ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Ακρόπολης: Ολόκληρη η ζωφόρος του Παρθενώνα μέσα από μια ψηφιακή εφαρμογή

Μουσείο Ακρόπολης: Ολόκληρη η ζωφόρος του Παρθενώνα μέσα από μια ψηφιακή εφαρμογή
Η νοτιοδυτική γωνία της ζωφόρου του Παρθενώνα, από την οποία ξεκινούν τα δύο σκέλη της πομπής των Παναθηναίων © Μουσείο Ακρόπολης. Νίκος Δανιηλίδης

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει ολόκληρη τη ζωφόρο του Παρθενώνα, δηλαδή τη συνεχή ανάγλυφη ζώνη που περιέτρεχε το επάνω μέρος του τοίχου του ναού.

Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή της μεγαλύτερης γιορτής της αρχαίας Αθήνας, τα Παναθήναια. Συνολικά 380 ανθρώπινες μορφές, άνδρες και γυναίκες, πεζοί, ιππείς και αρματοδρόμοι, 200 ζώα και αντικείμενα και δώρα προς την Αθηνά, προστάτιδα της Αθήνας, προσέρχονται στα γενέθλιά της αιώνια, από τότε έως σήμερα.

Πρόκειται για μία αναβαθμισμένη έκδοση της διαδικτυακής εφαρμογής www.parthenonfrieze.gr, η οποία ενσωματώνει νέες λειτουργικότητες που την καθιστούν προσβάσιμη σε όλον τον κόσμο και από όλα τα σύγχρονα μέσα και τις πλατφόρμες, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές web design και UI/UX (user interaction/user experience).

Αυτή η εξαιρετική εφαρμογή συγκεντρώνει φωτογραφίες και περιγραφές όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου που βρίσκονται στο Μουσείο Ακρόπολης και στο εξωτερικό. Τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι ειδικοί έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία πλήρη εικόνα αυτού του μοναδικού γλυπτικού συνόλου, μέσω κινητών συσκευών: Κινητά τηλέφωνα, tablets, ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η εξερεύνηση της ζωφόρου μπορεί να γίνει μέσα από τις θεματικές ενότητες «Ο Παρθενώνας», «Γνωρίστε τη Ζωφόρο», «Εξερευνήστε τη Ζωφόρο» και «Θεματική Περιήγηση».

Στις πρώτες δύο ενότητες ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μάθει γενικά στοιχεία για την ιστορία, τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ζωφόρου, ενώ στις επόμενες δύο μπορεί να εξερευνήσει τη ζωφόρο είτε ανά λίθο είτε μέσα από περιήγηση στα επιμέρους θέματά της.

Η εφαρμογή www.parthenonfrieze.gr πραγματοποιήθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία τριών φορέων: Του Μουσείου Ακρόπολης, της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου-ΕΚΤ.

Το Χρονολόγιο της ζωοφόρου

447 – 432 π.Χ.: Κατασκευή του Παρθενώνα

443 – 438 π.Χ.: Κατασκευάζεται η ζωφόρος ( Η ανατολική και η δυτική πιθανόν στο εργοτάξιο, η βόρεια και η νότια σκαλίζονται in situ επάνω στον ναό.)

267 μ.Χ.: Μια μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει το εσωτερικό του ναού.

6ος αι.: Ο ναός μετατρέπεται σε Εκκλησία. Αφαιρείται ο κεντρικός λίθος της ανατολικής ζωφόρου

12ος αι: Γίνονται μεγάλες επισκευές στην Εκκλησία. Αφαιρούνται 6 λίθοι της ζωφόρου για τη δημιουργία παραθύρων στις μακρές πλευρές.

1204: Ο ναός γίνεται Καθολική Εκκλησία

1458: Ο ναός γίνεται Οθωμανικό Τέμενος

1674: Ο ζωγράφος J. Carrey συνοδεύοντας τον Γάλλο Πρεσβευτή στην Κωσταντινούπολη σχεδιάζει με μεγάλη ακρίβεια τα περισσότερα γλυπτά που σώζονταν στο μνημείο.

1687: Ανατίναξη του Παρθενώνα. Ανατρέπονται τμήματα του βόρειου, του νότιου τοίχου και της ανατολικής πρόστασης. καταστρέφονται τα κεντρικά τμήματα των μακρών πλευρών της ζωφόρου.

1802: Τα συνεργεία του Λόρδου Έλγιν, Πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας στην Κωσταντινούπολη αφαιρούν περίπου 80 μέτρα τα πριονίζουν και παίρνουν τις ανάγλυφες «πλάκες» πλέον στο Λονδίνο.

1817-1831: Προσωρινή Έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

1835: Γίνονται εκτεταμένες ανασκαφές στον Ιερό Βράχο, και οι ανευρεθέντες λίθοι συντηρούνται και τοποθετούνται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

1945: Συντήρηση και Έκθεση των γλυπτών στην νέα αίθουσα «Duveen » στο Βρετανικό Μουσείο

1993: Αποσυναρμολογούνται οι τελευταίοι λίθοι της ζωφόρου που παρέμεναν στο μνημείο (Δ ΙΙΙ έως Δ ΧVI) συντηρούνται και τοποθετούνται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

2007: Μεταφορά της ζωφόρου και Έκθεση μέσα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ