ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι τελευταίες μέρες του Τζον Λένον»: Μία βιογραφία που μοιάζει περισσότερο με θρίλερ

«Οι τελευταίες μέρες του Τζον Λένον»: Μία βιογραφία που μοιάζει περισσότερο με θρίλερ
Ο μετρ των αστυνομικών μυθιστορημάτων Τζέιμς Πάτερσον υπογράφει ένα ιδιαίτερο βιβλίο

«Οι τελευταίες μέρες του Τζον Λένον» είναι ένα βιβλίο που έρχεται 40 χρόνια μετά την δολοφονία της πιο επιδραστικής προσωπικότητας στην ιστορία της μουσικής για μας προσφέρει μια διαφορετική ματιά. Σίγουρα έχουν γραφτεί πολλά για την «ψυχή» των Beatles και οι περισσότεροι θεωρούν πως όλα έχουν ειπωθεί. Ο Τζέιμς Πάτερσον, όμως, έχει άλλη γνώμη και έρχεται να βάλει την σφραγίδα του σε μια έκδοση που δεν αφορά τον γνωστό ντεντέκτιβ του, Άλεξ Κρος, αλλά μια πραγματική ιστορία.

Ο εμμονικός θαυμαστής του, Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, μπαίνει στο μικροσκόπιο του Πάτερσον και ο τρόπος με τον οποίο αναλύει την σκέψη του, την προσωπικότητα του και τις διαδοχικές επισκέψεις του στον τόπο του εγκλήματος πριν προχωρήσει στην δολοφονία είναι τόσο μαεστρικά δοσμένες που μας βάζουν μέρα με την ημέρα στα δεδομένα της προετοιμασίας και τελικά στους πυροβολισμούς που συγκλόνισαν τον κόσμο, εκείνο το απόγευμα της 8ης Δεκεμβρίου του 1980.

Η ιστορία της δολοφονίας προχωρά παράλληλα με την εξιστόρηση της ζωής του Τζον Λένον, των περιστατικών που τον διαμόρφωσαν και αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο βαθύτερα πράγματα για εκείνον. Ο Τζέιμς Πάτερσον άλλωστε είναι ένας συγγραφέας χαρακτήρων και το έχει αποδείξει σε τόσα αστυνομικά μυθιστορήματα του, μερικά από τα οποία έχουν γίνει και ταινίες.

Οι άνθρωποι που μίλησαν μόνο για αυτό το βιβλίο, ανάμεσα τους ο Πολ Μακάρντεϊ και ο Μικ Τζάγκερ, δίνουν νέα δεδομένα για την εξέλιξη του συγκροτήματος, τις σχέσεις ανάμεσα τους και το κοινό ξεκίνημα με τους Rolling Stones.

Μέσα στις 468 σελίδες του βιβλίου μπορεί να ανακαλύψει κανείς διαφορετικές πτυχές και νέα στοιχεία, αλλά το κυριότερο είναι πως στο τέλος διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη άποψη για τον Τζον Λένον, ενώ παραδόξως κατανοεί πως έφτασε σε ένα τόσο τραγικό τέλος, το οποίο κάποια στιγμή μέσα στη ζωή του το είχε προβλέψει.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη τα οποία κυλάνε παράλληλα και δείχνουν από τη μια το ημερολόγιο της δολοφονίας μέρα με την ημέρα και από την άλλη την δημιουργία των Beatles και την εξέλιξη του Τζον Λένον. Τις σχέσεις του με όλες τις γυναίκες της ζωής του, ξεκινώντας από την θεία του που τον μεγάλωσε και την μητέρα του που ζούσε μακριά του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίχτυ και είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία, αλλά και το συνεργαζόμενο e-shop με τις εκδόσεις, με δώρο τα μεταφορικά. (https://www.books2u.gr/Product/294664/Page/1245/el/Oi-teleutaies-meres-tou-Tzon-Lenon/).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ