ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη στις σκιές της άγονης Λα Μάντσα

Αναζητώντας τον Δον Κιχώτη στις σκιές της άγονης Λα Μάντσα

"Σ' ένα χωριό της Μάντσας, που δε θέλω να θυμηθώ τ' όνομά του, ζούσε εδώ και κάμποσα χρόνια ένας ιδάλγος, από κείνους που έχουν ένα πολεμικό κοντάρι στην οπλοθήκη τους, μια παλαιϊκή ασπίδα, ένα αχαμνό αλογάκι κι ένα λαγωνικό σκυλί. Η ηλικία του ζύγωνε στα πενήντα.

Ήταν άνθρωπος με γερή κράση, ξεραγκιανός, μ' αδύνατο πρόσωπο, πολύ πρωινός, κι αγαπούσε με πάθος το κυνήγι. Όταν έμενε δίχως εργασία, καταγινότανε διαβάζοντας ιπποτικές ιστορίες, ώσπου στο τέλος απόχτησε μια τέτοια μανία για το διάβασμά τους, που περνούσε τις νύχτες του διαβάζοντας από το βράδυ ως το πρωί, και τις ημέρες του από το πρωί ως το βράδυ. Κι έτσι, ο λίγος ύπνος και το πολύ διάβασμα του ξέραναν το μυαλό, σε βαθμό που να χάσει το λογικό του και τονε κυρίεψαν οι πιο αλλόκοτες ιδέες που πέρασαν ποτέ από τρελού κεφάλι.

Του φάνηκε πως ήτανε σωστό κι ωφέλιμο, τόσο για να λάμψει η δόξα του, όσο και για το καλό του τόπου του, να γίνει πλανόδιος ιππότης. Να γυρίζει τον κόσμο, με το άλογό και τα όπλα του, να γυρεύει περιπέτειες και να κάνει κι αυτός όλα όσα είχε διαβάσει πως έκαναν οι πλανόδιοι ιππότες· να διορθώνει όλων των ειδών τις αδικίες, να μπαίνει σε τόσες συμπλοκές, σε τόσους κινδύνους, ώστε, νικώντας παντού, να κάνει αθάνατο τ' όνομά του: Δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα!"

Εκεί όπου οι ανεμόμυλοι είναι ζωντανοί

Εκεί που ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες εμπνεύστηκε το κλασικό λογοτεχνικό αριστούργημα του, περπάτησε με το φακό της η φωτογράφος του Reuters, Susana Vera, απαθανατίζοντας τα μέρη που έγιναν έμπνευση και τόπος δράσης του φαντασιόπληκτου Δον Κιχώτη. Τέσσερις αιώνες μετά τον θάνατο του συγγραφέα η φωτογράφος αναζητάει στις σκιές και τον ορίζοντα ίχνη του ταγμένου στην ιπποσύνη ήρωα, του πιστού του ιπποκόμου Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας.

Miguel de Cervantes Museo del Prado

Εκεί, στην άγονη Κάμπο ντε Κριπτάνα όπου δεσπόζουν οι λευκοί ανεμόμυλοι, η φωτογράφος αναζητάει μνήμες χαμένες στους αιώνες, απαθανατίζοντας φόρμες και στιγμές. Από το χωριό Ελ Τομπόσο, τόπο καταγωγής της Δουλτσινέας, στη σπηλιά του Μοντεσίνου ο Δον Κιχώτης ζει, πολεμάει, νικάει και κάνει το όνομα του αθάνατο. Ακριβώς όπως το θέλησε ο συγγραφέας του που τον Ιανουάριο του 1605 τον έφερε στη ζωή .

"Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσα, γνωστό περισσότερο ως Δον Κιχώτης" υπάρχει σε τούτες εδώ τις φωτογραφίες οπότε δες προσεκτικά τις σκιές. Θα τον ανακαλύψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ