ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δραματική επιστολή του 1568 από τη μοιραία βασίλισσα Μαίρη της Σκωτίας πωλείται σε δημοπρασία

Δραματική επιστολή του 1568 από τη μοιραία βασίλισσα Μαίρη της Σκωτίας πωλείται σε δημοπρασία

Η βασίλισσα Μαίρη της Σκωτίας είναι ένα από τα μοιραία πρόσωπα της ιστορίας και η δραματική της πορεία από το στέμμα προς το θάνατο δεν θα σταματήσει ποτέ να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού και των ιστορικών.

Μια δραματική επιστολή της πωλείται σε δημοπρασία που διοργανώνεται αυτή την εβδομάδα. Η επιστολή, η οποία εκτιμάται ότι θα πωληθεί μεταξύ 14.000 και 18.000 αγγλικών λιρών, είναι μια έκκλησή της προς τον Γάλλο πρέσβη στην Αγγλία να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση του Σκωτσέζου ευγενή, Τζορτζ Ντάγκλας, στη Γαλλία.

Γράφτηκε στο κάστρο του Κάρλαϊλ δύο μήνες μετά την απόδρασή της από το κάστρο Λοχ Λέβεν στο Περτσάιρ, στις 2 Μαΐου 1568, όπου ήταν φυλακισμένη για σχεδόν ένα χρόνο μετά από αναγκαστική παραίτηση υπέρ του βρέφους γιου της, Ιάκωβου ΣΤ'.

Η βασίλισσα ήλπιζε ότι βοηθώντας να επιτύχει ένα ασφαλές ταξίδι στη Γαλλία για τον Τζορτζ Ντάγκλας, εκείνος θα μεσολαβούσε στον Γάλλο βασιλιά για λογαριασμό της ώστε εκείνος να εξασφαλίσει την ελευθερία της.

Η Μαίρη δραπέτευσε από το κάστρο του Λοχ Λέβεν με τη βοήθεια του Τζορτζ Ντάγκλας, αδελφού του Γουίλιαμ Ντάγκλας ιδιοκτήτη του κάστρου.

Η επιστολή θα πωληθεί σε live και διαδικτυακή δημοπρασία από τον οίκο Lyon & Turnbull, που έχει την έδρα του στο Εδιμβούργο, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου.

Υπάρχουν 12 σειρές γραμμένες από γραμματέα και επιπλέον έξι γραμμένες χειρόγραφα από τη βασίλισσα Μαρία. Η επιστολή κλείνει με τη φράση «Votre bien bonne amye, Marie» που μεταφράζεται ως: «Η πολύ καλή σου φίλη, Μαίρη».

Η βασίλισσα Μαίρη πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Γαλλία, επιστρέφοντας στη Σκωτία μετά το θάνατο του συζύγου της, δελφίνου της Γαλλίας Φραγκίσκου.

Αργότερα παντρεύτηκε τον ετεροθαλή ξάδερφό της, λόρδο του Ντάρνλεϊ, και στη συνέχεια, λίγο μετά το θάνατό του, παντρεύτηκε τον άνδρα που ήταν ύποπτος για τη δολοφονία του.

Φυλακισμένη και αναγκασμένη να παραιτηθεί, η Μαίρη κατέφυγε τελικά στην Αγγλία, αναζητώντας την προστασία της ξαδέρφης της, Ελισάβετ Α'.

Δεδομένων των προηγούμενων αξιώσεων της Μαρίας για τον αγγλικό θρόνο, η Ελισάβετ την είδε ως απειλή και την κράτησε περιορισμένη σε διάφορα κάστρα και αρχοντικά, έως ότου διέταξε την εκτέλεσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ