ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Μέγαρο Μουσικής: Εορταστικές συναυλίες και στόχοι για το 2022

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Μέγαρο Μουσικής: Εορταστικές συναυλίες και στόχοι για το 2022
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Στη Θεσσαλονίκη οι χριστουγεννιάτικες και οι πρωτοχρονιάτικες συναυλίες έχουν γίνει πλέον θεσμός, ενώ οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρά την πανδημία, όχι μόνο διατηρούν το κοινό τους, αλλά το αυξάνουν.

«Υπάρχει κόσμος που περιμένει τις γιορτές για να παρακολουθήσει τις καθιερωμένες συναυλίες. Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης έχει μπει στη συλλογική συνείδηση του κοινού και στην ατζέντα όσων την περιμένουν», επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ Ζωή Τσόκανου.

Τόσο η χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΚΟΘ, όσο και η πρωτοχρονιάτικη, φέτος, φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Χρίστος Γαλιλαίας, ο στόχος είναι να βρίσκεται το ΜΜΘ στο επίκεντρο τέτοιων εκδηλώσεων, ενώ «εξαιρετικά καλά», όπως σημειώνει, πήγε και η κοινή συναυλία του ΜΜΘ με την ΚΟΘ με τίτλο «Swinging Christmas».

Πολιτισμός και αντιμετώπιση της πανδημίας

Θετικό είναι το πρόσημο των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας -από τη στιγμή βέβαια που άνοιξαν οι χώροι πολιτισμού- τόσο για την ΚΟΘ όσο και για το Μέγαρο. Η στρατηγική που ακολούθησε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης απέναντι στην πανδημία, ήταν να διοργανώνει μεγάλες συναυλίες, προσπαθώντας να λειάνει τον αρνητισμό της εποχής.

«Να περάσουμε αυτή τη μετάβαση με ασφάλεια και χωρίς φόβο», σημειώνει η κ. Τσόκανου. Αυτό φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα, καθώς, όπως προσθέτει η ίδια, «το κοινό στις εκδηλώσεις φτάνει σε αριθμούς και ίσως ξεπερνάει και την προ covid εποχή. Αυτό μας δείχνει ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και σε κάθε περίπτωση "πατάμε" σε αυτό τον σχεδιασμό και τον διευρύνουμε».

Θετική είναι και η ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία «ξεπέρασε κάθε προσδοκία», όπως σημειώνει ο Χρίστος Γαλιλαίας.

Οι στόχοι για το 2022

Μετρώντας αντίστροφα για το 2022, ο κεντρικός στόχος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης είναι «να σταθεροποιηθούν, να ισχυροποιηθούν και να μεγαλώσουν σε επικοινωνιακή και καλλιτεχνική δυναμική, αλλά και όσον αφορά την υποδοχή του κόσμου, οι συμφωνικές συναυλίες, που είναι ο βασικός κορμός της ορχήστρας», όπως τονίζει η κ. Τσόκανου.

Σημειώνει δε, ότι η ΚΟΘ έχει επενδύσει πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση για τους επόμενους μήνες και από τον Ιανουάριο και μετά θα παρουσιάσει «πολύ υψηλού επιπέδου συμφωνικές συναυλίες με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό», όπως αναφέρει.

Για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, προτεραιότητα είναι «να μπουν τα πράγματα σε κανονική ροή για να γίνει ο προγραμματισμός όπως πρέπει, καθώς μέχρι τώρα όλα είναι «ειδικών συνθηκών».

Ο κ. Γαλιλαίας σημειώνει ότι εκτός από την πανδημία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την πολυετή οικονομική κρίση που έχει προηγηθεί και μαζί με όλους τους κλάδους έχει πλήξει και τον πολιτισμό.

«Δεν υπάρχουν τα χρήματα να δώσω στο Μέγαρο την ταυτότητα που θέλω στο 100% και προσπαθώ, αξιοποιώντας προσωπικές γνωριμίες, να φέρω κάποια μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής με πολύ καλύτερους οικονομικούς όρους. Ευελπιστώ ότι η επανεκκίνηση που συμβαίνει στη χώρα να δώσει τη σπίθα και στον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού»», επισημαίνει.

Συναυλίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Voci Contra Tempo» πραγματοποιεί τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία του στο θέατρο Άνετον, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, σε συνοδεία άρπας, κιθάρας, πιάνου και κρουστών με θρησκευτικούς ύμνους και παραδοσιακά carols μέχρι jazz εναρμονίσεις και spiritual tunes.

«Χριστούγεννα από τη Βιέννη με αγάπη» είναι ο τίτλος της εορταστικής συναυλίας που παρουσιάζει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης, με το μουσικό σχήμα Transcription Ensemble.

Η συναυλία -που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης- θα επιδιώξει να μεταφέρει το κοινό στη μαγεία της Βιέννης με βαλς, πόλκες, την Ωραία κοιμωμένη και τον Καρυοθραύστη.

Η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μαζί με το Σύλλογο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, με έργα Handel, Vivaldi, Strauss, Holst, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα. Συμμετέχουν η χορωδία του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, η ορχήστρα «Δημήτριος Λάλλας», η συμφωνιέττα «Επαμεινώνδας Φλώρος» και η ορχήστρα «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Με τη γιορτή αυτή, το ΑΜΘ στηρίζει την ΑΡΩΓΗ Θεσσαλονίκης και γι' αυτόν τον λόγο καλεί το κοινό κατά την προσέλευσή του στην εκδήλωση να προσφέρει κάποια από τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του https://www.amth.gr/news/hristoygenniatiki-synaylia-3.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2021, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, το πρόγραμμα «Tempo Forte», το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής «Ennio Morricone» Ελλάδος, αποτίει φόρο τιμής στο σπουδαίο Ιταλό συνθέτη, ενορχηστρωτή, μαέστρο και τρομπετίστα, ο οποίος, με το αξεπέραστο έργο του, δημιούργησε τη δική του σχολή στην κινηματογραφική μουσική. Στο πλαίσιο της δράσης «Χριστούγεννα στο Μέγαρο», η δημιουργική «φλόγα» της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) συναντά το ταμπεραμέντο του Ennio Morricone, παρουσιάζοντας στο κοινό ένα μουσικό αφιέρωμα, το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές της μουσικής διαδρομής του. Από 22 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί και ομαδική εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον Ennio Morricone.

Στις 23 Δεκεμβρίου, το Μέγαρο θα φιλοξενήσει τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΚΟΘ, η οποία συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα «100 χρόνια ΧΑΝΘ», με αριστουργήματα κορυφαίων συνθετών της φημισμένης ρωσικής σχολής. Σολίστ της βραδιάς είναι ο βιρτουόζος Γερμανός τσελίστας Maximilian Hornung και την ορχήστρα διευθύνει η Ζωή Τσόκανου. Συμμετέχει η Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Τέλος, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υποδέχεται το 2022 με ένα Γκαλά Μότσαρτ, στις 1 και 2 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα διευθύνει η Ζωή Τσόκανου, σοπράνο η Βασιλική Καραγιάννη και βαρύτονος ο Ruben Drole.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ