ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Open call για το πρώτο εργαστήριο Virtual Woskspaces του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Open call για το πρώτο εργαστήριο Virtual Woskspaces του Ευριπίδη Λασκαρίδη
Το πρώτο εργαστήριο για το 2022 αναλαμβάνει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και προσκαλεί καλλιτέχνες από τα πεδία των εικαστικών και των παραστατικών τεχνών σε μια συλλογική διερεύνηση της DIY δημιουργικότητας, μέσα από τα μικρόφωνα και τις κάμερες των υπολογιστών μας. ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, συνεπής στην αποστολή της να σφυρηλατεί δεσμούς με σημαντικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς, για να υποστηρίζει την επαγγελματική κατάρτιση των νεότερων καλλιτεχνών και να προσφέρει ευκαιρίες διασυνδέσεων εντός της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας, προτείνει μαζί με το STUDIO teatrgaleria τη σειρά εργαστηρίων Virtual Woskspaces με καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα πεδίων και καταβολών.

Το πρώτο εργαστήριο για το 2022 αναλαμβάνει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και προσκαλεί καλλιτέχνες από τα πεδία των εικαστικών και των παραστατικών τεχνών σε μια συλλογική διερεύνηση της DIY δημιουργικότητας, μέσα από τα μικρόφωνα και τις κάμερες των υπολογιστών μας. Σε αυτόν τον εικονικό χώρο εργασίας με τίτλο «Screen Diy: Space & Object Performance», ο Έλληνας δημιουργός κι ερμηνευτής θα ερευνήσει την online δημιουργικότητα πέρα από τη σκηνή.

Στο πλαίσιο της συνεχούς καλλιτεχνικής αναζήτησης του Ευριπίδη Λασκαρίδη για τις δυνατότητες του χώρου και των αντικειμένων στην περφόρμανς, καλλιτέχνες που προέρχονται από πολλά και διαφορετικά πεδία, καλούνται να εξερευνήσουν μαζί του την αχαρτογράφητη περιοχή που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Screen DIY: Space & Object Performance». Εικαστικοί, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές ή/και καλλιτέχνες από την περιοχή της περφόρμανς με ενδιαφέρον για την DIY δημιουργικότητα θα κληθούν να εξετάσουν, χωρίς σοβαροφάνεια και με παιγνιώδη διάθεση, τις ποιητικές και μετασχηματιστικές δυνατότητες που μπορεί να ενυπάρχουν σε συνηθισμένα, καθημερινά αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο μας.

Οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, θα πρέπει να ανοίξουν τα συρτάρια και τα ντουλάπια τους, να παίξουν με οτιδήποτε βρίσκεται γύρω τους, να χρησιμοποιήσουν ακόμη και φωτιστικά σώματα ή και συσκευές που παράγουν ήχο που μπορεί να έχουν στο σπίτι τους ή στον χώρο εργασίας τους. Εφόσον κανείς δεν θα ξέρει κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους, σε αυτόν τον εικονικό χώρο πειραματισμού και εμπιστοσύνης, χωρίς θεατές, η ομάδα θα κληθεί να παρατηρήσει τα πιο κοινά, καθημερινά αντικείμενα υπό το πρίσμα μιας εκκεντρικής και αντισυμβατικής φαντασίας. Κατάθεση αιτήσεων έως 8 Ιανουαρίου 2022. Γλώσσα εργασίας θα είναι τα αγγλικά.

Από τον Ιούνιο του 2020 έχουν διεξαχθεί ήδη εργαστήρια με τους καλλιτέχνες Rabih Mroue, Medea Electronique, Toshiki Okada, Wojtek Ziemilski, Edit Kaldor, Lola Arias, Alexander Giesche. Αγκαλιάζοντας τη μετάβαση προς το ψηφιακό που βιώνουμε, αυτή η σειρά ονλάιν χώρων εργασίας θα πρέπει να ιδωθεί ως ένας εικονικός τόπος που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολιτιστικών ζυμώσεων, στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και στην οικοδόμηση εποικοδομητικών ανταλλαγών αναφορικά με συγκεκριμένους στόχους και προβληματικές.

Το κάθε Virtual Workspaces είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενισχύει την κυκλοφορία των ιδεών, πολύ συχνά εμπλέκοντας και μη επαγγελματίες- με την ελπίδα να προκαλέσει τη συμμετοχικότητα των μελών της εκάστοτε ομάδας και να καλλιεργήσει τη δυνατότητα νέων συνεργασιών πέρα από το πλαίσιο του ψηφιακού περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ