ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Year Of The Dog»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη σχέση ζωής ανάμεσα στους άστεγους και τους σκύλους τους

«Year Of The Dog»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη σχέση ζωής ανάμεσα στους άστεγους και τους σκύλους τους

Η μουσικός, μπασίστρια των Primal Scream, Σιμόν Μαρί Μπάτλερ αποφάσισε να εξερευνήσει από κοντά τη σχέση των άστεγων με τους σκύλους τους και το απότέλεσμα αυτού του ταξιδιού ήταν το ντοκιμαντέρ «Year Of The Dog».

Στο ντοκιμαντέρ η Σιμόν Μαρί Μπάτλερ ενώνει τις δυνάμεις της με την ομάδα εθελοντών Dogs On The Streets στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εργάζεται για την υγεία και την ευημερία άστεγων και των σκύλων τους και τους βοηθά να φύγουν από τους δρόμους.

«Η παγκόσμια πανδημία έδειξε πόσο εκτεθειμένοι είναι πραγματικά οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι στην κοινωνία μας. Το Year Of The Dog τιμά το δεσμό μεταξύ των σκύλων του δρόμου και των ιδιοκτητών τους, αποκαλύπτοντας μικρές ιστορίες επιβίωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου της μεγαλύτερης δοκιμασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στην περίληψη του ντοκιμαντέρ.

Η Μπάτλερ έμαθε για το έργο της εθελοντικής ομάδας, όταν αναζητούσε να υιοθετήσει έναν σκύλο. Όταν πήρε συνέντευξη από την ιδρύτρια της ομάδας, Μισέλ Κλαρ για την εκπομπή της στο Soho Radio show Naked Lunch, οι σπόροι για το ντοκιμαντέρ έβγαλαν ρίζες.

«Οι άνθρωποι μπορεί να χάνουν την ευαισθησία τους σε προβλήματα, είτε πρόκειται για άστεγους είτε για παιδική φτώχεια, επειδή βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με πληροφορίες», είπε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Paul Sng.

«Ήθελα να βρω έναν τρόπο να αφηγηθώ μια ιστορία για τους άστεγους που πραγματικά θα έκανε τους ανθρώπους να σταματήσουν και να κοιτάξουν. Είμαστε μία χώρα φιλόζωων. Οι άνθρωποι που συναντούσαμε τόσο συχνά έβαζαν την ευημερία του σκύλου πάνω από τη δική τους. Και γι' αυτούς, το έργο που κάνει η ομάδα Dogs on the Street είναι τεράστιο. Είναι τόσο σημαντικό. Αλλάζει η ζωή» πρόσθεσε.

«Τα σκυλιά τους είναι ένας λόγος για να ζουν»

Ο σκηνοθέτης αφηγείται μεταξύ άλλων την ιστορία μιας μητέρας και μιας κόρης που γνώρισε στα γυρίσματα του «Year of the Dog». Έμειναν άστεγες και τους προσφέρθηκε κατάλυμα, στο οποίο δεν επιτρέπονται κατοικίδια, αλλά προτεραιότητα ήταν ο σκύλος τους.

«Εναλλάξ κάθε βράδυ η μία κοιμόταν στους δρόμους με το σκυλί αντί να το εγκαταλείψουν», εξήγησε.

«Απώτερος στόχος μου είναι να στεγαστούν οι άνθρωποι, να τους εξασφαλίσω υποστήριξη ψυχικής υγείας, αλλά και να υπενθυμίσω στα τοπικά συμβούλια ότι οφείλουν να φροντίζουν να στεγάζουν το άτομο και τα υπάρχοντά του. Και αυτό περιλαμβάνει και τα σκυλιά», υπογράμμισε η Μισέλ Κλαρκ, η οποία όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας συνέχισε να προσφέρει και κατά τη διάρκεια των lockdown λόγω της πανδημίας.

Η Μισέλ Κλαρκ διευκρίνισε σε συνέντευξή της ότι οι άνθρωποι και τα ζώα τους πρέπει να μένουν μαζί. «Τα σκυλιά τους δίνουν ρουτίνα, συνέπεια, λόγο να σηκωθούν, άσκηση, κοινωνικοποίηση, υπευθυνότητα. Τα σκυλιά τους είναι ένας λόγος για να ζουν».

«Αυτό που κάνουν είναι τόσο εκπληκτικό και αισθάνθηκα ότι δεν έχει την προβολή που πρέπει» είπε η Μπάτλερ σε συνέντευξή της στο NME.

Αναφερόμενη στο ντοκιμαντέρ, είπε ότι ήταν μία εμπειρία που τη βοήθησε να διαλύσει μύθους και παρανοήσεις για τους άστεγους ανθρώπους που φροντίζουν σκύλους στους δρόμους.

«Αυτά τα σκυλιά έχουν πραγματικά απίστευτη ζωή με ανθρώπους που τα αγαπούν άνευ όρων. Έχουν επίσης πολύ ήρεμη συμπεριφορά. Δεν συνάντησα ούτε έναν σκύλο με προβλήματα συμπεριφοράς ή κάτι παρόμοιο. Ένας σκύλος που είναι με τον ιδιοκτήτη του όλη την ώρα ενώ είναι έξω στους δρόμους έχει μια συνεχή σχέση. Πραγματικά προσέχουν ο ένας τον άλλον», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ