ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: «Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ένα τέλειο παράδειγμα δικαστή»

Κώστας Γαβράς: «Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ένα τέλειο παράδειγμα δικαστή»
Για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη μίλησε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη μίλησε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Ο σκηνοθέτης του «Ζ», που αφηγείται τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, μίλησε για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών. Επισήμανε ότι ήταν το τέλειο παράδειγμα δικαστή, καθώς μέσα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση αποφάσισε να συνεχίσει και να πάει μέχρι το τέλος το δικαστικό του καθήκον.

Όπως είπε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», «δεν ήταν πολιτικός, ήταν δικαστής, έγινε πολιτικός από τη στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος».

«Κατά τη γνώμη μου ήταν ένα τέλειο παράδειγμα δικαστή κι έκανα την ταινία γιατί για εμένα ήταν παράδειγμα δικαστή. Μέσα σε τόσο δύσκολη κατάσταση, με μια βασιλική οικογένεια που είχε τον στρατό μαζί της κι εναντίον του, αυτός αποφάσισε να συνεχίσει και να πάει μέχρι το τέλος το δικαστικό του καθήκον» σημείωσε.

«Ο Σαρτζετάκης έβγαλε τους δυο τόμους της ζωής του κι όλοι οι νέοι δικαστές πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να το διαβάσουν γιατί βλέπει κανείς τι υπέστη εκείνη την εποχή, την εποχή που ήταν δικαστής εναντίον των στρατιωτικών. Είναι καταπληκτικό βιβλίο, δυο τόμοι απίθανοι. Είχε γράψει τι συνέβαινε κάθε μέρα και συνέχισε τη δουλειά του μέχρι το τέλος παρ’ όλες τις υποσχέσεις που του κάνουνε για να γίνει και υπουργός Δικαιοσύνης κι ό,τι θέλετε» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης.

«Όπως μέσα στο δημοσιογραφικό επάγγελμα έχει δημοσιογράφους που παρόλες τις πιέσεις που μπορεί να υποστούν συνεχίζουν μέχρι το τέλος. Ίσως όλοι να μην το κάνουν, πολλοί σίγουρα το κάνουν. Εκείνος ακόμα χειρότερα ήταν σε μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη για αυτόν προσωπικά» τόνισε ο κ. Γαβράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ