ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Τα κορυφαία βιβλία όλων των εποχών

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Τα κορυφαία βιβλία όλων των εποχών
Ο Προέδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα, διάβασαν το παιδικό βιβλίο με τίτλο «Πού είναι τα άγρια πράγματα» σε παιδιά στο Λευκό Οίκο για την πασχαλινή αλλά και λογοτεχνικής εκδήλωση της προεδρίας των ΗΠΑ. REUTERS/Yuri Gripas

“Ποιο είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε διαβάσει ποτέ;” ήταν η ερώτηση που απεύθυνε ο Peder Zane σε 125 σύγχρονους συγγραφείς που ξέρουν να κάνουν έρωτα στις λέξεις καλύτερα από όλους μας. Για αυτό ίσως επέλεξαν να διακρίνουν ένα ερωτικό λογοτέχνημα που εκδόθηκε 60 χρόνια πριν. Αυτό που ξεκινάει έτσι:

“Λολίτα, φως της ζωής μου, φωτιά των λαγόνων μου. Άμαρτημά μου εσύ, ψυχή μου. Λο – λί – τα: η ακρούλα της γλώσσας να έρπει τρεις φορές, τρία βήματα στον ουρανίσκο πριν ραπίσει, τρις, τους κοπτήρες. Λο. Λί. Τα”

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και είναι αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες και τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και οι δύο συγγραφείς απεβίωσαν στις 23 Απριλίου. Φέτος η γιορτή της λογοτεχνίας γιορτάζεται και στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της ημέρας η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου διοργανώνει τον Περίπατος Βιβλίου με παράλληλες εκδηλώσεις.

Τι είναι ο Περίπατος Βιβλίου

Πρόκειται για μια εμπνευσμένη βόλτα στην Αθήνα του βιβλίου και θα περι­λαμ­βά­νει γνω­στά και άγνω­στα σημεία τα οποία το αθη­ναϊκό κοινό δεν έχει συχνά την ευκαι­ρία να γνω­ρί­σει από κοντά. Η βόλτα θα περνά μέσα από βιβλιο­πω­λεία, εκδο­τι­κούς οίκους και βιβλιο­θή­κες, συνο­λικά 22 σημεία του κέντρου της πόλης. Μέσα από αυτή τη βόλτα οι ανα­γνώ­στες θα έχουν τη δυνα­τό­τητα να παρα­κο­λου­θή­σουν ενδια­φέ­ρου­σες εκδη­λώ­σεις, να γνω­ρί­σουν αγα­πη­μέ­νους συγ­γρα­φείς, να συμ­με­τά­σχουν σε δρώ­μενα, να νιώ­σουν μια δια­φο­ρε­τική εμπει­ρία από την επαφή τους με το βιβλίο και κυρίως... να βρε­θούν μεταξύ τους!

Το ανα­γνω­στικό κοινό είναι ελεύ­θερο να επι­λέ­ξει τη δική του δια­δρομή σύμ­φωνα με τα ενδια­φέ­ρο­ντά του. Ξεκινώντας από την Εθνι­κή Βιβλιο­θή­κη στην οδό Πανε­πι­στη­μίο ο Περί­πα­τος θα συνε­χι­στεί σε εκδο­τι­κούς οίκους και βιβλιο­πω­λεία του κέντρου, περι­με­τρικά της Εθνι­κής Βιβλιο­θή­κης, με όρια το Σύνταγμα, την οδό Καρα­γιώργη Σερ­βίας, την οδό Αθη­νάς, την οδό Καλ­λι­δρο­μίου, και περι­λαμ­βά­νει τις οδούς Κολο­κο­τρώνη, Βου­λής, Ακα­δη­μίας, Σόλω­νος, Σκουφά, Χαρι­λάου Τρι­κούπη, Ζωο­δό­χου Πηγής, Ζαλόγ­γου, Διδό­του, Τοσί­τσα, Μασ­σα­λίας.

Σε όλους τους χώρους διορ­γα­νώ­νο­νται μία ή περισ­σό­τε­ρες εκδη­λώ­σεις βιβλίου με πολ­λούς αγα­πη­μέ­νους πεζο­γρά­φους, ποι­η­τές, μετα­φρα­στές, επι­με­λη­τές και εκδό­τες οι οποίοι θα υπο­δέ­χο­νται το κοινό. 304 εκδηλώσεις εντάχθηκαν στον εορτασμό της Ημέρας Βιβλίου και κοινοποιήθηκαν στο www.greekbookday.gr. 46 δημόσιες βιβλιοθήκες συμμετέχουν με ενθουσιασμό, διοργανώνοντας τις δικές τους εκδηλώσεις. 42 δημοτικές βιβλιοθήκες έχουν ενημερώσει και κινητοποιήσει το κοινό τους με ποικίλες δράσεις και 22 βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι συμμετέχουν στον Περίπατο στην Αθήνα.

Με αφορμή τη γιορτή των σελίδωνμας θυμίζουμε τα λογοτεχνικά αριστουργήματα όπως τα επέλεξαν οι σημαντικότεροι συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Norman Mailer, Ann Pratchett, Jonathan Franzen, Claire Messud, Joyce Carol Oates, Stephen King και άλλοι έδωσαν τους δικούς δέκα τίτλους συμμετέχοντας στην κλασική πλέον έκδοση “The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books”.

Oι μάστορες της λογοτεχνίας όχι μόνο απόλαυσαν αλλά δημιούργησαν και λίστες σε διάφορες κατηγορίες όπως μοντέρνα λογοτεχνία, θρίλερ, επιστημονική φαντασία. Αυτές είναι μερικές από τις λίστες που αξίζουν το bookmark σου.

Τα 10 σπουδαιότερα έργα του 20ου αιώνα

Λολίτα, Vladimir Nabokov

Ο μεγάλος Γκάτσμπι, F. Scott Fitzgerald

Αναζητώντας το χαμένο χρόνο, Marcel Proust

Οδυσσέας, James Joyce

Οι Δουβλινέζοι, James Joyce

Εκατό χρόνια μοναξιά, Gabriel Garcia Marquez

Η βουή και η μανία, William Faulkner

Μέχρι το φάρο, Virginia Woolf

Τα διηγήματα της Flannery O’Connor

Χλομή φωτιά, Vladimir Nabokov

Τα 10 σπουδαιότερα έργα του 19ου αιώνα

Άννα Καρένινα, Leo Tolstoy

Μαντάμ Μποβαρί, Gustave Flaubert

Πόλεμος και Ειρήνη, Leo Tolstoy

Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν, Mark Twain

Τα διηγήματα του Anton Chekhov

Middlemarch, George Eliot

Μόμπι Ντικ, Herman Melville

Μεγάλες Προσδοκίες, Charles Dickens

Έγκλημα και τιμωρία, Fyodor Dostoevsky

Έμμα, Jane Austen

Οι δέκα κορυφαίοι συγγραφείς, όπως προέκυψε από τον αριθμό των έργων τους που επιλέχθηκαν

William Shakespeare — 11

William Faulkner — 6

Henry James — 6

Jane Austen, Charles Dickens, Fyodor Dostoevsky, Ernest Hemingway, Franz Kafka — 5

James Joyce, Thomas Mann, Vladimir Nabokov, Mark Twain, Virginia Woolf — 4

Οι δέκα σπουδαιότεροι συγγραφείς σε αριθμό ψήφων

Leo Tolstoy — 327

William Shakespeare — 293

James Joyce — 194

Vladimir Nabokov — 190

Fyodor Dostoevsky — 177

William Faulkner — 173

Charles Dickens — 168

Anton Checkhov — 165

Gustave Flaubert — 163

Jane Austen — 161

ΔΗΜΟΦΙΛΗ