ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Moby Dick - το μιούζικαλ» του Δημήτρη Παπαδημητρίου από τις 15 Φεβρουαρίου στο Christmas Theater

«Moby Dick - το μιούζικαλ» του Δημήτρη Παπαδημητρίου από τις 15 Φεβρουαρίου στο Christmas Theater

Δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, που διεκόπη λόγω των υγειονομικών συνθηκών, η παράσταση «Moby Dick - το μιούζικαλ» του Δημήτρη Παπαδημητρίου σηκώνει και πάλι αυλαία σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Βασισμένο στο πέμπτο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ μεταμορφώθηκε από το Onassis Culture σ' ένα περιπετειώδες μουσικό και φιλοσοφικό υπερθέαμα για όλη την οικογένεια και από τις 15 Φεβρουαρίου «σαλπάρει» από τη σκηνή του Christmas Theater.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στο Christmas Theater, ο δημιουργός του έργου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, περιγράφοντας τη συνθήκη που γράφτηκε το έργο, επισήμανε ότι πρόκειται για μια παραγωγή που υπηρετεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα χωρίς καμιά έκπτωση και απόλυτη ελευθερία στις επιλογές. «Όσο πιο τρελή ιδέα, τόσο ευκολότερα μπορείς να βρεις συνοδοιπόρους», είπε, αναφερόμενος τόσο στην άμεση ανταπόκριση του σκηνοθέτη για τη συνεργασία όσο και στην υποστήριξη από το Onassis Culture.

Για το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να αρχίσουν ξανά οι παραστάσεις ο συνθέτης είπε: «Τα ταξίδια του Πίκουοντ, του καραβιού στον Μόμπι Ντικ, κρατούσαν έως τρία χρόνια… Για μας αυτή η δίχρονη αναμονή φάνηκε σαν απλά να το περιμένουμε να γυρίσει από ταξίδι όπου ξανοίχτηκε χωρίς εμάς, μόνο με τα φαντάσματά και τους θρύλους του».

Το μιούζικαλ (διασκευή-λιμπρέτο και μουσική σύνθεση) του Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι ένα «φαλαινώδες» σε μέγεθος εγχείρημα. Ένα λιμπρέτο 29.198 λέξεων και 900.00 μουσικών συμβόλων στην παρτιτούρα του, 23 ερμηνευτών επί σκηνής και 12 μουσικών ζωντανά, 430 ωρών πρόβας και 250 ωρών μουσικής διδασκαλίας.

Ακόμη, 135 κοστούμια, αμέτρητες αλλαγές σκηνών, 70 τετραγωνικά οθόνη ολογραφικής προβολής, 96 τετραγωνικά LED οθόνη και εντυπωσιακές ολογραμματικές προβολές και 3D videos έρχονται να χαρίσουν μια αξέχαστη εμπειρία στο κοινό, εναρμονισμένη με το παγκόσμιο αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ.

Για τον τρόπο που αντιμετώπισε το έργο ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας σημειώνει: «Η πρώτη και βαθιά πεποίθηση που έχω για το ταξίδι αυτό έχει να κάνει με την οπτική του δημιουργού και θαρρώ πως ο Αχαάβ βρίσκεται έξω από οποιαδήποτε ηθική κρίση, καλού ή κακού, πιστού ή άπιστου, σκληρού ή ευαίσθητου, πέρα και πάνω από όλες αυτές τις αντιθέσεις. Εν προκειμένω, ο Μέλβιλ μοιάζει να σωματοποιεί έναν τραγικό ήρωα, ένα εξιλαστήριο θύμα, όπως είναι ο Οιδίπους ή ο Άμλετ. Σκεπτόμενος λοιπόν τον Αχαάβ ως δραματουργικό πρόσωπο στην ιστορία του θεάτρου, αποπειρώμαι κι εγώ το ανάλογο ταξίδι, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αναδείξω αυτά τα αναπάντητα, μεταφυσικής ή ηθικής τάξης ερωτήματα. Ένα στοίχημα, άκρως ερεθιστικό για έναν σκηνοθέτη, ειδικά όταν έρχεται αντιμέτωπος με έναν συγγραφέα όπως ο Μέλβιλ και με αυτή την κιβωτό του κόσμου, το πολυπολιτισμικό πλήρωμα, τα σπουδαία και τα μεγάλα.

Εκεί βλέπεις το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας μύησης και ενός ταξιδιού προς ό,τι αναζητά και επιθυμεί - ψυχαναλυτικά μιλώντας - ο καθένας: Προς έναν ωραίο θάνατο; Προς μια περιπέτεια δίχως όριο; Πάντως η ασφάλεια που έχουν το πλήρωμα και ο Αχαάβ είναι αυτή που έχουμε όλοι στη θάλασσα: δηλαδή καμία!».

Η σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα ζωντανεύει το τεράστιο μουσικό και θεατρικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου στη μεγαλύτερη θεατρική σκηνή της πόλης, με τη ζωντανή ορχήστρα υπό τη έμπειρη διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη, τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, τις χορογραφίες της Αγγελικής Τρομπούκη, τους φωτισμούς της Στέλλας Κάλτσου που συνοδεύονται από τα εντυπωσιακά και καινοφανή στο ελληνικό θέατρο ολογράμματα και 3D animation του Candyshop VFX (Ευάγγελου Κουλουκύθα) σε συνεργασία με τον Hashem Alshaer, Visual Effects Director της CandyshopVFX "The Division" και Art Direction video υλικών του Στάθη Αθανασίου που ξεπερνούν τα μέχρι τώρα γνωστά θεατρικά τεχνολογικά δεδομένα.

Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αιμιλιανός Σταματάκης, Ιβάν Σβιτάιλο και ο λυρικός κοντρα-τενόρος Νικόλας Σπανάτης. Η μουσική της παράστασης ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει σε CD το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ