μέγαρο στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς δορυφορικών μεταδόσεων The Bolshoi Ballet Live (19/12/2021) σε συνεργασία με την Pathé Live. Διάρκεια: 2 ώρες και 15 λεπτά.

Στις 22/12/2021 το ΜΕΙΖΟΝ Εnsemble, το πολυφωνικό σχήμα που προκάλεσε αίσθηση με τη συγκινητική ερμηνεία του, τον προηγούμενο Μάρτιο, σε μια σπάνια μελοποιημένη εκδοχή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» από τον Νικόλαο Μάντζαρο, επιστρέφει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης για να παρουσιάσει a cappella ελληνική και διεθνή χορωδιακή μουσική από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα. Θα ακουστούν έργα Willaert, Pitoni, Palestrina, Vittoria, Bruckner, Reinberger, Rachmaninov, Bruckner, Thompson, Whitacre, Πολυκράτη, Παπαποστόλου, Αδάμη κ.ά.

Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα (23/12/2021), η οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ουρανία Γκάσιου, πιστή στο ραντεβού της με το κοινό, δίνει το καθιερωμένο εορταστικό ρεσιτάλ της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, έχοντας ως βασικό άξονα του προγράμματός της τη μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Η διακεκριμένη σολίστ θα ερμηνεύσει επίσης παρτιτούρες μεταγενέστερων συνθετών. Την ίδια ημέρα η Ουριανία Γκάσιου παρουσιάζει επίσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω (κόστος συμμετοχής: 5 € με τηλεφωνική κράτηση).

Το γιορτινό ταξίδι συνεχίζεται με την παρουσίαση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της θεατρικής διασκευής της «Υπέροχης ζωής» του Φρανκ Κάπρα, μιας από τις πιο κλασικές χολιγουντιανές ταινίες με θέμα τα Χριστούγεννα (23/12/2021 – 5/1/2022). Η Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη μετατρέπεται σε ζωντανό ραδιοτηλεοπτικό στούντιο της δεκαετίας του 1940, όπου επτά ηθοποιοί και μια μεγάλη τζαζ ορχήστρα ζωντανεύουν την υπόθεση του φιλμ. Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νάντια Κοντογεώργη, Nίκος Ψαρράς, Γιώργος Γλάστρας, Άγγελος Μπούρας, Θεοδοσία Σαββάκη.

Πιστή στο καθιερωμένο εορταστικό ραντεβού με το κοινό της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται το 2022 με αγαπημένες μελωδίες από το χώρο της όπερας και της οπερέτας, και συνοδεύει καταξιωμένους λυρικούς ερμηνευτές, υπό τη διεύθυνση του έμπειρου αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή. Με επίκεντρο το Ρομαντισμό, από την Εισαγωγή του Ελεύθερου σκοπευτή του Βέμπερ (όπερας που έκανε την πρεμιέρα της το 1821) μέχρι το Πόργκυ και Μπες του Γκέρσουιν, που φλερτάρει έντονα με την τζαζ, το φετινό γκαλά θα είναι –όπως πάντα– ένα εξαίσιο μουσικό πρελούδιο στη νέα χρονιά. Συμπαραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών & Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ