ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέλιος Κερασίδης: Ο νεότερος σολίστ στο Ηρώδειο μας ταξιδεύει με το πιάνο του

Στέλιος Κερασίδης: Ο νεότερος σολίστ στο Ηρώδειο μας ταξιδεύει με το πιάνο του

Ένα γελαστό, χαρούμενο και ζωηρό παιδί που, όταν κάθεται στο πιάνο του, μπορεί να σε μαγέψει. Αυτή είναι, ίσως, η πιο σύντομη περιγραφή που μπορεί κάποιος να δώσει για τον Στέλιο Κερασίδη, που μέσα στο 2021 έγινε ο πιο νέος πιανίστας που έχει παίξει ποτέ στο Ηρώδειο.

Διότι, αυτό ακριβώς είναι ο μικρός Στέλιος: Ένα παιδί όπως όλα τα άλλα της ηλικίας του, που τρέχει πάνω – κάτω, γελάει και θέλει να κάνει πλάκες, που απολαμβάνει τα ζελεδάκια του -χωρίς καθόλου ζάχαρη- και που «μεταμορφώνεται» μόλις τα δάχτυλά του αγγίξουν τα πλήκτρα του πιάνου και η μουσική του πλημμυρίσει τον χώρο. Τότε, ταξιδεύει τους ακροατές του εκεί που μόνο η ποιοτική μουσική μπορεί να το κάνει, γεμίζοντας το μέσα τους κι αφήνοντας την καρδιά, την ψυχή και το νου να ξεφύγουν από όλους και όλα…

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα είπε ο Στέλιος Κερασίδης στο CNN Greece:

Τα γυρίσματα του video πραγματοποιήθηκαν στο Πυθαγόρειο Ωδείο

Ο Στέλιος είναι εννέα ετών, πηγαίνει στην Δ’ Δημοτικού και είναι το μεσαίο παιδί της οικογένειάς του. Η μαμά του Κωνστάντζα και ο μπαμπάς του Φώτης, έχουν ακόμα δύο παιδιά τη μεγαλύτερη Βερόνικα και τη μικρότερη Αναστασία, τις οποίες ο Στέλιος δηλώνει πως υπεραγαπά, παίζει συνέχεια μαζί τους και για τις οποίες έχει συνθέσει κομμάτια στο πιάνο. Ο μπαμπάς του Στέλιου, Φώτης Κερασίδης, που είναι κι αυτός πιανίστας, ήταν αυτός που αντιλήφθηκε πως ο μικρός έχει ταλέντο στη μουσική και σήμερα είναι ο δάσκαλός του.

Το ρεσιτάλ στο Ηρώδειο δεν προέκυψε ξαφνικά, ήρθε μετά από πολλές εμφανίσεις του μικρού Στέλιου σε σημαντικούς χώρους μουσικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και το Royal Albert Hall στο Λονδίνο. Θυμάται πως είχε λίγο άγχος, θυμάται την υπόκλισή του μετά το τέλος και φυσικά το θερμότατο χειροκρότημα του κοινού. Μάλιστα τότε, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, στο Ηρώδειο ο εννιάχρονος Στέλιος ήταν σολίστ, ενώ την ορχήστρα διεύθυνε ο γηραιότερος μαέστρος, ο 89χρονος Vladimir Fedoseyev. Τι δηλώνει ο Στέλιος Κερασίδης για εκείνη τη βραδιά; «Μακάρι να ξαναπαίξω κάποτε στο Ηρώδειο»!

Την άνοιξη του 2020, ενώ η χώρα βρισκόταν υπό καθεστώς lock down, με το ξέσπασμα της πανδημίας και όλοι τηρούσαμε αυστηρή καραντίνα, ο Στέλιος κάθισε στο πιάνο και συνέθεσε μια μελωδία που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και άγγιξε τις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων που βίωναν την ίδια αίσθηση. «Το βαλς της απομόνωσης» είναι αποτέλεσμα μιας ανάγκης να προσφέρει με τη μουσική του θετικότητα, ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν δύσκολα. «Ήθελα να βοηθήσω αυτούς που αισθάνονται μοναξιά», δηλώνει ο Στέλιος γι’ αυτό το κομμάτι, που σήμερα έχει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο YouTube, έγινε είδηση σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, μίλησε τότε για «τον επτάχρονο Έλληνα πιανίστα που συνέθεσε το “Βαλς της απομόνωσης”, για να στηρίξει τους συνανθρώπους του».

O Στέλιος μας λέει πως το σχολείο του αρέσει πολύ και το αγαπημένο του μάθημα είναι τα μαθηματικά. Όταν επιστρέφει στο σπίτι από το σχολείο, φροντίζει πρώτα να τελειώσει τα μαθήματά του και μετά ακολουθεί η μελέτη του πιάνου. Τα απογεύματα, του αρέσει να παίζει με τις αδερφές του, και τα lego και διασκεδάζει με όλα τα παιχνίδια του. Η μελέτη του πιάνου κρατά μία έως δύο ώρες την ημέρα, όμως ο Στέλιος επανέρχεται συχνά, πειραματίζεται και δημιουργεί, όποτε νιώθει πως θέλει να το κάνει. Ο ίδιος λέει:

«Όταν συνθέτω μουσική, πατάω νότες και μου βγαίνει μια μελωδία. Μετά βγαίνει κι άλλη, τις ενώνω και έτσι γίνεται το δικό μου κομμάτι. Η μουσική μου θέλω πάντα να βοηθάει τον κόσμο και να τους δίνει δύναμη».

Με τον δικό του τρόπο, αυτόν που έχει ένα 9χρονο παιδί που αγαπά πολύ τη μουσική, προσπαθεί να εκφράσει με λόγια όσα αισθάνεται:

«Είναι δύσκολο να φανταστώ τον εαυτό μου όταν μεγαλώσω, αλλά αυτό που θέλω είναι να πηγαίνω πολλά ταξίδια και να παίζω μουσική. Η μουσική για ‘μενα είναι τα πάντα. Θα ήθελα μια μέρα, όταν μεγαλώσω, να καταφέρω να παίξω και στη Σκάλα του Μιλάνου».

Ο Στέλιος μιλά για τις συνθέσεις του και εξηγεί πως το αγαπημένο του κομμάτι, από αυτά που έχει γράψει ο ίδιος είναι το «Βερόνικα» που έχει γράψει για την αδερφή του, ενώ μετά δημιούργησε μια σύνθεση και για τη μικρή του αδερφή, την Αναστασία. «Ό,τι παίζω, μου αρέσει, δεν έχω αγαπημένο συνθέτη», προσθέτει.

Ένας συνθέτης και πιανίστας ηλικίας μόλις εννέα ετών, που δίνει ρεσιτάλ από όταν ήταν τεσσάρων και έχει ήδη δει την παρτιτούρα του μεταξύ των best seller του κορυφαίου μουσικού εκδοτικού οίκου στον κόσμο, του Hall Leonard, δίπλα στα κορυφαία ονόματα ποπ και κλασικής μουσικής. Πρόσφατα κέρδισε μία θέση μεταξύ των 100 κορυφαίων ταλέντων όλων των δεξιοτήτων του κόσμου από τον οργανισμό Global Child Prodigy Awards.

Έχει ήδη τους δικούς τους θαυμαστές και έχει κερδίσει τη συμπάθεια όλου του κόσμου, με τη γλυκιά του παρουσία και την εξαίσια μουσική του. Ένα παιδί με ένα ξεχωριστό ταλέντο, που φαίνεται πως αγαπά πολύ. Ένα παιδί «σαν όλα τα άλλα», που όμως έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα και μπορεί με τη μουσική του να γίνεται κάθε φορά «μεγάλος», κερδίζοντας τον σεβασμό, την εκτίμηση και τον θαυμασμό του κοινού, των συναδέλφων του, των κριτικών και των επαγγελματικών μουσικών σε όλη την υφήλιο.

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager | Σοφία Μαυραντζά · Head of Multimedia Hub | Σεραφείμ Ντούσιας · Κάμερα, ήχος, φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Αποστολόπουλος, Νικόλας Κόρνφορντ, Γιώργος Χατζής · Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ