SPONSORED ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

The House of Gucci: Πώς η κατάρα «σκέπασε» το όραμα, την τόλμη και το πάθος;

The House of Gucci: Πώς η κατάρα «σκέπασε» το όραμα, την τόλμη και το πάθος;

Η μόδα, πέρα απ' όλα τα άλλα που κάνει, είναι μέσα από υφάσματα, γραμμές και λαμπερά σχέδια να μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο, αναδεικνύοντας με τον πιο πολύχρωμο τρόπο την αισθητική και το στιλ, από το οποίο χαρακτηρίζεται η εκάστοτε δεκαετία.

Ωστόσο, παρά τη φαινομενική του λάμψη, πολλές φορές ο κόσμος της μόδας κρύβει μυστικά, ίντριγκες και σασπένς. Είναι ενδεχομένως αυτή η αδυναμία στη διαχείριση της δόξας, που κάποιες φορές φέρνει στην επιφάνεια τα πιο σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτα. Τι θα μπορούσε να συνδυάσει καλύτερα αυτά τα χαρακτηριστικά, λοιπόν, αν όχι η ιστορία πίσω από τον ιταλικό οίκο μόδας Gucci;

Η θρυλική οικογένεια Gucci ήρθε και στις οθόνες μας, μέσα από την ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «House of Gucci», στην οποία πρωταγωνιστεί ένα λαμπερό καστ. Η συγκεκριμένη ταινία, βασίζεται σε μία αληθινή και συγκλονιστική ιστορία και συγκεκριμένα στα γεγονότα που έκαναν την τεράστια επιτυχία της οικογένειας Gucci να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Ένα ομώνυμο βιβλίο αποτελεί την πηγή για τις πληροφορίες που μετέφερε ο Σκοτ στην οθόνη.

Το τέλος μιας ευτυχισμένης ζωής και η αρχή μίας «καταραμένης» οικογένειας

Μία βιογραφική ταινία μαγνητίζει πιο εύκολα τα βλέμματα και την προσοχή των θεατών, κυρίως επειδή επιχειρεί να αποκαλύψει τις ανείπωτες αλήθειες και τα βαθύτερα συναισθήματα των ηρώων της. Ειδικότερα όταν αναφερόμαστε στην αυτοκρατορία πίσω από το όνομα Gucci, οι εξελίξεις και οι σκοτεινές αλήθειες έρχονται να αναδείξουν πως «σε αυτήν την καθηλωτική καταγραφή της ανόδου, στη συνέχεια της πτώσης και της ανάστασης της δυναστείας Gucci, η Σάρα Γκέι Φόρντεν μάς βάζει στα παρασκήνια της δίκης και αποκαλύπτει τα πάθη, την ισχύ και τις αδυναμίες της μεγαλύτερης οικογένειας της μόδας στην εποχή μας».

Πρόκειται για ένα βιογραφικό βιβλίο, επικεντρωμένο στη ζωή και τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι, εγγονού του ιδρυτή του πασίγνωστου οίκου Gucci. Ο Μαουρίτσιο ήταν παντρεμένος με την Πατρίτσια Ρετζιάνι και είχε αποκτήσει μαζί της δύο κόρες.

Ο Μαουρίτσιο και η Πατρίτσια αποτελούσαν ένα ευτυχισμένο και δημοφιλές ζευγάρι, που απολάμβανε μία πολυτελή ζωή, γεμάτη κοσμικές εμφανίσεις και πολλά ταξίδια. Η αυλαία σε αυτήν τη «ζωή σαν παραμύθι» έπεσε το 1985, όταν ο Μαουρίτσιο έφυγε από το σπίτι τους για να μείνει μόνιμα με την ερωμένη του, Πάολα Φράνκι.

Η έκδοση του διαζυγίου, το 1991, οδήγησε τον καθένα να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Όμως, το πραγματικό δράμα είχε μόλις αρχίσει.

Τα γεγονότα που οδήγησαν σε έναν δολοφονημένο κληρονόμο και μία «μαύρη» χήρα

Το ένα plot twist διαδέχεται το ένα το άλλο μέσα από ενδοοικογενειακές διαμάχες, απληστία, αγωγές, ύπουλες εξαγορές, απιστίες και μία δολοφονία. Κάπως έτσι, φτάνουμε στη στιγμή που κάποιες λανθασμένες αποφάσεις του Μαουρίτσιο, οδήγησαν στην πτώση του οίκου -ο οποίος πουλήθηκε για 120.000.000 δολάρια- και μία εξαγριωμένη σύζυγο, η οποία αδυνατούσε να αποδεχθεί το γεγονός ότι η αμύθητη περιουσία των Gucci, δεν βρισκόταν πια στα χέρια της οικογένειας.

Η δολοφονία που θα αποκάλυπτε την άσχημη αλήθεια πίσω από την πιο μυθική οικογένεια στον χώρο της μόδας, δεν άργησε να έρθει. Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1995, ο κληρονόμος του οίκου Gucci δολοφονήθηκε έξω από το γραφείο του, από έναν επαγγελματία εκτελεστή.

Μπορεί μέχρι εκείνη τη στιγμή το όνομα Gucci να ήταν συνώνυμο της πολυτέλειας, του στιλ και της δύναμης, ωστόσο, αυτή η δολοφονία επισφράγισε κατά κάποιον τρόπο την κατάρα της οικογένειας. Βασική ύποπτη ήταν από την αρχή η Πατρίτσια, η οποία στο παρελθόν είχε ζητήσει νομικές συμβουλές για τις ενδεχόμενες συνέπειες των κατηγοριών για ανθρωποκτονία. Η «μαύρη χήρα», όπως έμεινε η Πατρίτσια στην ιστορία, κρίθηκε τελικά ένοχη, χωρίς ωστόσο να παραδεχτεί ποτέ ότι βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία.

Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από τις εικόνες

Αναμφίβολα η πορεία της οικογένειας των Gucci, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για σενάριο ταινίας, ωστόσο, για να κατανοήσει κάποιος καλύτερα τα γεγονότα που ενέπνευσαν την κινηματογραφική μεταφορά, δεν γίνεται να παραλείψει το βιβλίο που περιέχει κάθε σκοτεινή λεπτομέρεια, η οποία μπορεί να ρίξει «φως» και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ταλανίζουν τους λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Το «The house of Gucci: Μία συγκλονιστική ιστορία φόνου, τρέλας, αίγλης και απιστίας» από τη Σάρα Γκρέι Φόρντεν, είναι ένα βιβλίο στο οποίο η εμμονή με το καθεστώς και τα χρήματα στην οικογένεια Gucci λαμβάνει αναπάντεχες διαστάσεις.

Το βιβλίο «Τhe house of Gucci» που κυκλοφπρεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Έσοπτρον προσπαθεί διαφωτίσει τα σκοτεινά σημεία της οικογένειας Gucci. Από τις πρώτες του σελιδες είναι φανερό ότι αν μη τι άλλο καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.