ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση με θέμα τη ζωή και τη δράση της Μ. Μαυρογένους στο Χώρο Τέχνης Χανιά στην Κρήτη

Έκθεση με θέμα τη ζωή και τη δράση της Μ. Μαυρογένους στο Χώρο Τέχνης Χανιά στην Κρήτη

Τα μονοπάτια της ζωής και της δράσης που ακολούθησε μία από τις ελάχιστες αναγνωρίσιμες ηρωίδες του 1821, η Μαντώ Μαυρογένους, ακολουθούν η εικαστικός Ειρήνη Τσιράκη και η performer Φρόσω Ζαγοραίου.

Οι δύο τους δημιούργησαν μια εικαστική εγκατάσταση που σε συνδυασμό με την performance και το video art θα παρουσιαστεί στον Χώρο Τέχνης Χανιά (Αλ. Παπαναστασίου 59, Χανιά, Κρήτη). Η διάρκειά της είναι από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2022.

Στόχος των δημιουργών του έργου «La bella Greca» ή ό,τι απέμεινε (κόκκινο νήμα πριν τον μίτο) είναι η παρουσίαση της ηρωίδας ως εικόνα-σύμβολο, φορέα και εκφραστή διαχρονικών αξιών και μηνυμάτων που με την ίδια δύναμη παραμένουν επίκαιρα. Με σημείο εκκίνησης μια λιθογραφία του Adam Friedel, η εικαστικός Ειρήνη Τσιράκη δημιουργεί έργα στα οποία ξεδιπλώνει πτυχές της προσωπικότητας της ηρωίδας, συνδυάζοντας τη ζωγραφική, τη μονοτυπία και το κολλάζ.

Η Μαντώ συναντά σημαντικές γυναίκες και συνδιαλέγεται μαζί τους, αναπτύσσοντας μια σχέση διαχρονική ανταλλαγής ιδεών και αξιών. Το νήμα από την performance της Φρόσως Ζαγοραίου λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος, διεισδύει στην πολυπλοκότητα των ζωγραφικών έργων και τα συσχετίζει μορφολογικά και εννοιολογικά με αυτή. Η performance έχει βιντεοσκοπηθεί και προβάλλεται στο πλαίσιο της εγκατάστασης ως video art - ντοκουμέντο.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με καταξιωμένους φορείς και προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης, της έρευνας, των γραμμάτων και της τέχνης.

Την παραγωγή της σύνθετης καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας υλοποίησε η θεατρική ομάδα «Αστροναύτες» και την επιμέλεια έχει ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης. Ενδυματολόγος είναι η Ολυμπία Σιδερίδου και την κινηματογράφηση έκανε ο Στέφανος Κοσμίδης. Η έκθεση το καλοκαίρι ταξίδεψε στα νησιά Τήνο, Μύκονο και Πάρο, όπου έζησε, έδρασε και αναπαύτηκε η Κυκλαδίτισσα ηρωίδα.

Η εν λόγω δράση στην πόλη των Χανίων είναι προάγγελος του τριετούς εικαστικού προγράμματος 2021-2024 «Κρητομυθολογικά του Γ.Π. Μαρκαντωνάκη». Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 18:00 - 22:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, ενώ η προσέλευση θα γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ