ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Περπατώντας με τους Φιλέλληνες»: Ένας ιστορικός περίπατος σε όλη την Αθήνα χάρη στην τεχνολογία

«Περπατώντας με τους Φιλέλληνες»: Ένας ιστορικός περίπατος σε όλη την Αθήνα χάρη στην τεχνολογία

Έξυπνες πινακίδες σε δρόμους που φέρουν τα ονόματα φιλελλήνων, με στόχο να υπενθυμίσουν στους Αθηναίους και τις Αθηναίες, αλλά και να συστήσουν στους επισκέπτες την σημαντική συνεισφορά του φιλελληνικού κινήματος στην Ελληνική Επανάσταση, τοποθετούνται σε όλη την πόλη, δημιουργώντας έτσι έναν πλούσιο ιστορικό περίπατο με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Εκκινώντας από 62 σημεία, με τη συνεισφορά μιας σημαντικής επιστημονικής ομάδας, ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί μια ιδέα που ξεκίνησε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και έγινε πραγματικότητα με τη χορηγία των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην οδό Φιλελλήνων, όπου έγιναν τα πρώτα αποκαλυπτήρια, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης κάλεσε τους δημότες και επισκέπτες της Αθήνας «σε μια βόλτα με τους φιλέλληνες».

«Είναι μια βόλτα, μια περιήγηση στην ιστορία της πρωτεύουσας, στην ιστορία της Ελλάδας. Οι φιλέλληνες έδωσαν ακόμα και το αίμα τους για την Ελλάδα, για την ελευθερία. Οι φιλέλληνες βοήθησαν αποφασιστικά να γίνει η Επανάσταση ένα διεθνές γεγονός, που άλλαξε την πορεία της ιστορίας».

Επί τόπου ο καθηγητής, Θάνος Βερέμης, ο οποίος συνέταξε τα ιστορικά κείμενα του περιπάτου μαζί με μια ομάδα επιστημόνων, ανέτρεξε τιμητικά σε μια σημαντική προσωπικότητα ανά χώρα εξ όσων συμμετέχουν στη δράση, προκειμένου να αναδείξει την συμβολή τους στον απελευθερωτικό αγώνα.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε στο δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι στην Αθήνα «κάθε γωνιά είναι ένα ζωντανό μνημείο, για όλα αυτά, τα μεγάλα, τα μικρά, κρυφά ή φανερά, που έχουν συμβεί και αποτυπωθεί πάνω στον τόσο ξεχωριστό αυτόν καμβά της πόλης μας.

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, σας προσκαλούμε να ανακαλύψουμε μαζί τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Φιλελλήνων, μέσα από κείμενα και φωτογραφίες έγκριτων ιστορικών, όπως αυτά αποτυπώνονται σε αρχεία και Ιδρύματα της χώρας μας. Έχει μεγάλη αξία να τους γνωρίσουμε, να ακολουθήσουμε νοερά τα χνάρια τους και, μέσω της εξερεύνησης στην πόλη, να ξανασυστηθούμε με το παρελθόν μας».

Με τη χρήση της τεχνολογίας

Ο ιστορικός περίπατος στηρίζεται σε μια ιστοσελίδα με πληροφορίες για κάθε δρόμο που συνδέεται με τους φιλέλληνες του απελευθερωτικού αγώνα. Όταν ο επισκέπτης σκανάρει με το κινητό του το QR code της πινακίδας, μπορεί να διαβάσει ή να ακούσει στα Ελληνικά ή τα Αγγλικά, πολύ πλουσιότερες πληροφορίες από όσες μπορεί να χωρέσει μια δημόσια επιγραφή. Έτσι η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα ζωντανό μουσείο γεμάτη με διαδρομές μνήμης.

Τόσο στα αποκαλυπτήρια, όσο και στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζέφρυ Πάιατ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ. Έρνστ Ράιχελ, της Ιταλίας, Πατρίτσια Φαλτσινέλι και της Μ. Βρετανίας, Μάθιου Λοτζ.

Λόρδος Βύρωνας, Σανταρόζα, Γουέμπστερ, Τράιμπερ, Λενορμάν, Χέυδεν, Μάγερ είναι μεταξύ των συνολικά 29 προσωπικοτήτων στις οποίες ανατρέχουν οι 62 έξυπνες πινακίδες στο πλαίσιο της δράσης.

Η ιστορικός, Μαρία Ευθυμίου, χρησιμοποιώντας τεκμήρια αλλά και πραγματικά παραδείγματα ξένων ονομάτων που διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε τοπικές κοινωνίες, έδειξε πόσο βαθιά επηρέασε η δράση των φιλελλήνων το ελληνικό κράτος, την ελληνική κοινωνία και το μέλλον της. Στην επιτροπή που υπογράφει το περιεχόμενο συμμετέχουν, επίσης, οι Αντώνης Κλάψης, Ανδρέας Κούκος, Μανόλης Κούμας, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Γιώργος Μυλωνάς, Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ενώ το φωτογραφικό αρχείο έχει παραχωρηθεί από την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη-Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» και τη Σχολή Χιλλ.

Πέραν της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, οι χρήστες μπορούν να περιγηθούν στο περιεχόμενο και από υπολογιστή, στην ιστοσελίδα www.walkingwiththephilhellenes.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ