ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωτοβουλίες του ΥΠΠΟΑ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Πρωτοβουλίες του ΥΠΠΟΑ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή
ΥΠΠΟΑ

Στο Forum των Αρχαίων Πολιτισμών η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του ΥΠΠΟΑ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική κρίση.

Στην 5η Υπουργική Συνάντηση του Forum Αρχαίων Πολιτισμών, υπό την Προεδρία του Περού, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό του ρόλο της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά.

Η Λίνα Μενδώνη ανέλυσε τις πολιτικές που σχεδιάζει και υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανεπτυξε τα σχέδια διαχείρισης που ετοιμάζονται για όλα τα μνημεία και τους χώρους που έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εστίασε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά. Πρότεινε οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά να συμπεριληφθούν στον διάλογο των μελών του Forum Αρχαίων Πολιτισμών για την προώθηση κοινών στρατηγικών και πολιτικών για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση της.

Οι πρωτοβουλίες της Υπουργείου Πολιτισμού

«Το 2019», είπε, «η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της “Σύμπραξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Ενεργοποίηση Δράσης για την Κλιματική Κρίση”, η οποία υιοθετήθηκε από εκπροσώπους 144 χωρών, και υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη, την UNESCO, το ICOMOS, τον WMO και άλλους παγκόσμιους οργανισμούς. Σε συνάφεια με αυτήν την πρωτοβουλία, ετοιμάζεται το “Εθνικό Σχέδιο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Κλιματική Αλλαγή”. Ενα σχέδιο το οποίο, σταδιακά θα διαμορφώνεται με την εφαρμογή Σχεδίων Προσαρμογής που θα επιτρέψουν, σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, να ελέγξουν τις κλιματικές αλλαγές, έως το 2030».

Η Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε, επίσης, στην πολλαπλασιαστική αξία του πολιτισμού για την τόνωση της Οικονομίας και την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής. Επισήμανε την αναγκαιότητα προστασίας, διατήρησης και βιώσιμης διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος υπό το πρίσμα των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης.

«Το πολιτιστικό τοπίο», σημείωσε, «ως άρρηκτα συνδεδεμένο με το φυσικό τοπίο πρέπει να προστατεύεται και να αξιολογείται η αξιοποίησή του, με σκοπό την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία. Ως προϊόν συνεχούς και διαρκούς ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, το πολιτιστικό τοπίο αναπόφευκτα επηρεάζεται από τις παρεμβάσεις στην φύση. Aπαιτείται συνεκτικός σχεδιασμός και ενοποιημένες στρατηγικές διαχείρισης για όλους τους χώρους πολιτιστικής σημασίας και υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, στη βάση μιας ολιστικής και βιώσιμης προσέγγισης του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Η Υπουργός χαιρέτισε την πρόοδο των εργασιών του Forum, παρά την πανδημία, με την επιτυχημένη διοργάνωση των δύο διαδικτυακών συνδιασκέψεων εμπειρογνωμόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ