ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Γερακίνα Μπουρίκα πετάει στο «Δρόμο της Πεταλούδας» - Ένα βιβλίο για τη δύναμη των γυναικών

Η Γερακίνα Μπουρίκα πετάει στο «Δρόμο της Πεταλούδας» - Ένα βιβλίο για τη δύναμη των γυναικών

«"Τρέξε. Πέτα μακριά…" μου ούρλιαζε πλέον το μυαλό μου, κι εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τρέχω ξέπνοη όλο και πιο γρήγορα χωρίς σταματημό. Δεν ήξερα πού πήγαινα, σχέδιο δεν υπήρχε στη σκέψη μου, όμως δεν με ένοιαζε όπου κι αν έφτανα. Ακόμη κι αν πέθαινα τελικά».

Το βιβλίο «Ο Δρόμος της Πεταλούδας», το τρίτο της Γερακίνας Μπουρίκα, ξεκινάει από το Μάρτιο του ’81. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη, ένα εγκαταλειμμένο βαγόνι γίνεται το λίκνο της αναγέννησης της δεκαεξάχρονης Μαρουσώς που, κατατρεγμένη από το αιματοβαμμένο παρελθόν της, βρίσκει καταφύγιο στη σκοτεινή αγκαλιά του. Μια μικρή πάνινη κούκλα, η ΜαΜα, θα γίνει ο μοναδικός μάρτυρας της μεταμόρφωσης της ανήλικης κοπέλας, κυριολεκτικά, σε μια άλλη.

Ένας βιασμός, τρεις θάνατοι, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια μόνιμη φυγή και μια θετή κόρη, που παίρνει τη θέση ενός πραγματικού γιου, συνθέτουν το παζλ της ταραγμένης ζωής ενός κοριτσιού που, ακολουθώντας το πέταγμα μιας πεταλούδας, βαδίζει θαρραλέα μέσα στα σκοτάδια της ψυχής της, ψάχνοντας να βρει τον δικό της δρόμο προς το φως.

Και είναι ένα βιβλίο το οποίο, όπως λέει η ίδια η συγγραφέας του, θέλει να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας: Οι γυναίκες μπορούν να ξεφύγουν από την κακοποιητική μοίρα που συχνά οι οικογένειές και τα περιβάλλοντά τους επιφυλάσσουν γι αυτές.

«Οι γυναίκες έχουμε τη δύναμη. Δεν είναι εύκολό ακόμη, αλλά το καταλαβαίνουμε σταδιακά», λέει η συγγραφέας του βιβλίου, Γερακίνα Μπουρίκα.

Η ηρωίδα βιάζεται από τον άντρα με τον οποίο θέλει να την παντρέψει ο πατέρας της, αλλά αποφασίζει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της. Δραπετεύει. Στήνει τη ζωή της από την αρχή.

«Ήθελα να δώσω στην ηρωίδα μου μια διαφορετική εξέλιξη», λέει η συγγραφέας. «Στην πραγματικότητα αυτές οι ιστορίες -που υπάρχουν και είναι πολύ αληθινές- έχουν συνήθως δυσάρεστη για τις γυναίκες κατάληξη. Η πρακτική αυτή, να βιάζουν τις κοπέλες οι άντρες που ήθελαν να τις παντρευτούν, δεν είναι καθόλου πρωτοφανείς. Και οι βιασμοί αυτοί γίνονταν με τη συνέναιση του πατέρα, προκειμένου η γυναίκα να βρεθεί προ τετελεσμένου».

Η ίδια λέει ότι πολλοί είναι οι άντρες που επηρεάζονται από το βιβλίο της, ένα βιβλίο που μιλάει για τις ταλαιπωρίες των γυναικών, και της το επικοινωνούν «Είναι πολύ σημαντικό αυτό, να μπορούμε να επικοινωνούμε την πλευρά μας στους άντρες», λέει, «οι άντρες ακούνε δύσκολα. Συνήθως βιάζονται...»

Από τους αναγνώστες εισπράτει πολλές αντιδράσεις και τις αξιολογεί όλες: «Κάθε αναγνώστης δημιουργεί το δικό του βιβλίο», λέει, «η ερμηνεία που δίνει καθένας στο βιβλίο είναι μια ξεχωριστή ανάγνωση».

«Μέσα από τους χαρακτήρες μας, μιλάει το υποσυνείδητό μας»

Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία είκοσι να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της. Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «επάγγελμα μητέρα» της έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής.

Έπειτα από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της, παράλληλα με τη συγγραφή του τρίτου της μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη». Τον τελευταίο καιρό, συνεχίζοντας και το συγγραφικό της έργο, εργάζεται στο Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής και είναι συντάκτρια του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style.

Η ίδια «βουτάει» κάθε φορά στις νέες ιστορίες που γράφει: «Είναι ψυχοθεραπευτικό το γράψιμο», λέει. «Μέσα από την ανάλυση των χαρακτήρων μιλάει και το υποσυνείδητό μας. Τα γραπτά με βοηθούν να αντιληφθώ πράγματα που δεν μπορουσα να σκεφτώ».

Το μυθιστόρημα της Γερακίνας Μπουρίκα «Ο Δρόμος της Πεταλούδας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ