ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Madrugada στο CNN Greece: «Η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ύπαρξη της μπάντας»

Οι Madrugada στο CNN Greece: «Η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ύπαρξη της μπάντας»
Στις 24 Σεπτεμβρίου οι Madrugada θα δώσουν μια μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Αρχείο CNN Greece

Οι Madrugada μιλάνε στο CNN Greece με αφορμή το νέο τους άλμπουμ «Chimes At Midnight».

Επιτέλους οι προσευχές εισακούστηκαν και οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού, Madrugada, επανενώθηκαν -και- στο στούνιο παρουσιάζοντας το πρώτο ολοκαίνουριο άλμπουμ τους μετά από 14 ολόκληρα χρόνια!

Ο Frode Jacobsen, μπασίστας του συγκροτήματος, μιλάει στο CNN Greece για το «Chimes At Midnight» που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή και απαντά για το μέλλον των Madrugada.

Επίσης, αποκαλύπτει την καρμική σχέση που έχει ο ίδιος με την Ύδρα και παράλληλα τη σημαντική σχέση αγάπης και έμπνευσης που έχουν οι Madrugada με την Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι το συγκρότημα επιστρέφει στη χώρα μας για μια μοναδική συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στις 24 Σεπτεμβρίου.

- Το «Chimes At Midnight» κυκλοφόρησε πρόσφατα και εμείς έχουμε επιτέλους στα χέρια μας, νέο άλμπουμ από τους Madrugada μετά από 14 ολόκληρα χρόνια!

«Ναι! Το 2019 γιορτάσαμε τα 30 χρόνια του πρώτου μας άλμπουμ "Industrial Silence" με ένα reunion και μια περιοδεία. Στο τέλος της περιοδείας αυτής το κοινό άρχισε να ζητάει να γράψουμε καινούρια μουσική και η αλήθεια είναι ότι είχαμε αρκετό ακυκλοφόρητο υλικό από το παρελθόν, όπως και νέο. Τον Δεκέμβριο, αμέσως μετά από εκείνη την περιοδεία, μπήκαμε στο στούντιο για να δοκιμάσουμε μερικές ιδέες. Μέχρι και τον Μάρτιο ήμασταν στο στούντιο στο Λος Άντζελες και ηχογραφούσαμε τις ιδέες αυτές που βρίσκονται τώρα στον καινούριο δίσκο».

- Πώς είναι να παίζετε ξανά όλοι μαζί ως μπάντα στο στούντιο;

«Περάσαμε υπέροχα μέσα σε αυτό το φανταστικό στούντιο στο Λος Άντζελες. Είναι ένα από τα πιο θρυλικά rock 'n roll στούντιο. Πολλά αγαπημένα μας άλμπουμ έχουν ηχογραφηθεί εκεί. Εκεί έχουν γράψει οι Rolling Stones, οι Led Zeppelin και άλλοι. Θέλαμε να κάνουμε ένα καινούριο άλμπουμ και να το παίξουμε ζωντανά, όπως παίξαμε το Industrial Silence ξανά. Βρισκόμασταν όλοι μέσα στον ίδιο χώρο για 10 μέρες παίζοντας τα τραγούδια και μας φαινόταν πολύ φυσικό. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για όλους».

- Γνωρίζουμε ότι η ηχογράφηση του νέου άλμπουμ ολοκληρώθηκε λίγο πριν από την πρώτη καραντίνα για τον κορονοϊό.

«Ναι, τελειώσαμε στις αρχές του Μαρτίου και ήταν λίγο δραματικά. Τα κρούσματα είχαν αρχίσει να αυξάνονται ταχύτατα και έπρεπε να αλλάξουμε τα εισιτήριά μας και να φύγουμε πριν αποκλειστούμε εκεί. Είχε λίγο δραματικό φινάλε λοιπόν, αλλά ευτυχώς ήμασταν τυχεροί που καταφέραμε και το κάναμε και πλέον έχουμε στα χέρια μας τα 14 νέα μας τραγούδια».

- Πες μου για τον ήχο του «Chimes At Midnight», είναι ένα τυπικό Madrugada άλμπουμ; Παρεμπιπτόντως να πω ότι το άκουσα και μου άρεσε πολύ.

«Υπέροχα, χαίρομαι που το ακούω! Είναι λίγο διαφορετικό από το Industrial Silence για παράδειγμα. Τότε είχαμε περάσει έξι μήνες στο στούντιο, είχα εμπλακεί πολύ στην παραγωγή. Έχει μια διαφορετική προσέγγιση το νέο μας άλμπουμ. Για παράδειγμα έχει λιγότερο φόβο και περισσότερο αυθορμητισμό στον τρόπο που έγινε, δεν έχει υπερβολική σκέψη δηλαδή. Είναι παγίδα όταν σκέφτεσαι πως πρέπει να κάνεις ένα άλμπουμ που θα το ακούσει πολύς κόσμος, σου προκαλεί άγχος, το αναλύεις πολύ και για εμάς ήταν σημαντικό να αποφύγουμε αυτό το σκεπτικό. Να μην το υπεραναλύσουμε. Και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το αποτέλεσμα».

- Πιστεύεις ότι το τραγούδι «Τhe world could be falling down», συνδέει το παρόν με το παρελθόν των Madrugada;

«Αυτό είναι ένα τραγούδι που γράψαμε το 1998, μαζί με τα τραγούδια του Industrial Silence. Δεν το τελειώσαμε ποτέ. Όταν το πιάσαμε στις πρόβες τον Ιανουάριο, μας πήρε λίγο χρόνο να το τελειώσουμε. Είναι από τα τραγούδια που δεν τα ξεχνάς, πάντα θέλαμε να το ολοκληρώσουμε. Ωστόσο τα αγαπημένα μου κομμάτια από το άλμπουμ είναι τα "Imagination" και το "Stabat Mater"».

- Το «Stabat Mater» είναι και το δικό μου αγαπημένο από ολόκληρο τον δίσκο.

«Αλήθεια; Χαίρομαι! Αυτά λοιπόν αποτυπώνουν τους νέους Madrugada, την ταυτότητά μας σήμερα, και τα ξεχωρίζω. Αυτή ήταν και όλη η ιδέα. Για το "Stabat Mater", είχαμε δυο τρεις ιδέες και εκδοχές και καταλήξαμε σε αυτό που βάλαμε τελικά στον δίσκο».

- Ισχύει ότι το «Εcstasy», το τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ, μπήκε την τελευταία στιγμή;

«Ναι, ισχύει. Είχαμε το υλικό αυτό από τους Paradise που είχε γράψει ο Sivert Høyem, μαζί με τον Άγγλο κιθαρίστα και τραγουδοποιό Rob McVey, όπως και το Call My Name. Είχαμε φέρει τον Rob McVey στο στούντιο να παίξει το Call My Name και επέμενε ότι έπρεπε να μπει και το Ecstasy. Δεν το κάναμε καθόλου πρόβα, το παίξαμε με τη μία έτσι όπως ηχογραφήθηκε αργά το βράδυ πριν φύγουμε, καθώς μαζεύαμε τα πράγματα με ό,τι όργανα είχαμε εκείνην τη στιγμή. Αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που κάναμε πριν φύγουμε από το Λος Άντζελες. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Madrugada που έχουμε έναν μουσικό εκτός συγκροτήματος να συνεργάζεται μαζί μας στη δημιουργία ενός τραγουδιού».

- Ποιες είναι οι διαφορές σας ανάμεσα τότε και τώρα;

«Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι ο Robert [Burås] δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Και αυτό έχει αντίκτυπο στη χημεία της μπάντας, στον ήχο της. Ο Jon είναι πιο μελωδικός, πιο ποπ. Ο Robert είχε πιο rock 'n roll και blues ήχο και ήταν συνδετικός κρίκος. Αποτελούσε έμπνευση για εμάς αυτή η μουσική του. Πιστεύω ο ήχος μας σε αυτό το άλμπουμ είναι πιο μελωδικός σε σχέση με τους παλιότερους. Μια μεγάλη διαφορά είναι ότι τα τραγούδια έχουν πιο κλασική μορφή και δομή. Έχουμε παλιά τραγούδια που δεν έχουν καν ρεφρέν είναι χτισμένα πάνω στην διάθεση και στην ενέργεια και λιγότερο στις μελωδίες με την κλασική έννοια. Αυτό πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη διαφορά μας σε σχέση με το παρελθόν, τώρα έχουμε μια πιο κλασική δομή».

- Μίλησέ μου για τα βιντεοκλίπ των τραγουδιών, τα οποία είναι υπέροχα.

«Είναι γυρισμένα στο "σπίτι" μας, στον τόπο καταγωγής μας. Δεν ζούμε εκεί τώρα αλλά είναι ο τόπος που γεννηθήκαμε που συναντηθήκαμε και με τον Sivert. Νιώσαμε λοιπόν σαν να επιστρέφουμε στην εφηβεία μας, όταν ζούσαμε εκεί. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια και ο κόσμος ήθελε να οπτικοποιηθούν τα τραγούδια, υπήρχαν διάφορες ιδέες, αλλά δεν νιώθαμε και τόσο άνετα να κάνουμε ένα βιντεοκλίπ με την κλασική έννοια. Έτσι ο Eivind Holmboe είχε την ιδέα και αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα, στον τόπο μας. Εκεί που ξεκίνησαν οι Madrugada. Είναι σαν να επιστρέφουμε στις ρίζες μας. Και σε εμένα όπως και στον Sivert μας υπενθύμισε από πού ερχόμαστε και από που ξεκίνησαν όλα. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μας που το κάναμε αυτό και εμπιστευόμαστε απόλυτα αυτόν που τραβάει το βίντεο. Κάναμε εννέα βίντεο σε τέσσερις μέρες σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες. Δεν είχαμε χρόνο να σκεφτούμε τίποτα άλλο, απλά επικεντρωθήκαμε στο να παίξουμε και μερικές φορές βγαίνει σε καλό».

- Θα υπάρξει συνέχεια για τους Madrugada;

«Δεν ξέρω. Οι Madrugada υπάρχουν όσο υπάρχουμε εμείς. Εξαρτάται από το να έχουμε ένα λόγο να συνεχίσουμε και τώρα έχουμε λόγο, έχουμε καινούριο άλμπουμ, και όλοι το εκτιμάμε αυτό. Δεν κάνουμε εικασίες πόσο θα διαρκέσει αυτό. Θα δούμε».

- Είναι αλήθεια ότι έχεις σπίτι στην Ύδρα;

«Συγκεκριμένα ο πατέρας της συντρόφου μου έχει σπίτι στην Ύδρα. Έρχομαι στο νησί για διακοπές, έρχομαι και για το Πάσχα πάρα πολύ συχνά τα τελευταία 11 χρόνια. Γνώρισα τη σύντροφό μου στην Ύδρα, δεν είμαστε παντρεμένοι. Ο πατέρας της δουλεύει πολύ στην Ελλάδα και συνηθίζουν να κάνουν επί χρόνια διακοπές στο νησί, για αυτό έχουν και το σπίτι».

- Δεν είναι Ελληνίδα υποθέτω.

«Όχι δεν είναι Ελληνίδα. Είναι Νορβηγίδα».

- Φαντάζομαι γνωρίζεις ότι ο Λέοναρντ Κοέν είχε σπίτι στην ΄Ύδρα και αγαπούσε πολύ το νησί.

«Ναι, το γνωρίζω καλά, αυτός είναι και ο λόγος που έχω αγαπήσει πολύ την Ύδρα. Το είχα διαβάσει και το γνώριζα από μικρός. Και μάλιστα ήταν να έρθω με έναν φίλο στα 19 μου για αυτό τον λόγο, όμως δεν τα κατάφερα. Έτσι στο τέλος μιας περιοδείας που είχαμε στην Ελλάδα, το 2008 νομίζω, θυμάμαι να πηγαίνω στο αεροδρόμιο για να φύγω και να σκέφτομαι ότι πάλι δεν πήγα στην Ύδρα και ότι έφτασα τόσο κοντά. Έτσι έκανα μεταβολή και πήγα στο νησί! Εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά του και εκεί κατέληξα να γνωρίσω και τη σύντροφό μου. Η ζωή λοιπόν άλλαξε απόφαση για εμένα εκείνη τη στιγμή στο αεροδρόμιο (γέλια)».

- Όμως και οι Madrugada έχουν μια σχέση μεγάλης αγάπης με την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα παίζει τρομερά σημαντικό ρόλο για την ύπαρξη των Madrugada. Η χώρα σας αποτελεί τεράστια έμπνευση για εμάς, και ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές της μπάντας. Πάντοτε αποτελούσε τεράστια έμπνευση για εμάς να παίζουμε στην Ελλάδα, αμέσως μετά τη Νορβηγία έρχεται η Ελλάδα για εμάς. Και άλλες πόλεις της Ευρώπης είναι σημαντικές, αλλά με την Ελλάδα είναι κάτι το ιδιαίτερο. Η επιτυχία μας στην Ελλάδα συνέβη από την πρώτη μας συναυλία, όχι σταδιακά, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Μάλιστα, η τελευταία μας συναυλία στην Αθήνα ήταν το highlight όλης της πορείας μας, ήταν πραγματικά φανταστικά».

- Και κάπως έτσι ανανεώνουμε το ραντεβού μας μαζί σας για τις 24 Σεπτεμβρίου στο Καλλιμάρμαρο.

«Ναι, είναι η πρώτη φορά που θα παίξουμε εκεί σε αυτό το Μνημείο και είναι πολύ σημαντικό, είναι απίστευτο! Δεν πιστεύαμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε στο τέλος της περιοδείας μας. Ασφαλώς και είναι κάτι το οποίο θέλαμε απίστευτα. Και επίσης αυτό αποτελεί μεγάλη έμπνευση για εμάς και κίνητρο να συνεχίσουμε με την μπάντα και να γράψουμε περισσότερη μουσική. Δεν μπορούσαμε να το προσπεράσουμε και ανυπομονούμε να το δούμε να συμβαίνει. Ελπίζουμε ότι σύντομα όλη κατάσταση με την πανδημία θα πάει καλύτερα και θα συναντήσουμε ξανά τους φαν».

- Αλήθεια, πώς είναι η κατάσταση στη Νορβηγία με τον κορονοϊό;

«Τα νούμερα είναι πολύ υψηλά, πιο υψηλά από ποτέ. Τα μπαρ άνοιξαν ξανά πρόσφατα και κλείνουν γύρω στις 11 το βράδυ».

- Έχεις να στείλεις κάποιο μήνυμα στους φίλους των Madrugada στην Ελλάδα;

«Περιμένουμε να ξεκινήσει η ευρωπαϊκή περιοδεία μας τον Μάρτιο, θα παίξουμε σε κάποια φεστιβάλ το καλοκαίρι, ανυπομονούμε για τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, θα είναι ένας χρόνος περιοδείας, αν μας το επιτρέψει η πανδημία.

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι πως εύχομαι να είστε όλοι υγιείς σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Το άλμπουμ μας κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή, ελπίζουμε να σας αρέσει και περιμένουμε να σας δούμε από κοντά τον Σεπτέμβριο!».


ΔΗΜΟΦΙΛΗ