ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια φωτογραφία του Μαν Ρέι γράφει ιστορία - Θα πωληθεί για πάνω από 5 εκατομμύρια σε δημοπρασία

Μια φωτογραφία του Μαν Ρέι γράφει ιστορία - Θα πωληθεί για πάνω από 5 εκατομμύρια σε δημοπρασία

Η φωτογραφία «Το βιολί της Ινγκρές» (Le Violon d'Ingres) του εμβληματικού φωτογράφου Μαν Ρέι ετοιμάζεται να γράψει ιστορία. Η φωτογραφία θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Μάιο και αναμένεται να πιάσει από 5-7 εκατομμύρια δολάρια.

Θα είναι η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ, σε τιμή που κοντράρει εκείνες των μεγάλων έργων της ζωγραφικής Τέχνης.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι έργο του 1924. Ο μεγάλος σουρεαλιστής καλλιτέχνης μεταμόρφωσε το γυμνό σώμα μιας γυναίκας σε βιολί, δημιουργώντας έτσι το πιο διάσημο έργο του.

Η αυθεντική φωτογραφία θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's και ήδη οι εκτιμήσεις την ανεβάζουν στην κορυφή των φωτογραφιών που έχουν πωληθεί.

Ο Μαν Ρέι, που το πραγματικό του όνομα ήταν Εμάνουελ Ρεντνίτσκι, γεννήθηκε το 1890 και πέθανε το 1976. Ήταν από τα βασικότερα στελέχη του κινήματος των Ντανταϊστών και των Σουρεαλιστών.

Το «βιολί της Ινγκρές» ανήκει στη συλλογή των συλλεκτών Ρόζαλιντ Γκέρστεν Γιάκομπς και Μέλβιν Γιάκομπς. Το ζεύγος πήρε τη φωτογραφία από τον ίδιον τον Ρέι το 1962. Ο Γιάκομπς πρώην CEO του Saks Fifth Avenue, πέθανε το 1993 και η σύζυγός του το 2019. Τα αντικείμενα προσέφερε στον οίκο η κόρη τους ζευγαριού και εκτελεστής της διαθήκης τους, Πέγκι Γιάκομπς Μπάντερ.

Ο Ντάριους Χάιμς, επικεφαλής του τμήματος φωτογραφιών του οίκου Christie's είπε ότι η φωτογραφία είναι μια «από τις πιο εμβληματικές εικόνες του 20ου αιώνα».

«Ρομαντική, μυστηριώδης και παράξενη, είναι μια μιναδική εικόνα στον κόσμο της φωτογραφίας και της Τέχνης».

Το σημερινό ρεκόρ της πιο ακριής φωτογραφίας κατέχει η φωτογραφία Rhine II, του Αντρέας Γκούρσκι, η οποία πωλήθηκε από τον ίδιο οίκο για 4,3 εκατομμύρια δολάρια το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ